bpbg
bpbg

Ολλανδία: Αθώα η γιατρός που έκανε ευθανασία σε ασθενή με Αλσχάιμερ

Αναλυτικά η εξέταση της δίκης

Ολλανδικό δικαστήριο που είχε αναλάβει την εκδίκαση της υπόθεσης μίας γιατρού η οποία το 2016 κατηγορήθηκε ότι προέβη στην ευθανασία μιας ηλικιωμένης ασθενούς με Αλτσχάιμερ χωρίς να βεβαιωθεί για την πλήρη συγκατάθεσή της, απάλλαξε έστω και με καθυστέρηση τριών ετών την επιστήμονα από όλες τις κατηγορίες. 

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, η ασθενής, ηλικίας 74 ετών, είχε αρχικά εκφράσει την επιθυμία της για ευθανασία, στη συνέχεια όμως έδινε αντικρουόμενες ενδείξεις όσον αφορά στην απόφασή της. Η γιατρός, που τότε εργαζόταν σε έναν οίκο ευγηρίας και τα στοιχεία της δεν αποκαλύφθηκαν, κατηγορήθηκε ότι «υπέθεσε πως η ηλικιωμένη κυρία εξακολουθούσε να θέλει να πεθάνει, χωρίς να το εξακριβώσει».

Ωστόσο η δικαστής Μαριέτε Ρένκενς έκρινε σήμερα Τετάρτη (11/8) πως η ασθενής είχε δηλώσει ρητά την επιθυμία της κατά το αρχικό στάδιο της ασθένειας της και ότι η 68χρονη γιατρός ενέργησε σύμφωνα με τον νόμο και μάλιστα αφού προηγουμένως συμβουλεύτηκε άλλους συναδέλφους της και την οικογένεια της 74χρονης για την τελική απόφαση.Ειδικότερα η δικαστής δήλωσε πως η ασθενής έπασχε από προχωρημένης μορφής άνοια με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να επιβεβαιωθεί η έγκριση για την επιθυμία της.

Συγκεκριμένα το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση. Η υπόθεση αυτή ήταν η αφορμή να ξαναρχίσει στην Ολλανδία η δημόσια συζήτηση για το κατά πόσον οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια μπορούν να αποφασίζουν για την τύχη τους. Παράλληλα η δικαστής δήλωσε πως «Το δικαστήριο αντιλαμβάνεται ότι η ευθανασία είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε την ευθανασία, αλλά υπό αυστηρούς όρους. Ειδικότερα, απαιτείται τουλάχιστον δύο γιατροί να βεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εύλογη λύση για τον ασθενή και ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα να βελτιωθεί η κατάστασή του.

Υπό αυτό το πρίσμα η εισαγγελία υποστήριζε ότι η γιατρός, η οποία σήμερα έχει πλέον βγει στη σύνταξη, έπρεπε να είχε κάνει μια πιο «λεπτομερή» συζήτηση με την ασθενή.

Η δικαστής όμως απέρριψε την κατηγορία επισημαίνοντας ότι η κατάσταση της 74χρονης ήταν τέτοια που πλέον «τρόμαζε βλέποντας την εικόνα της στον καθρέφτη». «Δεδομένου ότι η ασθενής δεν ήταν πλέον συγκροτημένη, η γιατρός δεν θα μπορούσε να εξάγει συμπεράσματα συνομιλώντας μαζί της», πρόσθεσε.

Η εκπροσώπηση της εισαγγελίας έκανε γνωστό πως η υπόθεση θα εξεταστεί αναλυτικά έτσι ώστε να αποφασιστεί εάν θα ασκηθεί έφεση. Η γιατρ΄ός στην κατάθεση της δήλωσε πως έβαλε ένα υπνωτικό χάπι στον καφέ της ασθενούς για να κοιμηθεί γρήγορα, ενώ στην συνέχεια, ο σύζυγος και το παιδί της την κράτησαν στο κρεβάτι, ενώ η γιατρός της χορηγούσε την θανατηφόρα ένεση.

Όταν ενημερώθηκε ότι έπασχε από Αλτσχάιμερ, η ασθενής είχε συντάξει μια γραπτή δήλωση με την οποία ζητούσε να της γίνει ευθανασία και να μην την βάλουν σε ειδικό οίκο ευγηρίας. Ένας γηρίατρος και δύο άλλοι, ανεξάρτητοι γιατροί, επιβεβαίωσαν αργότερα ότι πληρούσε τους όρους που θέτει ο νόμος για την ευθανασία.

Το 2018, 6.126 άνθρωποι αποφάσισαν να καταφύγουν στην ευθανασία στην Ολλανδία. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 4% του συνόλου των θανάτων που καταγράφηκαν πέρσι στη χώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Επίβλεψης της ευθανασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

Διαβάστε επίσης