Οι πρώτες φωτογραφίες από την κατάληψη του βρετανικού δεξαμενόπλοιου στο Ιράν (φωτό)

Το «υλικό» έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Fars»

Φωτογραφίες από την κατάληψη του υπό βρετανικής σημαίας δεξαμενόπλοιου στο στενό του Ορμούζ την Παρασκευή, έδωσε στην δημοσιότητα το Ιράν.

Μέλη της ναυτικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης ανέβηκαν την Παρασκευή στο δεξαμενόπλοιο «για μη τήρηση του διεθνούς ναυτικού κώδικα», κατόπιν «αιτήματος των λιμενικών και ναυτιλιακών αρχών της επαρχίας Χορμοζγκάν», και κατέλαβαν το πλοίο, ανέφερε η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Sepahnews, προκαλώντας πολλά ερωτήματα για την διεθνή ναυσιπλοΐα.

Σήμερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars έδωσε στην δημοσιότητα μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από το εσωτερικό του δεξαμενόπλοιου Stena Impero την Κυριακή και δείχνει κάποια από τα 23 μέλη του πληρώματος να κάθονται στο πάτωμα υπό το άγρυπνο βλέμμα ενός μέλους της ναυτικής δύναμης των Φρουρών.

Οι άντρες εικονίζονται καθισμένοι σταυροπόδαρα στην γέφυρα του δεξαμενόπλοιου, χωρίς να φορούν τα παπούτσια τους, τα οποία βρίσκονται λίγο πιο δίπλα. Σεντόνια και πετσέτες βρίσκονται τοποθετημένα επάνω στα τραπέζια.

Σε άλλες φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα το Fars, δείχνουν έναν οπλισμένο Φρουρό στο κατάστρωμα του δεξαμενόπλοιου και μια άλλη το σκάφος να παρακολουθείται από ένοπλους άνδρες σε βάρκες στο λιμάνι στο Μπαντάρ Αμπάς, όπου και κρατείται.

Το Ιράν κατέλαβε το πλοίο σε αντίποινα αφότου η Βρετανία είχε σταματήσει ένα δικό τους πλοίο, το Grace 1, στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ τον περασμένο μήνα. Το Ιράν λέει πως η επιχείρηση ήταν «πειρατεία» από την πλευρά των ΗΠΑ, ενώ η Βρετανία λέει πως το πλοίο παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ απέρριψε κάθε προσπάθεια σύγκρισης της σύλληψης του Stena Impero από το Ιράν με εκείνη του ιρανικού τάνκερ Grace 1 από τις βρετανικές αρχές στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ, στις 4 Ιουλίου. «Το Grace 1 συνελήφθη νόμιμα στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ επειδή μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, κατά παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ», υπενθύμισε.

Σήμερα, η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων COBRA στη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να προχωρήσει σε συνεδρίαση. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ενημερώσει την Βουλή των Κοινοτήτων ότι μελετάται από το Λονδίνο το ενδεχόμενο να δεσμεύσει πόρους της Τεχεράνης και να αποκαλύψει στους Βρετανούς κοινοβουλευτικούς ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν από την κυβέρνηση της Μέι.

 

Διαβάστε επίσης