Οι εμβολιασμοί θα «ξεκλειδώσουν» την καραντίνα

Ο Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ στο Μαξίμου έχουν έτοιμο σχέδιο να περάσουμε όλες τις γιορτές κλεισμένοι στα σπίτια μας

Η παράταση της καραντίνας μέχρι τέλος Δεκεμβρίου (και όχι μόνο ως τις 14 Δεκεμβρίου όπως το ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας), πλέον θεωρείται δεδομένη. Και αυτό διότι ακόμη και οι επιστήμονες είναι εξόχως προβληματισμένοι από το ότι παρά το γεγονός ότι το lockdown συμπληρώνει ένα μήνα και σε κάποιες περιοχές πολύ περισσότερο, εν τούτοις η επέλαση του ιού μοιάζει να μην αναχαιτίζεται.

Και παρά το γεγονός ότι όλοι πίστευαν ότι τις εορτές θα τις περνούσαμε πιο χαλαροί, όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει πάρει τις αποφάσεις του, που σίγουρα δεν ήταν με βάση τις αρχικές προβλέψεις για άνοιγμα της οικονομίας λόγω Χριστουγέννων από τις 10 Δεκεμβρίου. Και οι αποφάσεις είναι όπως τις ανακοινώσε ο ίδιος μιλώντας στο 31ο Greek Economic Summit και στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε την διασκέδαση, τα μπαρ, τα μπουζούκια και την μεταμεσονύχτια διασκέδαση.

Και όλοι μπορούν να κατανοήσουν ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάρει τον δύσκολο δρόμο με αποφάσεις που ναι μεν θα σώσουν ζωές, αλλά που σε καμία περίπτωση δεν τις λες και δημοφιλείς, καθώς όλοι έχουμε μάθει την διασκέδαση, ειδικά στις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Και το μήνυμα που θέλει να περάσει το Μαξίμου είναι ότι βασική προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή. Και ο πρωθυπουργός βάζει σε δεύτερη μοίρα την οικονομία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα το ιού, που είναι απείρως πιο επιθετικό.

Μας είχε προϊδεάσει

Λίγο-πολύ την παράταση του lockdown για μακρύ χρονικό διάστημα και την είχαμε λίγο-πολύ καταλάβει από τα όσα λένε οι επιστήμονες καθημερινά και μας προϊδέασε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα έκανε λόγο για ισχυρά αποθέματα στην οικονομία για περαιτέρω στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και ανέργων.

Πλέον η απόφαση του πρωθυπουργού, που θα ξεδιπλωθεί στο επόμενο διάστημα είναι ότι θα περιμένουμε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί και σιγά-σιγά να ανοίγει η οικονομία για να αποφευχθούν τα lockdown σε στυλ ακορντεόν. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη επιλογή βλάπτει ένα κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας, στο οποίο απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι. Είναι επίσης προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε  με αυτή την ανακοίνωση όλους όσοι εκτιμούν ότι πρώτο του μέλημα είναι η χρησιμότητα και όχι το «χάιδεμα των αυτιών». Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία για τα οποία ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα πουν οι ειδικοί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα