ΕΠΟ: Οι βίλες του Βασίλη, το ταληράκι του Γραμμένου και τα 200 χιλιάρικα του Τάκη, που δεν θα τα πάρει

Όταν όμως είσαι μαχόμενος δικηγόρος, είναι θέμα πώς εξασφαλίζεις τα προς το ζειν

 

Αποτελούν πλέον… παράδοση οι δικηγόροι εν ενεργεία που πηγαίνουν στην ΕΠΟ και αναλαμβάνουν την προεδρία της. Όταν όμως είσαι μαχόμενος, είναι θέμα πώς εξασφαλίζεις τα προς το ζειν, καθώς αναλώνεσαι ατελείωτες ώρες στην επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου και δεν έχεις κάποια αποζημίωση γι’ αυτό.

Κατά καιρούς έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες η θέση του προέδρου της ΕΠΟ να συνδυάζεται με σημαντική αποζημίωση, με αμοιβή που θα ξεπερνά ακόμη και αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η θέση του επικεφαλής της Ομοσπονδίας είναι λογικό να μην συνδυάζεται από μισθό, πόσο δε μάλλον υπέρογκο. Ούτως ή άλλως καταβάλλονται τα πάσης φύσεως έξοδα κάνει ο εκάστοτε πρόεδρος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ΕΠΟ δεν διοργανώνει τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ώστε να χρειάζονται σειρά επαγγελματικών στελεχών για τη διεκπεραίωση των εργασιών της. Και βέβαια δεν μπορεί να γίνει παραλληλισμός με τον πρόεδρο της UEFA ή τον γενικό της γραμματέα. Τα ποσά που καλούνται αυτοί να διαχειριστούν και η σπουδαιότητα των αποφάσεών τους, αναδεικνύει την αναγκαιότητα να έχουν… αποκλειστική απασχόληση, η οποία δικαιολογημένα αμείβεται.

Οι ερασιτέχνες παράγοντες τι ακριβώς έχουν να διαχειριστούν στην Ελλάδα; Εκτός αν θέλουν ν’ ανακατεύονται με όλα. Και κυρίως με τη διαιτησία.

Η αρχή με Γκαγκάτση

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης ήταν ο πρώτος και ο μεγάλος διδάξας. Γιατί κατάφερε να επιβιώσει και μάλιστα πλουσιοπάροχα ως αμισθί πρόεδρος της ΕΠΟ για οκτώ χρόνια.

Το 1996 δειλά-δειλά ο Βασίλης Γκαγκάτσης ως μικρής εμβέλειας αθλητικός δικηγόρος φεύγει από τη Θεσσαλονίκη και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες, αντιλαμβανόμενος ότι η βασιλεία του Κώστα Τριβέλα στο ποδόσφαιρο και στην ΕΠΟ έχει ημερομηνία λήξης, προσκολλάται στη νέα τάξη πραγμάτων και παίζει σημαντικό ρόλο στις εκλογές το 1997 στην Αλεξανδρούπολη.

Για τη συμμετοχή του στην προσέλκυση των ενώσεων που ψήφισαν τον Σωτήρη Αλημίση, ο Βασ. Γκαγκάτσης παίρνει τη θέση του γενικού  γραμματέα, και αργότερα τον Ιούλιο του 2001 καταλήγει στη θέση του προέδρου της ΕΠΟ.

Στα πρώτα τέσσερα χρόνια, στη θητεία του ως γενικού γραμματέα, πολλοί θυμούνται την προσοχή του στις τηλεοπτικές συμβάσεις, αλλά και την προσωπική του επίβλεψη ακόμα και για… ταπεινά έργα. Η εξυπνάδα του, όμως, τον αντάμειψε όταν απέκτησε την ιδιότητα του προέδρου. Μιλάμε για την περίοδο προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οπότε τα έργα, κάθε είδους και κόστους, απογειώθηκαν.

Η απογείωση αυτή έφερε κατασκευαστική άνθηση, η ταχύτητα ήταν το πρώτο ζητούμενο, συνεργάτες ειδικοί στις μελέτες υπήρχαν και όλα κύλησαν όπως έπρεπε. Ο Άγιος Κοσμάς, η Φλώρινα και η Ξάνθη ένιωσαν τη στοργή της ομάδας του προέδρου, επειδή ο ίδιος μπορούσε να «διευκολύνει» την κυβέρνηση στις επιδιώξεις της.

Κάποιοι κακεντρεχείς επεσήμαναν τότε ότι το γκαζόν της βίλας που έκανε στην Εύβοια, μοιάζει αρκετά με τους χλοοτάπητες που μπήκαν σε πολλά γηπεδάκια ενώσεων – λες κι ο κατασκευαστής τους ήταν ο ίδιος, πράγμα μάλλον απίθανο. Εκείνο τον καιρό, φυσικά, εκτοξεύθηκαν και οι τιμές των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Εθνικής Ομάδας. Την ίδια περίοδο, άνοιξε και ένα «μικρό θέμα» με εισιτήρια της τελικής φάσης μιας διοργάνωσης, που «χάθηκαν» με μαγικό σχεδόν τρόπο και βρέθηκαν από την Ιβηρική Χερσόνησο σε νησιωτικό κράτος της Μεσογείου, να κυκλοφορούν προς πώληση σε τιμή που δεν έγινε ποτέ γνωστή. Οι έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια των αγώνων στην Ιβηρική, δεν κατέληξαν πουθενά. Κάτι δίκες εξελίχθηκαν αργότερα με τουριστικά γραφεία στην Ελλάδα, που δεν «κατάλαβαν» τη μαγεία της απώλειας των εισιτηρίων και ήθελαν ντε και καλά να διεκδικήσουν διαφυγόντα κέρδη.

Σε σχεδόν όλες τις δίκες η Ομοσπονδία έχασε και πλήρωσε ή προσχώρησε σε συμβιβασμό.

Η βίλα του 1.500.000 ευρώ!!

Το 2013 και στο περιθώριο της κρίσης που πλήττει βάναυσα την Ελλάδα, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» και τα «Παραπολιτικά», μια εκπληκτική υπόθεση εξελίσσεται στο διεθνές real estate, με την αμέριστη συνδρομή του Διαδικτύου. Ο τίτλος: «Πώς να πουλήσετε  μια εξοχική βίλα αξίας… 50.000 ευρώ έναντι 1.500.000 ευρώ». Ο λόγος για τη… μεσιτική εταιρεία Protasis, που τάραξε τα νερά στο παγκόσμιο real estate.

Το ποσό των 50.000 ευρώ είναι αυτό που, σε ανύποπτο χρόνο, τόνιζε, κάτω από την πίεση μερικών ΜΜΕ, εις επήκοον πολλών, ο ευτυχής, πλην «αγανακτισμένος» από τους κακούς διαβολείς, ιδιοκτήτης της βίλας, Βασίλης Γκαγκάτσης, ότι κόστισε η κατασκευή.

Αυτό το «κωλόσπιτο», κατά την προσφιλή ρήση του μακαρίτη του Βαγγέλη Γιαννόπουλου, αναδεικνύεται σε μέκκα των απανταχού επενδυτών, απελευθερωμένο μάλιστα από έπιπλα, τα οποία κακές γλώσσες λένε ότι μεταφέρθηκαν από την Εύβοια στο Μαρκόπουλο, όπου οικοδομήθηκε νέα κατοικία.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής: γενικός γραμματέας επί τέσσερα χρόνια και πρόεδρος για άλλα τέσσερα στην ΕΠΟ, ο Β. Γκαγκάτσης αγοράζει οικόπεδο στα «κακοτράχαλα βουνά» της Εύβοιας. «Μετά από τόσα χρόνια στη μάχιμη δικηγορία», όπως δηλώνει σε κάθε του συνέντευξη, από το 2003 έως το 2008, «αξιώθηκα να φτιάξω ένα σπιτάκι»! Κτίζει βίλα με τα στοιχεία που η ανακοίνωση πώλησης καταγράφει με γλαφυρότητα, την επιπλώνει με όλα τα κομφόρ έναντι 50.000 ευρώ, άντε 100 το πολύ, την πλαισιώνει με πισίνα, η κατασκευή της οποίας πληρώθηκε το 2004 σχεδόν ντούκου, και οκτώ χρόνια μετά, εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, με τις τιμές στα ακίνητα να έχουν κατρακυλήσει, ανακοινώνει, μέσω μεσιτικού γραφείου, ότι την πουλάει 1.500.000 ευρώ…

Ένας άλλος πρόεδρος της ΕΠΟ, επίσης δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη, ο Βαγγέλης Γραμμένος που δεν πήρε μεταγραφή στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, παράτησε τα πάντα και «μετακόμισε» στην πρωτεύουσα για να επιτελεί κατά τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά του.

Σύντομα όμως διαπίστωσε ότι δεν… βγαίνει. Έθεσε επί τάπητος το θέμα αποζημίωσής του και ανέβασε τον… μηνιαίο πήχη σε 5.000 ευρώ. Στις 28 Ιουνίου 2019 το «καυτό» θέμα μπήκε στη γενική συνέλευση όπου εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Τα “ναι” ήταν 53 και τέσσερα τα “όχι”, ενώ υπήρξε και ένα “λευκό”.

Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, αφού ορισμένοι κατέθεσαν τις αντιρρήσεις τους στο προεδρείο. Μάλιστα, τονίστηκε από τους ανθρώπους της ΕΠΟ πως θα πρέπει να παίρνει χρήματα ο Βαγγέλης Γραμμένος, καθώς Δευτέρα με Παρασκευή είναι στο γραφείο του για 12 ώρες τη μέρα και έχει μεγάλες ευθύνες εξαιτίας της θέσης του.

Η απόφαση είχε πατήσει στο νόμο 4603/2019 που προέβλεπε μισθό για τους προέδρους των Ομοσπονδιών. Ο Βαγγέλης Γραμμένος θα είναι ο πρώτος έμμισθος πρόεδρος της ΕΠΟ.

Ήρθε όμως ο διάδοχος του Γιώργου Βασιλειάδη στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, και προχώρησε στην κατάργηση της σχετικής διάταξης. Έτσι το πεντοχίλιαρο αποτέλεσε όνειρο απατηλό για τον Βαγγέλη Γραμμένο που επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζει στη μαχόμενη δικηγορία.

Η ιστορία με τον Μπαλτάκο

Ο διάδοχος του Βαγγέλη Γραμμένου Τάκης Μπαλτάκος, επανέφερε το θέμα της αμοιβής του προέδρου της ΕΠΟ και μάλιστα πολύ δυνατά. Αν και οι νομικές του γνώσεις είναι τέτοιες που ήταν απόλυτα ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να πάρει χρήματα κόντρα στην κείμενη νομοθεσία, έφερε θέμα στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ η οποία στις 30 Ιουνίου 2023 ενέκρινε την μηνιαία αποζημίωση ύψους 8000 ευρώ για τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας. Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση, ο Τάκης Μπαλτάκος θα εισπράξει αναδρομικά τους μισθούς δώδεκα μηνών, δηλαδή. συνολικά 96,000 ευρώ. Άλλα τόσα δε, θα εισπράξει και για τον δεύτερο χρόνο της θητείας του. Η διακοσάρα όμως δεν θα εισπραχθεί ποτέ, γιατί κανείς δεν θέλει να υπογράψει και να πάει φυλακή.

Ο αθλητικός νόμος αναφέρει ρητά ότι «η θέση του προέδρου είναι τιμητική και άμισθη», καθώς επίσης και ότι «απαγορεύεται κάθε είδους αμοιβή». Και βεβαίως, η αποζημίωση είναι αμοιβή. Και τι προβλέπει ο νόμος για τον κολασμό της παρανομίας ; Ότι «αν καταβληθεί ποσόν αποζημίωσης, οι καταβάλλοντες αρμόδιοι θα διωχθούν για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος».

Ποια Εκτελεστική Επιτροπή θα ενέκρινε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ώστε για καταβολή στον Τάκη Μπαλτάκο χρηματικών ποσών για αποζημίωση, και ποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες θα υπέγραφαν εντάλματα πληρωμής; Για το ίδιο θέμα, δηλαδή για έγκριση προεδρικής αποζημίωσης, ο Τάκης Μπαλτάκος είχε επιχειρήσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν, αλλά η πενταμελής επιτροπή που είχε συσταθεί από τη Γ.Σ., αποφάνθηκε μελετώντας την κείμενη νομοθεσία πως ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν δύναται να εισπράττει αποζημίωση. Το ίδιο είχε υποστηρίξει και η ανεξάρτητη εντός της ΕΠΟ, Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διακυβέρνησης, όπου προΐσταται η τέως Αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη.

Στο νέο… επεισόδιο χρηματοδότησης του Τάκη Μπαλτάκου, η νομική υπηρεσία δεν εξέφρασε άποψη γιατί απλούστατα δεν της ζητήθηκε και παραβαίνοντας το καταστατικό την αγνόησε. Γιατί αν ο πρόεδρος της ζητούσε, το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Ο Τ. Μπαλτάκος όμως φίμωσε και την Δ. Μπιτζούνη καθώς δεν έδωσε το λόγο για να διαβάσει την έκθεσή της, αν και συμπεριλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη (θέμα Νο 11) της ΓΣ της ΕΠΟ.

Αρχικά, την διαβεβαίωσε ότι θα μιλήσει τελευταία, ενώ μετά ακολούθησε καβγάς αν έχει δικαίωμα, υποστηρίζοντας ότι δεν προβλέπεται από το καταστατικό της ΕΠΟ. Σε προηγούμενες συνελεύσεις της ΕΠΟ η Δ. Μπιτζούνη έπαιρνε τον λόγο. Αυτή τη φορά όμως την… εξαφάνισαν.

Με τέτοιου είδους ανεφάρμοστες αποφάσεις, διασύρεται το Ανώτερο όργανο του ποδοσφαίρου, το οποίο αναδεικνύεται πως κινείται ανάλογα με τα πρόσκαιρα συμφέροντα που υπάρχουν.

Κανείς δεν ξεχνάει πως για παράνομη απόφαση της Γ.Σ. που όμως υλοποίησαν πρώην στελέχη της ΕΠΟ ήδη παραπέμφθηκαν σε δίκη γι’ απιστία. Ο οικονομικός διευθυντής Θανάσης Γεωργιόπουλος έχει μάθει τι συνέβη με τον προκάτοχό του στο λογιστήριο της ΕΠΟ Γ. Θεοφίλου, βλέπει την πόρτα της φυλακής ορθάνοιχτη και δεν έχει κανένα σκοπό να μπει μέσα. Συνεπώς ο Τάκης Μπαλτάκος θα παραμείνει αμισθί πρόεδρος και θα πρέπει να τα πει εκτενώς με τον Βασίλη Γκαγκάτση ως συνάδελφοι για τους τρόπους που τα κατάφερνε χρόνια να επιβιώνει και ν’ αποκτά και περιουσία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα