Όλοι για πάρτη τους…

Η διαιτησία στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

Ο ακάματος αρχιδιαιτητής ποδοσφαίρου Μέλο Περέιρα, των 20.000 ευρώ τον μήνα, έψαξε και βρήκε διαιτητή για το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, τον Φινλανδό Ματίας Γκεστράνιους. Ένας δευτεροτρίτος διαιτητής της UEFA είναι ο Ματίας, έφτασε να σφυρίζει μέχρι Europa League. Αυτόν επέλεξε ο Περέιρα για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στην Τούμπα. Είχε κατά νου να βάλει τον Πολωνό, τον Μαρτσίνιακ, αλλά του στείλανε τα μαντάτα από τη Θεσσαλονίκη, να μην τολμήσει. Γιατί; Διότι σφύριξε την ΑΕΚ με τη Βίντι και φοβήθηκαν ότι μπορεί να έκανε και τίποτα φιλολογικές συζητήσεις με ανθρώπους της ΕΠΟ και της ΑΕΚ, που δεν ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του Ιβάν Σαββίδη.

Φοβήθηκαν στον ΠΑΟΚ, επειδή στην Ελλάδα είναι αναπτυγμένη η κοινωνικότητα των κατοίκων της, μήπως και γίνει κανένα ρεγάλο. Ούτε, φυσικά, τον Σέρβο Μάτιτς ήθελαν στον ΠΑΟΚ, γιατί τους έπαιξε στο ματς με την Μπενφίκα κι έδωσε εκείνο το αστείο πέναλτι. Ούτε, βέβαια, κι ο Μάτιτς ήθελε να έρθει. Ο άνθρωπος παίζει τελικούς Μουντιάλ, το έφερε βαρέως να έρθει στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΠΑΟΚ, βέβαια, θα ήθελε τον Σιδηρόπουλο να σφυρίξει στην Τούμπα. Δεν μπορεί, σου λέει, να είναι διαιτητής στον αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Αϊντχόβεν και να μην κάνει για ένα ντέρμπι στην Τούμπα. Από την αρχή του πρωταθλήματος, ακόμα, ο ΠΑΟΚ ήθελε τον Σιδηρόπουλο, πριν παίξει στην Ξάνθη και τον παραπέμψει ο παρατηρητής Μανώλης Ταπαζάς, για το πέναλτι που δεν έδωσε στον Χατζηγιοβάννη.

Ο Περέιρα, φυσικά, θα ήθελε κι αυτός τον Σιδηρόπουλο στην Τούμπα, για να το πιστωθεί ότι κατάφερε να βγάλει ένα ντέρμπι αναίμακτα. Όχι ότι έκανε σκέψεις ν’ αγνοήσει τελείως την έκθεση του Ταπαζά, αλλά για να μη φέρει αναταραχή, προτίμησε να μην τον ορίσει στην Τούμπα. Μόνο γι’ αυτό; Όχι βέβαια!

Κι ο Μελισσανίδης έστειλε μηνύματα στον Περέιρα να μη βάλει τον Σιδηρόπουλο. Κάτι έμαθαν εκεί στην ΑΕΚ για ένα εστιατόριο στην Εγνατία, που θα πήγαινε να φάει ο Σιδηρόπουλος. Φίλου του είναι το εστιατόριο αυτό. Ουδέν το μεμπτόν, δηλαδή. Αν δεν πάει ο φίλος να φάει στο εστιατόριο του φίλου και συντοπίτη του, του Παναγιώτη, πού θα πήγαινε; Στον ξένο κόσμο; Τώρα, αν συμβαίνει ο Παναγιώτης να έχει στενές σχέσεις με τον Σαββίδη, δεν πάει να πει σώνει και καλά ότι κάτι κρύβεται από πίσω. Ο Σιδηρόπουλος δεν θα διακινδύνευε ποτέ το όνομά του να έπαιζε ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Τον έχουν σε τόσο μεγάλη εκτίμηση στην UEFA, που αποκλείεται να έκανε «κουτσουκέλα». Να λερωθεί το όνομά του, όταν τον προορίζουν εφέτος να παίξει μέχρι ημιτελικό στο Champions League; Δεν θα το έκανε ποτέ. Άλλωστε, δεν έχει δώσει δικαίωμα ποτέ ο Σιδηρόπουλος να τον κατηγορήσει κάποιος. Λάθη έκανε, όπως και ο κάθε διαιτητής, αλλά μέχρι εκεί. Στην ΑΕΚ, όμως, ήθελαν να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους.

Κι έτσι, ο Περέιρα στράφηκε στην ευρωπαϊκή αγορά. Έψαξε και βρήκε έναν Φινλανδό. Τον Ματίας Γκεστράνιους. Από μία χώρα που το ποδόσφαιρο είναι σχεδόν ερασιτεχνικό, ο Μέλο βρήκε διαιτητή για την Τούμπα. Είναι αμέμπτου ηθικής ο Ματίας, οπότε δεν μπορεί κανένας να τον πλησιάσει για να του κάνει κανένα «δωράκι». Και μη φανταστείτε χρηματικό. Όχι φυσικά! Κανένα μπρελοκάκι, κανένα λαβαράκι, τέτοια πράγματα κάνουν στους διαιτητές. Για το καλωσόρισμα, φυσικά.

Υπάρχουν, βέβαια, και πολλοί «πονηρίδηδες» που «κόβουν» φάτσα για να βγάλουν συμπέρασμα. Αν ο ρέφερι είναι χαμογελαστός, προχωρούν και παρακάτω. Τα παλιά τα χρόνια, ας πούμε, που πάλι καλούσαν ξένους διαιτητές, ο Σέρβος ο Σόσταριτς ήταν το «αγαπημένο» παιδί της Ελλάδας. Χαμογελούσε πολύ ο Σέρβος. Πάρα πολύ.

Ο Περέιρα ήθελε έναν διαιτητή, που μπορεί να μην είναι το σούπερ ταλέντο, αλλά να είναι τέρας ηθικής. Κι ο Ματίας είναι καλό παιδί. Δεν είναι από εκείνους που σκέφτονται ότι οι ευκαιρίες δίνονται μια κι όξω στη ζωή κι αν την αρπάξεις, την άρπαξες, και αν δεν την αρπάξεις, έχασες. Διότι και τέτοιοι υπάρχουν. Δεν μιλάμε, φυσικά για καριερίστες διαιτητές τύπου Μάτιτς, Μπριχ, Σκόμινα κ.λπ. Αυτοί είναι υπεράνω κάθε υποψίας. Αυτοί τα παίρνουν χοντρά –τα εύσημα εννοούμε–, δεν αρκούνται στα λίγα. Θέλουν να μείνουν στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ότι πρόσφεραν στο άθλημα. Ο Κολίνα, παραδείγματος χάριν. Δεν ακούστηκε ποτέ και τίποτα γι’ αυτόν. Τώρα για εκείνο το ματς στην Περούτζια, όλοι κάνουν λάθη. Και για να αντιληφτείτε ότι δεν τα πήρε ποτέ ο Κολίνα, αρκεί να θυμηθούμε ότι μας έπαιξε «πρίμα» στον ημιτελικό με την Τσεχία το 2004.

Μπορεί, όμως, το βιογραφικό, ο βίος κι η πολιτεία του Ματίας Γκρεστράνιους να είναι πεντακάθαρα, αλλά στην Ελλάδα είναι τα πράγματα πεντακάθαρα; Η «Α» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τόσο στον ΠΑΟΚ, όσο και στην ΑΕΚ, γίνεται λεπτομερής ανάλυση της ποιότητας του ανθρώπου και της διαιτητικής ικανότητας του Φινλανδού διαιτητή. Δεν τον φοβούνται ότι μπορεί να κάνει επιτηδευμένη «πατατιά», αλλά φοβάται ο ένας τον άλλον ότι θα προσπαθήσει να κεράσει… φρέντο καπουτσίνο με κανέλα οι μεν, φραπόγαλο οι άλλοι.

Κατ’ αρχάς, πού θα έμενε ο Ματίας; Σε ποιο ξενοδοχείο; Θα έμενε στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη; Αυτό δεν το ήξερε κανένας. Είχε οργανωθεί μία τεράστια επιχείρηση για να μη μαθευτεί πού θα μείνει ο Φινλανδός διαιτητής. Ποιος θα τον υποδεχόταν στο αεροδρόμιο; Θα ήταν ο ίδιος ο Περέιρα; Αποκλείεται, γιατί είναι αναγνωρίσιμος και όλοι θα έβλεπαν πού θα τον πήγαινε τον Φινλανδό. Πώς είπατε; Αυτό θυμίζει γκαγκστερική ταινία; Συμφωνούμε. Απόλυτα.

Καλά πληροφορημένες πηγές από τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ αναφέρουν ότι έγινε προσπάθεια να μαθευτεί πού θα έμενε ο Ματίας. Όχι για να τον… πλησιάσουν, αυτό είναι βέβαιο, αλλά για να μην τον πλησιάσουν οι άλλοι! Κι η ΕΠΟ, φυσικά, θα ήθελε να μείνει κρυφό το μέρος που θα κοιμηθεί ο Φινλανδός. Θα ήταν μία λύση ν’ αποταθούν στις μυστικές υπηρεσίες, να καλέσουν το FBI και τη CIA, προκειμένου να μην πλησιάσει κανείς τον Ματίας, για να βάλουμε και λίγο χιούμορ στη ζωή μας. Πάντως, υπήρξαν και φωνές στην ΕΠΟ που έλεγαν ότι δεν έπρεπε να κρύψουν τον Ματίας, τουναντίον έπρεπε να καλέσουν τα κανάλια να τον παρουσιάσουν κανονικά στους δημοσιογράφους, ώστε ν’ αποφευχθούν κατασκοπευτικά σενάρια.

Αυτά τα πράγματα, τα σατανικά σενάρια για το πού θα μείνει και πού θα φάει ο Ματίας, αφορούν μερικούς «ξυπνιτζήδες» που νομίζουν ότι πουλούν μυαλό κι εκδούλευση στα αφεντικά τους. Οργανώθηκαν οι μεν, το έμαθαν οι δε, και άρχισε αυτό το γαϊτανάκι της… παρακολούθησης του Φινλανδού διαιτητή. Κανενός το μυαλό δεν πάει στο εξής απλό: Αν ήταν να γίνει κάτι με τον Ματίας, δεν θα γινόταν στην Ελλάδα, αλλά στη Φινλανδία. Σιγά μη γινόταν στην Ελλάδα και να τρέχουν όλοι με τις κρυφές κάμερες και τα κινητά τηλέφωνα να μην τον άφηναν σε χλωρό κλαρί τον άνθρωπο.

Κανονικά, η ΕΠΟ της «εξυγίανσης» θα έπρεπε στο παιχνίδι της Τούμπας να καλέσει όλους τους παρατρεχάμενους που έστειλε η FIFA και η  UEFA για να μας «σώσουν» από την καταστροφή. Να φέρει στην Τούμπα τον Χούμπελ, τον Άντζελο, τον Ντερβίσι, τον Βέλα. Είναι και μερικοί άλλοι, αλλά πού να τους θυμηθούμε τώρα. Αφού αυτοί ξέχασαν ότι δουλεύουν νυχθημερόν για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου, δύσκολο να τους θυμηθούμε κι εμείς. Καλό, πάντως, θα ήταν να έρθουν να δουν τα… χάλια τους στην Τούμπα, να καλείται ένας Φινλανδός διαιτητής να σφυρίξει ένα τέτοιο ντέρμπι. Και φυσικά, να μη λείπουν από τις σουίτες κι άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής ποδοσφαιρικής σκηνής, όπως ο Γραμμένος, ο Β. Γκαγκάτσης –μαζί με τον Μάκη φυσικά–, ο Μπαταγιάννης κ.λπ. Όσοι πασχίζουν για ένα καλύτερο αύριο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πρέπει να πάνε…

Αν κάποιος αναρωτηθεί τι δουλειά έχει ο «κόκκινος» Μπαταγιάννης στην Τούμπα, η απάντηση-τάπα θα είναι του τύπου, «είστε λάθος, κύριε, έπρεπε να ρωτήσετε τι δουλειά έχει στο ποδόσφαιρο».

Σωστός ο παίκτης!

Τίποτα απολύτως δεν πρόκειται να γίνει με τον Ματίας, όσοι καχυποψία και να διαθέτουν και δικαιολογημένα οι «αετονύχηδες – μυαλοπώληδες» της πιάτσας. Γιατί; Διότι πρώτος απ’ όλους του μίλησε ο ίδιος ο Μέλο Περέιρα! Όχι βέβαια για να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ ή την ΑΕΚ, αλλά να παίξει πενήντα – πενήντα. Στο παιχνίδι αυτό ο Περέιρα μπορεί να παίζει το κεφάλι του. Αν ο Ματίας κάνει τίποτα τραβηγμένα λάθη, που υπερβαίνουν τα όρια του φυσιολογικού –άρα ανθρώπινου–, τότε κινδυνεύει κι ο ίδιος ο Πορτογάλος και τα… 20.000 μηνιαίως. Το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, όταν έγιναν εκείνα τα ευτράπελα με την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, μετά την ακύρωση του γκολ του Βαρέλα στα τελευταία λεπτά, ο Πορτογάλος βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Κι αν ο Σαββίδης δεν είχε πάρει αυτός όλο το focus του αγώνα, καθώς εισήλθε οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο, ο Περέιρα ενδεχομένως και να μην ήταν στη θέση του τώρα που μιλάμε. Πάντως, τον διαιτητή εκείνου του αγώνα, τον Κομίνη, δεν κατάφερε να τον απομακρύνει, αν και το ήθελε. Ούτε ο Μελισσανίδης κράτησε τον Κομίνη, όπως γράφτηκε στον Τύπο. Τον Θεσπρωτό διαιτητή τον κράτησε στους πίνακες ένας Αρτινός πολιτικός.

Παρατηρητής του Ματίας Γκρεστράνιους θα είναι ο Νο2 στην ιεραρχία της ΚΕΔ, ο Φερνάντεζ Μαρίν. Είναι αυτός που, όπως επανειλημμένα έγραψε η «Α», έστειλε η UEFA για να προσέχει τον Περέιρα. Και μετά, η UEFA έστειλε τον Σουηδό Λίντμπεργκ για να προσέχει τον Μαρίν! Φυσικά, ο Μαρίν θ ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του Περέιρα, γενικό αφεντικό της διαιτησίας, δηλαδή κι αυτό δεν είναι κακό. Ο κάθε άνθρωπος σ’ αυτή τη ζωή θέλει να έχει εξουσία στα χέρια του. Ο Μαρίν ήρθε στην Ελλάδα και οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι επί της ουσίας δεν κάνει απολύτως τίποτε, καθ’ ότι ο Περέιρα έχει πάρει επάνω του όλες τις αρμοδιότητες. Φυσικά, σαν άνθρωπος της διαιτησίας, που αγαπάει το… λειτούργημα, θέλει να πετύχει ο Ματίας, να βγάλει χωρίς πρόβλημα το παιχνίδι. Δεν θα τον… χάλαγε, ωστόσο, να προκληθεί θέμα αντικατάστασης του Περέιρα και να πάρει αυτός τη θέση του…

Διαβάστε επίσης