Οι «σημιτοφύλακες» του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσαν κεφάλι

Τον Κώστα Καραμανλή χτύπησε ο Κ. Σημίτης, αλλά στην Κουμουνδούρου άναψαν φωτιές από το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τα ελληνοτουρκικά

Στο ΠΑΣΟΚ διαχρονικά έχουν βιώσει τεράστιες έριδες, που έφταναν σε σημείο να θεωρηθούν μικροί εμφύλιοι. Απλά όσο ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου οι «φωτιές έσβηναν» είτε μέσω διαλόγου, είτε με βίαιο τρόπο και με την παρέμβαση του αείμνηστου Δημήτρη Παγορόπουλου, προέδρου του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που κράδαινε τη λεπίδα ως δήμιος και διέγραφε με ταχύτητας ριπής πολυβόλου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο… προαιώνιος «πράσινος» εμφύλιος ήταν μεταξύ των «παπανδρεϊκών» και των «σημιτικών». Ένας «εμφύλιος» που άναψε ακόμη περισσότερο μετά από την αποπομπή του Κώστα Σημίτη το 1986, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου διέκοψε απότομα το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας και μετέβη στην απλοχεριά του «Δημήτρη, δώσ’ τα όλα», δηλαδή στον Τσοβόλα. Η διαμάχη «παπανδρεϊκών» και «σημιτικών» συνεχίστηκε και μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία τον Σεπτέμβριο του 1993.

Εν συνεχεία το ΠΑΣΟΚ μπήκε στη δίνη των «σημιτικών»-«τσοχατζοπουλικών» και κατέληξε με τον εμφύλιο του 2007 μεταξύ «παπανδρεϊκών» και «βενιζελικών». Όμως ακόμη και σήμερα, που ο Ανδρέας έχει αποδημήσει εδώ και 23 χρόνια στον Κύριο, και ο Κ. Σημίτης διάγει την 8η δεκαετία της ηλικίας του, «παπανδρεϊκοί» και «σημιτικοί» εξακολουθούν να βλέπουν ο ένας με μισό μάτι τον άλλον, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουν μεταγραφεί σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Οπότε πολύ λογικά κάποιοι στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για «εξαγωγή εμφυλίων». Κι όλα αυτά βλέποντας την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στα δύο κόμματα εξουσίας, περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι εκσυγχρονιστές σήκωσαν κεφάλι. Τουναντίον στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει μία αδιόρατη γκρίνια των «καραμανλικών», που από το προηγούμενο Σάββατο το πρωί αναζητούν «κάλυψη» από το Μαξίμου και το κόμμα.

Ακούν Σημίτη και βγάζουν σπυράκια στην Κουμουνδούρου

Η αλήθεια είναι ότι ο Κ. Σημίτης με το άρθρο του το περασμένο Σάββατο στα «Νέα» προκάλεσε συζητήσεις και, το κυριότερο. ανακατωσούρα. Το εκπληκτικό είναι ότι ελάχιστοι μπήκαν στην ουσία σχετικά με τη στρατηγική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, καθώς οι περισσότεροι έμειναν στις αιχμές κατά του Κώστα Καραμανλή για το ότι εγκατέλειψε τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι. Το εντυπωσιακό είναι ότι λόγω του άρθρου του πρώην πρωθυπουργού είδαν το φως της δημοσιότητας οι εσωτερικές έριδες του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το άνοιγμα του κόμμα και τις αθρόες ΠΑΣΟΚικές μεταγραφές.

 Έβαλε το χεράκι του ο Σφακιανός

Βέβαια, για να συμβεί αυτό, έβαλε το χεράκι του ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος καταφέρθηκε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά του κ. Σημίτη. Μεταξύ άλλων ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «ΣΗΜΙΤΗ !!!! ΑΕΙ κρύψου σε καμία τρύπα που έχεις και άποψη για τα εθνικά. Ο “εκσυγχρονισμός” σου ήταν σάπιος. ΑΕΙ πιες το τσάι σου, ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ….».

Η υβριστική παρέμβαση του Παύλου Πολάκη προκάλεσε αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο αψύς Κρητικός –κατά τον Αλέξη Τσίπρα– πίστευε όταν έγραφε αυτά ότι θα τον στηρίξει το κόμμα. Είναι αλήθεια ότι ο Κ. Σημίτης είναι αυτό που λέμε person non grata για την πλειοψηφία των στελεχών που προέρχονται από τον παλιό Συνασπισμό. Στην οκταετία της πρωθυπουργίας του και της προεδρίας του στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης δεν έστριψε μόνο το τιμόνι προς τα δεξιά, παίρνοντας ψήφους κεντροδεξιών φιλελεύθερων, αλλά πίεσε ασφυκτικά τον ΣΥΝ. Μάλιστα ουκ ολίγα στελέχη τού τότε Συνασπισμού, γοητευμένα από τον πρώην πρωθυπουργό, προσδέθηκαν στο άρμα του εκσυγχρονισμού καταλαμβάνοντας υπουργικούς θώκους και θέσεις στην κρατική μηχανή.

Κι όλα αυτά έγιναν με βάση τον διάλογο μεταξύ των δύο χώρων, που είχε ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο του 1996. Αυτό δεν του το έχουν συγχωρήσει οι παλιές καραβάνες του ΣΥΝ, όμως πάντα κρατούσαν τα προσχήματα. Ασκούσαν μεν σκληρή κριτική, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν ξεπερνούσαν τα όρια. Όλα αυτά είχε προφανώς στο μυαλό του ο Παύλος Πολάκης και σκέφτηκε να επιτεθεί με το γνωστό του στυλ. Κάτι που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς πολλοί εκ των μετεχόντων στην Προοδευτική Συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ και νιώθουν ως παρείσακτοι.

Οι Σημιτοφύλακες που μέσω της Γέφυρας εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αντέδρασαν

Πριν από το άρθρο Σημίτη, που πυροδότησε το φιτίλι της έκρηξης, είχε προηγηθεί ένα άρθρο του συγγραφέα και πανεπιστημιακού Σωτήρη Βαλντέν, ο οποίος όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Κ. Σημίτης προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ. Στο άρθρο του ο κ. Βαλντέν (σ.σ. έχει διατελέσει και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών και υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν) εξέφρασε τις διαφωνίες του για τις αθρόες μεταγραφές από το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Έκανε λόγο ότι ιστορικά στη χώρα υπήρξαν «δύο ΠΑΣΟΚ. Αυτό του “Βυθίσατε το Χόρα” και του εμπάργκο κατά των Σκοπίων, και αυτό του Ελσίνκι, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της άρσης του εμπόλεμου με την Αλβανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις Πρέσπες, έδειξε πως συνέχισε και ανάπτυξε τη γραμμή του δεύτερου ΠΑΣΟΚ. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα την εγκαταλείψει, γιατί βέβαια μια “πατριωτική πασοκοποίηση” θα ήταν πράγματι αρνητική».

Και μετά τα όσα είπε ο Πολάκης, υπήρξε επίσημη αντίδραση από τρεις πρώην «σημιτοφύλακες» που μετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία, του Νίκου Μπίστη, του Αντώνη Λιάκου και του Παναγιώτη Παναγιώτου, οι οποίοι με κοινή δήλωσή τους υποστηρίζουν πως τα φαινόμενα Πολάκη βλάπτουν την ανασυγκρότηση της αριστεράς. Αναλυτικά η δήλωσή τους: «Είναι δικαίωμα του Παύλου Πολάκη να κρίνει και να επικρίνει τη διακυβέρνηση Σημίτη. Ακόμα και όταν άθελά του –όπως πιστεύουμε– η κριτική του στα εθνικά θέματα ταυτίζεται με αναχρονιστικές και εθνικιστικές προσεγγίσεις. Όταν όμως η κριτική μετατρέπεται σε προσωπικό λίβελο και εκτρέπεται σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς βλάπτει σοβαρά την υπόθεση της ανασυγκρότησης της σύγχρονης Αριστεράς. Το ύφος στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να συμβαδίζει με το ήθος της Αριστεράς. Αυτή είναι απαίτηση του κόσμου που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία».

Αυτή την εποχή υπάρχει μία αέναη σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι παλιές καραβάνες του κόμματος, αλλά και οι «53» δεν βλέπουν με καλό μάτι τις μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ. Εξ ου και η δήλωση της Ανέττας Καβαδία ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Επίσης πολλοί στην Κουμουνδούρου είναι αντίθετοι και με την εισροή των εκσυγχρονιστών. Ας μην ξεχνάμε τα καρφιά από την «Αυγή» για τον Μπίστη με την υπογραφή του διευθυντή της, Άγγελου Τσέκερη: «Η μοναδική μας επιφύλαξη με αυτή την πρωτοβουλία είναι ότι όπου πάει ο σύντροφος Μπίστης μετά από λίγο δεν φυτρώνει χορτάρι». Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι όλοι όσοι προσκλήθηκαν από τον Χρήστο Σπίρτζη και προέρχονται από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, ακούν εκσυγχρονιστές και βγάζουν σπυράκια.

Το πράγμα μπερδεύτηκε αρκετά, καθώς στον καβγά πήρε θέση και ο Στέλιος Κούλογλου. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που μεγαλούργησε επί Σημίτη έσπευσε να επιτιμήσει τον Πολάκη μέσω του ραδιοφώνου της ΕΡΤ3: «Ο κ. Πολάκης έκανε λάθος. Πρόκειται για μία κριτική που κυρίως προέρχεται από ακροδεξιούς κύκλους. Άλλωστε η αντιπαράθεση στα Ίμια σημειώθηκε μόλις είχε αναλάβει την πρωθυπουργία ο κ. Σημίτης. Προφανώς αυτοί που υποστηρίζουν ότι “γκρίζαρε” το Αιγαίο θα ήθελαν να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία. Και δυστυχώς ακούγονται και σήμερα φωνές που καλούν σε αύξηση των εξοπλισμών, αύξηση της στρατιωτικής θητείας και βλέπω πίσω από όλα αυτά εμπόρους όπλων να τρίβουν τα χέρια τους. Ο κ. Σημίτης έχει δίκιο. Η τότε κυβέρνηση Καραμανλή δεν αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν το 2004 και κυρίως την επιθυμία του προέδρου Ερντογάν να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.». Έχει δίκιο ο λαός μας που λέει «το αίμα νερό δεν γίνεται».

Η διαρροή των κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από το άρθρο του Σημίτη προκάλεσε τον γέλωτα

 Και οι κύκλοι στα κουτουρού

Αντί, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τον Π. Πολάκη κατ’ αρχάς να σταματήσει τις ύβρεις κι εν συνεχεία από όλους τους υπόλοιπους να χαμηλώσουν τους τόνους, προτίμησε μέσω των κύκλων της Κουμουνδούρου να μεταφέρει τον μουτζούρη στο Μαξίμου, το οποίο πολύ λογικά δεν συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο με αφορμή το άρθρο Σημίτη. Εξάλλου, οι «εκσυγχρονιστές» με αναφορά στον Κ. Σημίτη και τον Ευ. Βενιζέλο που μετέχουν, είτε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, είτε στη Ν.Δ. αφενός μεν νιώθουν μία χαρά στη «γαλάζια οικογένεια», αφετέρου δε αποφεύγουν να προκαλέσουν.

«Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει δυστυχώς να εκμεταλλευθεί τα ελληνοτουρκικά για να λύσει τα εσωκομματικά του», σχολίασαν πηγές της Κουμουνδούρου, σημειώνοντας ότι «η επιλογή της εφημερίδας “Τα Νέα”, ιδιοκτησίας γνωστού υποστηρικτή του κ. Μητσοτάκη, να αλλοιώσει τον τίτλο του άρθρου του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, για τα ελληνοτουρκικά για να πλήξει έναν άλλον πρώην πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, επιβεβαιώνει το εν εξελίξει ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης με φόντο τη συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». Μιλάμε για τον πλήρη παραλογισμό.

Ως βελούδινη και όχι ισχυρή μπορεί να χαρακτηριστεί η στήριξη του Μαξίμου στον Καραμανλή

Η γκρίνια των «καραμανλικών» και η… βελούδινη στήριξη

Στη Νέα Δημοκρατία με το άρθρο Σημίτη ασχολήθηκαν, όπως ήταν λογικό, μόνο οι «καραμανλικοί», οι οποίοι ανέμεναν στήριξη κατ’ αρχάς από την Ντόρα Μπακογιάννη και κατά δεύτερο από το Μαξίμου. Μάλιστα, μέχρι ο Στέλιος Πέτσας να στηρίξει με πολύ κομψό τρόπο τον Καραμανλή και δίχως να αδειάσει τον Σημίτη, την Τρίτη το πρωί, υπήρξε έκδηλη η αγωνία μεταξύ αρκετών βουλευτών της Ν.Δ. Η ανησυχία των «γαλάζιων» βουλευτών που έχουν αναφορά στον κ. Καραμανλή ήταν μεγάλη, καθώς γνωρίζουν ότι η φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος αναγνωρίζει εν μέρει και ορισμένα δίκια στον Κώστα Σημίτη και την τότε στρατηγική του.

Για το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Πέτσας είπε ότι οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι πάντα σεβαστές, επισήμανε ότι στο άρθρο ξέχωρα από τον τίτλο υπήρχε αναφορά στην ιστορική διαδρομή για την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου και ένα σχόλιο γιατί η πορεία της Τουρκίας δεν ήταν η ανάλογη για να προσεγγίσει την ΕΕ και πρόσθεσε: «Η ευθύνη για το ότι οδηγήθηκε η Τουρκία εκτός ΕΕ βαρύνει αποκλειστικά την Τουρκία και δεν έχει να κάνει με τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων».

Στήριξε έτσι την κυβέρνηση Καραμανλή απέναντι στην επίθεση Σημίτη, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει με νόημα ότι «πολλές φορές γίνεται μία προσπάθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ να εξάγει τα εσωκομματικά του προβλήματα είτε μεταξύ Τσακαλώτου και Παππά είτε με τον Τζανακόπουλο, σε άλλα κόμματα ή και στα εθνικά ζητήματα. Εμείς δεν θέλουμε να το παρακολουθήσουμε αυτό».

Κι όπως σχολιάστηκε από αναλυτές: «Βελούδινη στήριξη και υπέρμετρος σεβασμός για τον Σημίτη».

Για Σύνδεσμό Φίλων Κώστα Καραμανλή στην Κουμουνδούρου έκανε λόγο το ΚΙΝΑΛ

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: «Ο Σύνδεσμός Φίλων Καραμανλή με έδρα την Κουμουνδούρου»

Φυσικά, από την όλη εξέλιξη αυτοί που πανηγύρισαν δεόντως ήταν στο ΚΙΝΑΛ και στο ΠΑΣΟΚ. Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου στήριξαν ανοικτά τον Κώστα Σημίτη. Μάλιστα, η δημοσίευση του άρθρου του πρώην πρωθυπουργού συνέπεσε με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, όπου τόσο η πρόεδρος του κόμματος, όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου έκαναν λόγο ότι «σε όλα έχει δίκιο ο κ. Σημίτης».

Με την ευκαιρία της αναστάτωσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της υβριστικής επίθεσης Πολάκη στον Σημίτη, το ΚΙΝΑΛ άδραξε την ευκαιρία κι επιτέθηκε τόσο στη Ν.Δ., όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Η μεν Ν.Δ. προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλάκι την αδιαφορία και την έλλειψη στρατηγικής της περιόδου 2004-2009 στα ελληνοτουρκικά. Από την άλλη, η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής και δικαιολογημένη. Το αντιΠΑΣΟΚικό μένος πολλών παραδοσιακών στελεχών εκεί δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από κανένα χαλάκι. Από τη μια ο κομματικός πατριωτισμός των Πολάκηδων και από την άλλη το παρελθόν των “γεφυροποιών” δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση. Αν σε αυτά προστεθεί και η ανάγκη εξαγνισμού του Καραμανλή από τον “Σύνδεσμο Φίλων Κώστα Καραμανλή” με έδρα την Κουμουνδούρου, που επιμένει να σερβίρει σε κάθε ευκαιρία και από μια μερίδα από τον γκουρμέ πολιτικό και ιδεολογικό τους αχταρμά, τόσο κοντινό στην Προοδευτική παράταξη, όσο ο κος Γκλέτσος με τη Σοσιαλδημοκρατία».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα