Οι θερινοί αντάρτες προκαλούν ταραχή

Θεωρητικά η κυβέρνηση εκτιμά πως τα θερινά τμήματα της Βουλής είναι τα πλέον πρόσφορα για να περάσει τα δύσκολα νομοσχέδια, καθώς πιθανοί αντάρτες μπορεί αν αντικατασταθούν. Όμως στο Μαξίμου υπάρχει η αγωνία μήπως τελικά υπάρξουν περισσότεροι αντάρτες και δυσκολέψει η ψήφιση των προαπαιτούμενων.

Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ότι στους κόλπους των βουλευτών επικρατεί μια θολή περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα με έντονο το άρωμα των πρόωρων εκλογών, γεγονός που ενδεχομένως οδηγήσει μερικούς σε κινήσεις αυτονόμησης. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως σε «πηγαδάκια» βουλευτών στο καφενείο του Κοινοβουλίου εκφράζεται αγωνία για το αν θα υπάρξουν εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο και προβληματισμός για το πώς θα επιβιώσουν οι ίδιοι πολιτικά.

Πέραν αυτού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχεδιάζουν ελεγχόμενα «αντάρτικα», προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν με καλύτερες συνθήκες στις εκλογικές τους περιφέρειες για τις καλοκαιρινές διακοπές. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι στην κυβέρνηση που χαρακτηρίζουν τους συγκεκριμένους βουλευτές ως «αντάρτες του γλυκού νερού που παραβιάζουν ανοικτές θύρες».

Αναφέρουν, δε, ως ενδεικτικό το πρόσφατο περιστατικό με τους πέντε βουλευτές της ΝΔ (Ι. Τζαμτζής, Θ. Σολδάτος, Π. Βογιατζής, Δ. Κυριαζίδης, Ηλ. Βλαχογιάννης), που έσπευσαν θορυβωδώς να ζητήσουν από την κυβέρνηση την αποκατάσταση των μισθολογίων των ένστολων, η οποία όμως θα γίνει ούτως ή άλλως.

 

Η κατάλληλη σύνθεση

Σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό επιτελείο επικεντρώνει την προσοχή του στη σύνθεση του Β’ και Γ’ Θερινού Τμήματος, τα οποία θα κληθούν να ψηφίσουν τα «καυτά» νομοσχέδια για τη «μικρή» ΔΕΗ, τον αιγιαλό και για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Για το λόγο αυτό διενεργούνται επαφές με τους βουλευτές που μετέχουν στο εν λόγω τμήμα, προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι βουλευτές, όπως ο Γιώργος Βλάχος, έσπευσαν να ζητήσουν την αντικατάστασή τους σε περίπτωση που ζητούνταν και η δική τους έγκριση.

Πάντως, από τα δύο πρώτα τμήματα λείπουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που εκλέγονται στις περιφέρειες Κοζάνης και Φλώρινας -περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ-, Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Παπαδόπουλος (ΝΔ) και Στάθης Κωνσταντινίδης (ΝΔ), ενώ η  Φωτεινή Πιπιλή (ΝΔ), που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμο για τους αιγιαλούς τοποθετήθηκε μόνο στο Α’ τμήμα, το οποίο δεν θα κληθεί να το διαχειριστεί.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί «βραχυκύκλωμα» από άλλους υποψήφιους αντάρτες. Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων στο Β’ τμήμα μετέχει ο Δημήτρης Κυριαζίδης (ΝΔ), ο Μιχάλης Κασσής (ΠΑΣΟΚ) και ο Συμεών Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ), που φέρεται δυσαρεστημένος από την αποχώρηση του από την κυβέρνηση.

Εκτός αυτού όμως, το Β’ Θερινό χαρακτηρίζεται και ως «τμήμα του τρόμου» όχι τόσο για τη σύνθεσή του, αλλά κυρίως για την απουσία πλειοψηφίας! Συγκεκριμένα, διαθέτει 50 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και άλλους τόσους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης!

Για την ώρα ο μόνος τρόπος για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ είναι να μην δοθεί άδεια στον προφυλακισμένο ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Μπούκουρα από τον εισαγγελέα φυλακών, γεγονός που θα «ρίξει» την πλειοψηφία στους 49 βουλευτές.

Σε διαφορετική περίπτωση,  η κυβέρνηση θα εξαρτάται από τις προθέσεις του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τη συγκυβέρνηση να αναζητήσει άλλες λύσεις. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί είναι και αυτή που προβλέπει την αποχώρηση των Ανδρέα Λοβέρδου και Χρήστου Αηδόνη από την ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών και την επανένταξή τους στο ΠΑΣΟΚ. Με τον τρόπο αυτό αλλάζει η δυναμική των κομμάτων, ο αριθμός βουλευτών που δικαιούνται ανά τμήμα και κατ’ επέκταση «αποκαθίσταται» η πλειοψηφία στο δεύτερο εαρινό.

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα