Οι μάχες της Βουλής

Λίγα 24ωρα πριν μπούμε στην εορταστική περίοδο και η δικομματική κυβέρνηση ετοιμάζεται για μία πραγματικά δύσκολη εβδομάδα, καθώς Πέμπτη και Παρασκευή έχει προγραμματιστεί στην ολομέλεια η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εκτός του φόρου ακινήτων, για τον οποίον υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και στην Επιτροπή της Βουλής, περιλαμβάνεται πλήθος αμφιλεγόμενων διατάξεων, ενώ αναμένεται να προστεθεί και η διάταξη για τους πλειστηριασμούς, που σε κάθε περίπτωση θα μικραίνει την ομπρέλα προστασίας για τους δανειολήπτες.

Ήδη στο Μαξίμου όλοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, ενώ το μασάζ προς τους βουλευτές έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος του Χρύσανθου Λαζαρίδη, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες κάλεσε τους βουλευτές της πλειοψηφίας να στηρίξουν την κυβερνητική πρωτοβουλία. Η ψήφιση του φόρου ακινήτων θα είναι δοκιμασία για τους γαλάζιους αλλά και για τους πράσινους βουλευτές καθώς η ονομαστική ψηφοφορία που θα προκληθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι υψηλού κινδύνου.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί, και την Τετάρτη, κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού. Τα… προσχήματα αναμένεται να σώσει το γεγονός ότι η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί είναι φανερή και όχι με κάλπη. Συνεπώς ακόμη και όσοι θα ήθελαν να… «παραπέμψουν» τον Ευ. Βενιζέλο (αν και οι εξεταστικές δεν αφορούν πρόσωπα, όπως οι προανακριτικές) πολύ πιο δύσκολα θα το πράξουν, κόντρα στη γραμμή.

Εν προκειμένω, μάλιστα, εκτός του Μαξίμου, γραμμή στήριξης της κυβέρνησης σε όλες τις επικείμενες ψηφοφορίες δίνει και ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην Πρωθυπουργός, παρά τις ενστάσεις του, επουδενί επιθυμεί αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, είτε αφορά στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά είτε σε αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου. Για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, καραμανλικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι πάντοτε υπήρξε μετριοπαθής έναντι της κυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά του ίδιου του Καραμανλή.

Η τρόικα

Κι ενώ οι μάχες στη Βουλή κλέβουν την παράσταση, οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι κολλημένοι σε προκλητικές θέσεις που δημιουργούν νέα ζητήματα για την κυβέρνηση. Έτσι, κατά τις διαδοχικές συναντήσεις των επιθεωρητών με τους Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη, οι επικεφαλής της τριμερούς παρέμειναν αμετακίνητοι, μη δείχνοντας την ελάχιστη διάθεση συμβιβασμού με την Αθήνα.

Ειδικά για τους πλειστηριασμούς, οι απαιτήσεις των τροϊκανών, εφόσον γίνονταν αποδεκτές, θα άνοιγαν την πόρτα, και όχι απλά το παράθυρο, για δραματικές καταστάσεις. Και τούτο διότι επιμένουν, κατά τη διάρκεια του 2014, να υπάρξει προστασία μόνον για ακίνητα που δεν υπερβαίνουν την αντικειμενική αξία των 100.000 – 120.000 ευρώ και για περιπτώσεις που το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη κυμαίνεται κάτω από το όριο των 12.000 – 13.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, η τρόικα κυνηγώντας υποτίθεται τους μπαταχτσήδες, θα έβαζε στο στόχαστρο ακίνητα ακόμη και σε λαϊκές περιοχές αλλά και μηνιαία εισοδήματα ύψους 1.100 ευρώ!

Ως προς τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα, παρατηρείται σύγκλιση, που πάντως δεν αρκεί να καλύψει το κενό για το επόμενο μεταβατικό έτος. Αυτά αφορούν στη διατήρηση της δικαστικής κάλυψης που παρέχει σήμερα η ελληνική νομοθεσία, μεταξύ αυτών και ο νόμος Κατσέλη, υπό την αίρεση ωστόσο ότι οι υποθέσεις θα εκδικάζονται ταχύτερα. Ως προς το 2015, καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας ανεξαρτήτως ύψους αντικειμενικής αξίας ή εισοδήματος – με την εξαίρεση, φυσικά, όσων προσφύγουν στη Δικαιοσύνη – και αντικαθίσταται με ένα νέο σύστημα εξωδικαστικής διαμεσολάβησης και συνεννόησης τραπεζών – δανειοληπτών, στο πρότυπο της Ιρλανδίας.

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα