Οι ευρωπαίοι ίσως μετάνιωσαν για τη «διάσωση» της Ελλάδας

«Οι ευρωπαίοι εκτιμούν πλέον ότι θα ήταν καλύτερα αν είχαν αφήσει την Αθήνα να χρεοκοπήσει» γράφει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, αναφερόμενη στην πενταετία των μνημονίων –ή της «διάσωσης» σύμφωνα με τους δανειστές.

Μετά την οικονομική κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, οι Ευρωπαίοι φοβήθηκαν ότι η Ελλάδα απειλεί την Ευρωζώνη και ότι οι επιπτώσεις από την κρίση θα επεκταθούν σε όλο τον κόσμο. Ο τότε υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γεργκ Άσμουσεν, φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα: «Φοβηθήκαμε ότι η Ελλάδα θα γίνει η δεύτερη Lehman Brothers».

«Τότε άλλαξε ο χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος αργότερα εγκατέλειψε την ΕΚΤ λόγω των διαφωνιών του για την πολιτική που ακολουθεί. «Αφού η Ελλάδα διασώθηκε χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή από ιδιώτες πιστωτές, ο ίδιος δρόμος προδιαγραφόταν για την Ισπανία και την Ιρλανδία», εξήγησε ο κ. Σταρκ.

«Αν γνωρίζαμε τότε αυτά που γνωρίζουμε τώρα, θα είχαμε αποφασίσει υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας», δήλωσε από την πλευρά του ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της εποχής εκείνης, που εξακολουθεί να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. «Όμως στη μετά Lehman Brothers εποχή δεν ήταν μια εύκολη απόφαση», εξήγησε η ίδια πηγή. «Ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη;», σημείωσε.

Τέλος, η Die Welt παρατηρεί στο άρθρο της πως η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη μέχρι και σήμερα με την αγωνία. «Οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν κανέναν, όμως δεν έχουν τα εργαλεία για να αναγκάσουν μια χώρα να κάνει κάτι. Και καθώς η οργή και η ασυνεννοησία εξακολουθούν να κυριαρχούν στην Ελλάδα, λίγα φαίνονται να έχουν αλλάξει στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα