Οι Σαουδάραβες αγοράζουν το ποδόσφαιρο…

Τα μυθικά ποσά που δόθηκαν φέτος σε ποδοσφαιριστές και ομάδες έφεραν το πρωτάθλημα της χώρας προκάλεσαν τριγμούς και ανησυχία στους ευρωπαϊκούς συλλόγους – Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος…

Η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Σαουδική Αραβία ήταν μόνο η αρχή μιας νέας εποχής στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη. Το καλοκαίρι μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου, ακολούθησαν τον δρόμο του Πορτογάλου, καθώς είχαν (μαζί με τις ομάδες τους) μυθικές προσφορές στα χέρια τους. Η νέα αγορά της Μέσης Ανατολής κατάφερε να δελεάσει παίκτες όπως ο Νεϊμάρ,ο  Μπενζεμά,ο  Φιρμίνο, ο Μαχρέζ,ο Καντέ,ο Μπρόζοβιτς, ο Φαμπίνιο, ο Ρούμπεν Νέβες,ο Λαπόρτ,ο Σεν Μαξιμέν και πολλοί ακόμα διάσημοι παίκτες της Γηραιάς Ηπείρου μετακόμισαν στη Σαουδική Αραβία, σε μια μεταγραφική περίοδο που τα συνολικά έξοδα για μεταγραφές προσέγγισαν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ…

Δεν είναι μόνο τα λεφτά που δίνονται στις ομάδες…Η Αλ Χιλάλ πλήρωσε 90 εκατ. ευρώ για το Νείμάρ, 60 εκατ. για τον Μάλκομ, 52 για τον Μίτροβιτς και καμιά 40ριά για τον Σάβιτς! Τα συμβόλαια που έγιναν στους ποδοσφαιριστές δεν έχουν προηγούμενο!Ο Ρονάλντο παίρνει ένα εκατομμύριο ευρώ την… εβδομάδα από την Αλ Νασρ. Ο Καρίμ Μπενζεμά άφησε τη Ρεάλ Μαδρίτης για 200 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, που του έδωσε η Αλ Ιτιχαντ. Ο Οτάβιο με 60 εκατομμύρια έφυγε την Πόρτο για να ενταχθεί επίσης στην Αλ Νασρ, όπως και με 30 εκατομμύρια ο Μανέ, που έφυγε από την Μπάγερν. Ο Φαμπίνιο εγκατέλειψε την Λίβερπουλ για την Ιτιχαντ αντί 47 εκατομμυρίων δολαρίων και ο Μαχρέζ την Μάντσεστερ Σίτι για την Αλ Αχλί με 35 εκατομμύρια…

Οι μεγάλοι σύλλογοι του Κόλπου ξόδεψαν ένα κάρο λεφτά.

Η Αλ Αχλί πήρε τον  Μεντί  ( 18,5 εκ. ευρώ από την Τσέλσι), τον Φιρμίνο  (ελεύθερος από τη Λίβερπουλ), τον Μαχρέζ ( 35 εκ. ευρώ από τη Μάντσεστερ Σίτι), τον  Αλαν Σεν-Μαξιμέν( 27,2 εκ. ευρώ από τη Νιούκαστλ), τον Κεσιέ (12,5 εκατ. ευρώ από τη Μπαρτσελόνα) και τον Ιμπάνιεζ  (28,5 εκ.ευρώ από τη Ρόμα).

Η Αλ Ιτιχάντ απέκτησε τον Ζότα ( 29,1 εκατ. ευρώ από τη Σέλτικ), τον Μπενζεμά (ελεύθερο από τη Ρεάλ Μαδρίτης),  τον Καντέ  (ελεύθερο από την Τσέλσι) και  τον Φαμπίνιο (47 εκατ. ευρώ από τη Λίβερπουλ).

Η Αλ Νασρ πήρε τον  Φοφανά (25 εκατ. ευρώ από τη Λανς), τον Μπρόζοβιτς(18 εκατ. ευρώ από την Ίντερ), τον Άλεξ Τέλες (7 εκατ. ευρώ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και τον Σαντιό Μανέ (40 εκατ. ευρώ από την Μπάγερν Μονάχου).

 

Η Αλ Χιλάλ απέκτησε τον Μάλκομ (60 εκατ. ευρώ από τη Ζενίτ), τον Νέβες( 55 εκατ. ευρώ από τη Γουλβς), τον Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (40 εκα. ευρώ από τη Λάτσιο),  τον  Κουλιμπαλί  (23 εκ.ευρώ από την Τσέλσι) και τον Νεϊμάρ  (90 εκ. ευρώ από την Παρί Σεν Ζερμέν)

Και τέλος η Αλ Ετιφάκ τον Χέντερσον (14 εκ. ευρώ από τη Λίβερπουλ), τον Ντεμπελέ  (ελεύθερο από τη Λιόν) και τον Τζακ Χέντρι ( 6,9 εκ. ευρώ από την Μπριζ).

Σημείο αναφοράς ο διάδοχος του θρόνουκαι από τον Σεπτέμβριο του 2022 πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας από το Σεπτέμβριο του 2022, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Τον Ιούνιο, οι κύριες ομάδες της Σαουδικής Αραβίας (Αλ Χιλάλ, Αλ Νασρ, Αλ Ιτιχαντ και Αλ Αχλί) έγιναν και επίσημα, ιδιοκτησία του κρατικού επενδυτικού ταμείου PIF. Ο 37χρονος διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βρίσκεται στο τιμόνι του PIF και ενθαρρύνει τους συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας να ξοδεύουν αφειδώς τα χρήματα. Με περιουσιακά στοιχεία 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, τo PIF παρέχει στους τέσσερις ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας τα απαραίτητα χρήματα για αγορές παικτών από την Ευρώπη. Αυτό το καλοκαίρι δαπάνησε κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ο Σαλμάν φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν Αραβικό Σύνδεσμο Ποδοσφαίρου, φθάνοντας  μέχρι τη διοργάνωση μιας παγκόσμιας Super League. Στόχος του είναι να μετατρέψει το πετρελαϊκό κράτος της Σαουδικής Αραβίας σε χώρα υψηλής τεχνολογίας, διεθνές οικονομικό κέντρο και τουριστικό μαγνήτη.

Υπάρχει και ένας άλλος λόγος…

Ο όρος «sportwashing» («ξέπλυμα μέσω του αθλητισμού») χρησιμοποιείται κατά κόρον για να αποτυπώσει τη στρατηγική του Ριάντ ώστε να βελτιώσει την εικόνα της χώρας, αποπροσανατολίζοντας μέσω αθλητικών επενδύσεων και προσέλκυσης διάσημων αθλητών, από την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που καταγγέλλουν διεθνείς οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία. Η αποτρόπαιη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, για την οποία ο διάδοχος του θρόνου και Πρωθυπουργός της χώρας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανέλαβε την ευθύνη -αν και αρνήθηκε την εμπλοκή- κλόνισε περαιτέρω την εικόνα της χώρας.

Ο πακτωλός δισεκατομμυρίων σε αθλητικές δραστηριότητες και επενδύσεις εντάσσονται στη φιλόδοξη οικονομική μεταρρυθμιστική ατζέντα του Ριάντ με την ονομασία Vision 2030, η οποία σχεδιάζει να επενδύσει συνολικά 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ώστε να μεταρρυθμίσει -και να μειώσει την εξάρτησή της από τα κέρδη του πετρελαίου- την οικονομία της χώρας ως το 2030. To μεγαλεπήβολο πρόγραμμα περιλαμβάνει πρότζεκτ σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο πολιτισμός, η υγεία…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα