Οι Παλαιστίνιοι θα στείλουν στις ΗΠΑ τη σφαίρα που σκότωσε τη Σιρίν Αμπού Άκλεχ

Προς εξέταση στις ΗΠΑ θα αποσταλεί η σφαίρα που σκότωσε τη δημοσιογράφο του al jazeera

Η δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου της Σιρίν Αμπού Άκλεχ όταν κάλυπτε τις επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη τον περασμένο μήνα, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο στους συμπατριώτες της που ζητούν δικαίωση για τον χαμό μιας από τις σημαντικότερες φωνές του Παλαιστινιακού, αλλά και σε όλον τον κόσμο. Η παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησε να παραδώσει τη σφαίρα που της στοίχισε τη ζωή στις ΗΠΑ για να την εξετάσουν.

«Συμφωνήσαμε να παραδώσουμε τη σφαίρα στους Αμερικανούς για εξέταση», δήλωσε το Σάββατο στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Άκραμ αλ Χατίμπ, γενικός εισαγγελέας της Παλαιστινιακής Αρχής, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, οργανισμοί δικαιωμάτων και μέσα ενημέρωσης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η δημοσιογράφος του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Άκλεχ σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει έδειχναν ότι η σφαίρα που σκότωσε τη δημοσιογράφο στις 11 Μαΐου εκτοξεύθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Σφαίρα που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός

Σύμφωνα με βαλλιστική εξέταση αλλά και ιατροδικαστές, η σφαίρα με το πράσινο άκρο σχεδιάστηκε για να διαπερνά τη θωράκιση και χρησιμοποιείται σε τουφέκι M4. Η σφαίρα εξήχθη από το κεφάλι της. Η σφαίρα αναλύθηκε με τη χρήση τρισδιάστατων μοντέλων και, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν διαμετρήματος 5,56 χιλιοστών – το ίδιο που χρησιμοποιούν οι ισραηλινές δυνάμεις. Η σφαίρα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν οι ειδικοί.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν αρχικά ότι Παλαιστίνιοι μαχητές θα μπορούσαν να έχουν σκοτώσει την Abu Akleh. Ωστόσο, αργότερα το Ισραήλ υπαναχώρησε και δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πυροβόλησε ένας ισραηλινός στρατιώτης. Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες απέρριψαν την πρόταση για κοινή έρευνα με το Ισραήλ, λέγοντας ότι μια τέτοια έρευνα δεν θα ήταν διαφανής.

Στο Δικαστήριο της Χάγης

Το δίκτυο Al Jazeera Media Network, στο οποίο εργαζόταν η Σιρίν Αμπού Άκλεχ, ανακοίνωσε στις 26 Μαΐου ότι είχε αναθέσει σε νομική ομάδα να παραπέμψει τη δολοφονία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης. Η υπόθεση παραδόθηκε πρόσφατα στον εισαγγελέα του ΔΠΔ. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση της έρευνας παραμένει ασαφής.

Οι δικηγόροι που εργάζονται σε μια υπόθεση που κατατέθηκε στο ΔΠΔ σχετικά με τη στοχοποίηση Παλαιστίνιων δημοσιογράφων από τις ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν επίσης ότι θα προσθέσουν τη δολοφονία του Abu Akleh στην υπόθεση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα