Οι κολοσσοί ρίχνουν πακέτα στην Ελλάδα

Αμερικάνοι επενδυτές αγοράζουν το ένα μετά το άλλο πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Κρήτη, ενώ οργασμός παρατηρείται και στην Αθήνα με τη δημιουργία ξενοδοχείων boutique με ξεχωριστά δωμάτια και σε εμβληματικά νεοκλασικά κτίρια

Παγκοσμίως ένας από τους κλάδους που επλήγη περισσότερο από την πανδημία ήταν ο τουρισμός. Από τη στιγμή που τα ταξίδια (ειδικά με αεροπλάνο) μειώθηκαν δραστικά, προκάλεσε τεράστιο ζήτημα σε όλο το φάσμα του τουριστικού κλάδου. Έτσι, με την ελπίδα ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας, οι πιο μεγάλοι παίκτες προσπαθούν να επιβάλουν την ισχύ τους σε αγορές που παραδοσιακά αποτελούν πόλο έλξης για τουρίστες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Η ελληνική τουριστική αγορά εξακολουθεί να είναι πόλος έλξης όχι μόνο για τους τουρίστες, αλλά και μεγάλους επενδυτές του τουριστικού προϊόντος που θεωρούν ότι η Ελλάδα θα πρωταγωνιστεί για πολλά χρόνια κι ενδιαφέρονται να λάβουν θέση για τη μετά-covid εποχή. Έτσι το προηγούμενο διάστημα ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους του χώρου, η Hines, αναδείχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό για το πολυτελές resort «Capsis Out of the Blue» στην περιοχή Αγία Πελαγία. Η αμερικανική πολυεθνική (Hines) προσέφερε 125,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της ξενοδοχειακής μονάδας, πολύ πιο πάνω από τα περίπου 90 εκατομμύρια που προβλεπόταν πως θα έφτανε το τίμημα. Ακολούθησαν η Prodea με 86,8 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 49,6 εκατ. ευρώ.

Η Hines (όμιλος real estate), που συνεργάζεται με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα  επενδύσεων Henderson Park, έχει ήδη ανακοινώσει την απόκτηση πέντε ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη. Έτσι αποδεικνύουν το μεγάλο τους ενδιαφέρον για την Κρήτη, την οποία θεωρούν ένα εξαίρετο τουριστικό προορισμό που δεν χάνει την αξία του. Στο χαρτοφυλάκιο της Hines έχουν περάσει το «Santa Marina Beach Resort» στην Aμμουδάρα Hρακλείου (4 αστέρων), το «Apollonia Beach Resort & Spa» (επίσης στην Aμμουδάρα 5 αστέρων), το «Sitia Beach City Resort & Spa» στη Σητεία (5 αστέρων). Επιπλέον, η Hines προχώρησε στην απόκτηση των μονάδων «Hermes and Coral», δύο παρακείμενων ξενοδοχείων με 218 και 170 δωμάτια αντιστοίχως, που βρίσκονται σε κεντρική τοποθεσία στον Άγιο Νικόλαο και πλέον «Capsis Out of the Blue».

Το νέο απόκτημα των Αμερικανών επενδυτών, το «Capsis Out of the Blue», είναι κτισμένο πάνω σε μία ιδιωτική χερσόνησο προσφέροντας την υπέροχη θέα του Αιγαίου πελάγους και παρέχει στους πελάτες υπηρεσίες στο  κέντρο υγείας και ευεξίας, ενώ έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία σε ιδιωτικές σουίτες, μεζονέτες και βίλες με ιδιωτική πισίνα και εγκαταστάσεις αναψυχής. Η μονάδα δυναμικότητας 1.155 ατόμων αποτελείται από 42 κτίρια τα οποία διαθέτουν χώρους συνολικής επιφάνειας 45.255 τ.μ.

Ας μη λησμονούμε ότι η επενδυτική εταιρεία ακινήτων εισήλθε στην ελληνική τουριστική αγορά με την εξαγορά του «Athens Ledra» έναντι 33 εκατ. ευρώ, το 2017. Μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης στην πολυτελή μονάδα επί της Λεωφόρου Συγγρού, που μετονομάστηκε σε «Grand Hyatt Athens» (σε συνεργασία με τη Henderson Park), ο όμιλος φάνηκε αποφασισμένος να ισχυροποιήσει τη θέση του στο εγχώριο τουριστικό σκηνικό, θέλοντας να αξιοποιήσει το θετικό momentum του ελληνικού τουρισμού.

Ενδιαφέρον και στην Αθήνα

Στο μεταξύ και στην Αθήνα είναι σε εξέλιξη πολλές κινήσεις για την αλλαγή ιδιοκτησίας σε ξενοδοχειακές μονάδες της πρωτεύουσας. Κι όλα αυτά σε μία αγορά που μετρά σημαντικές ζημιές λόγω της πανδημίας και των αλλεπάλληλων lockdown.

Ήδη το εμβληματικό «Esperia», επί των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, θα αποκτήσει και πάλι ζωή. Το χρονοδιάγραμμα των Ισραηλινών της «Fattal Hotels» προβλέπει, εκτός σημαντικού απροόπτου, την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου, υπό το σήμα «NYX Hotel» την επόμενη χρονιά. Ο δήμος Αθηναίων εξέδωσε νέα οικοδομική άδεια που περιλαμβάνει εσωτερικές διαρρυθμίσεις, τροποποίηση όψεων και προσθήκη νέων αρχιτεκτονικών στοιχείων σε αυτές, δύο νέες πισίνες και συστήματα σκίασης στο δώμα του κτιρίου.

Επίσης ο ΕΦΚΑ προχώρησε στη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί και ελέγχει τόσο την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, όσο και τη συντήρηση της νέας μονάδας. Το νέο «Esperia» θα είναι πέντε αστέρων, ενώ το κόστος της ανακαίνισης ξεπερνά 10 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν 40 χρόνια από τότε που λειτούργησε για πρώτη φορά (σ.σ. άνοιξε τις πόρτες του το 1985), το «La Mirage» στην πλατεία Ομονοίας ετοιμάζεται να πάρει και πάλι ζωή. Με γοργούς ρυθμούς προχωρά τόσο η αδειοδότηση, όσο και τα έργα μετατροπής του ιστορικού ξενοδοχείου σε πολυτελές «Lighthouse Athens», από την Brown Hotels. Το ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει από την ισραηλινή αλυσίδα Brown Hotels (λειτουργεί ήδη το «Brown Acropol») παραμένει κλειστό πάνω από μια δεκαετία. Η μονάδα έβαλε λουκέτο το 2008 λόγω της υποβάθμισης της περιοχής, αλλά και της πτώσης του τουρισμού εκείνη την περίοδο. Μετά το άνοιγμα του «Brown Acropol» επί της πλατείας Ομονοίας, ο όμιλος προγραμματίζει να ανοίξει ακόμη επτά νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα στο προσεχές διάστημα, όλα στην πρωτεύουσα.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατασκευή του νέου boutique hotel «Xenodocheio Milos» (5 αστέρων) που κατασκευάζει η Intrakat σε ένα νεοκλασικό κτήριο πίσω από την Παλιά Βουλή στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής. Αρχικά το όνομα της μονάδας ήταν «Athens Townhouse». Η λειτουργία του ξενοδοχείου, η οποία καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, έχει προγραμματιστεί εντός του 2021. Η μονάδα είναι δυναμικότητας 45 πολυτελών δωματίων.

Άλλοι δύο επενδυτές, η Dimand και η Prodea Investments, με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης μετατρέπουν το «Σαρόγλειο Μέγαρο» στην οδό Σταδίου 65 στην Ομόνοια σε πολυτελές ξενοδοχείο, υπό το διεθνές brand της Moxy που ανήκει στον όμιλο της Marriott. Πρόκειται για 8ώροφο κτίριο επιφάνειας 11.300 τ.μ., το οποίο μίσθωσε η κοινοπραξία για 25 χρόνια (με δικαίωμα παράτασης 25 χρόνων) από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2021 ενώ θα είναι δυναμικότητας 200 δωματίων.

Ένα ακόμη ξενοδοχείο 5 αστέρων ετοιμάζεται στο κέντρο της Αθήνας. Θα γίνει στο εννέα ορόφων κτίριο επί της οδού Ακαδημίας 36 στη συμβολή με την Ομήρου, όπου παλαιότερα βρισκόταν η έδρα της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων. Η επένδυση ύψους 7,2 εκατ. ευρώ  υλοποιείται από την Omirou Hotel Associates, εταιρεία του λιβανέζικων συμφερόντων ομίλου YHE Hotel Establishment που ήδη έχει επενδυτική παρουσία στην πόλη με το «Academia of Athens».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα