Όλοι συμφωνούν στο… λουκέτο

Το ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε περιδίνηση δεν αποτελεί είδηση. Απλώς, μετά την εκλογική συντριβή της 25ης Ιανουαρίου, και με το Συνέδριο της 5ης Ιουνίου για την εκλογή νέου προέδρου να βρίσκεται προ των πυλών, γίνεται σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε βαθιά ιδεολογική κρίση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη οι μονομάχοι που επιθυμούν να διαδεχθούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα. Η Φώφη Γεννηματά με το τρίπτυχο «καθαρές λύσεις, καθαρές αξίες, καθαρές σχέσεις», ο Ανδρέας Λοβέρδος με την τακτική της σκληρής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση και τη λαϊκιστική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος ζητά τον μετασχηματισμό του Κινήματος.

Την ίδια ώρα βέβαια πληθαίνουν οι φωνές από στελέχη που δεν βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων, οι οποίοι ζητούν την ουσιαστική διάλυση του Κινήματος, καθώς όπως τονίζουν πολύ δύσκολα το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Η αρχή έγινε από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επί οκτώ χρόνια πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος με άρθρο του τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης δυνάμεων και όχι την κατανομή θέσεων εξουσίας και διαδικασιών ρουτίνας. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπο με ασυνήθιστα ερωτήματα για συνέδριο κόμματος. Έχουν νόημα οι διαδικασίες ρουτίνας, οι γνωστές θέσεις που θα επαναληφθούν; Οι εκλογές οργάνων όπου τα ίδια πρόσωπα θα παίζουν περίπου τους ίδιους ρόλους; Όταν όλα αλλάζουν, μπορεί να είναι επιδίωξη του κόμματος να μην αλλάξει τίποτα; Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ριζοσπαστικό τρόπο την κατάσταση. Αν ακολουθήσει την πάγια πρακτική, δηλαδή την κατανομή των θέσεων και εξουσιών και τη συνέχιση της ρουτίνας της κομματικής δουλειάς, θα επιταχύνει τη μετατροπή του κόμματος σε μια περιθωριακή ομάδα».

Το άρθρο Σημίτη ήταν η αφορμή για στελέχη που ανελίχθηκαν επί πρωθυπουργίας του να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λ.χ., εξέφρασε την άποψη ότι «το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και τώρα, έχει τη δυνατότητα για έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο και την ευκαιρία να δώσει στον εαυτό του ένα έντιμο και ιστορικό τέλος, συμβάλλοντας το ίδιο στη δημιουργία μιας καινούργιας αρχής».

Όπως σημείωσε, αυτό προϋποθέτει «γενναίες αποφάσεις και μεγάλες αλλαγές, για να αναδειχθεί μια καινούργια γενιά στελεχών και ανθρώπων που θα συμβάλει σ’ αυτή τη διαδικασία της μετεξέλιξης. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να δώσει το ΠΑΣΟΚ στον εαυτό του ένα έντιμο, ιστορικό τέλος».

Θέλουν νέο φορέα…
Την ίδια ώρα, τρία πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Νάσος Αλευράς και ο Κώστας Καρτάλης, με κοινή τους δήλωση προτείνουν τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και τη σύγκλιση ιδρυτικού συνεδρίου για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα της προοδευτικής παράταξης. Τα τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη δήλωσή τους επισημαίνουν ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς η συμφωνία με τους εταίρους, αλλά η διατύπωση ενός ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε υπαρξιακό μεταίχμιο. Παραμένει ιδεολογικά αφοπλισμένο και πολιτικά εξαντλημένο, ενώ κινείται, τουλάχιστον δημοσκοπικά, στα όρια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Η απόφαση να διεξαχθεί το Συνέδριο σε αυτήν την εποχή της εθνικής αβεβαιότητας αποδεικνύει πως προσωπικοί σχεδιασμοί απειλούν να εκτρέψουν την κορυφαία εσωκομματική διαδικασία από αφετηρία μιας αναγκαίας ανασύστασης της παράταξης σε ένα ακόμη αδιέξοδο. Δεν επιδέχεται, κατά τη γνώμη μας, ανταγωνιστικές εσωτερικές διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να το αποδυναμώσουν περαιτέρω, να το διαιρέσουν και να το καταδικάσουν αμετάκλητα. Επιδέχεται μόνον σοβαρές πολιτικές συμφωνίες και κοινή στάση, γιατί αυτά είναι τα μόνα που μπορούν να δώσουν στον χώρο ευκαιρίες αναγέννησης».

Η παρέμβαση Απόστολου
Κι ενώ τα νεότερα στελέχη ομιλούν για διάλυση, ο «μπαρουτοκαπνισμένος» Απόστολος Κακλαμάνης έκανε λόγο για επανένωση του ΠΑΣΟΚ με το ΚΙΔΗΣΟ! Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ήταν ομιλητής σε συνάντηση με ιδιαίτερη πολιτική σημασία, κοινωνικών, αυτοδιοικητικών, τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ και του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής: «Δεν είμαστε ένα καινούργιο κόμμα. Οι πάντες, άλλωστε, οφείλουμε, χάριν της ενότητας και της κάθαρσης του χώρου μας, να κάνουμε “ένα βήμα πίσω”. Τα “νέα” κόμματα είναι έργο των συμφερόντων, που είναι διάδοχα εκείνων που κατακερμάτιζαν τη δημοκρατική παράταξή μας σε 8-9 κόμματα στη 10ετία του 1950. Θέλουμε να συγκεντρωθούν ξανά οι δυνάμεις της παράταξής μας και να μη συνεχιστεί το σημερινό “σκορποχώρι”, που εξυπηρετεί ματαιοδοξίες ή άλλες ιδιοτέλειες προσώπων και συμφέροντα ξένα προς τα εθνικά και τα λαϊκά. Επιχειρούμε μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, να υπάρξει καταλλαγή και συνεννόηση, πρώτα-πρώτα ανάμεσα σε όσους ακολουθούν τους δύο κομματικούς σχηματισμούς (ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ). Η Ενότητα και η Ανασυγκρότησή της είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιτελέσει αυτό το εθνικό καθήκον».

Κοινή κάθοδος
Και μέσα σε όλα αυτά, ο ιθύνων νους για τη συγκρότηση της νέας Σοσιαλδημοκρατίας, Γιάννης Μαγκριώτης, ανακοίνωσε ότι στο συνέδριο του Κινήματος θα καταθέσει επίσημα την πρόταση για κοινή εκλογική κάθοδο με το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ και τη ΔΗΜΑΡ, με επικεφαλής πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής. Ήδη προχθές Πέμπτη στην αίθουσα των συνεδριάσεων του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση με ομιλητές πρόσωπα που ανήκουν σε τέσσερις διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ενώ μεταξύ των ομιλητών ήταν οι Γεράσιμος Γεωργάτος (Ποτάμι), Γιώργος Κουτρουμάνης (ΠΑΣΟΚ), Φίλιππος Σαχινίδης (ΚΙΔΗΣΟ), Γιώργος Σιακαντάρης (ΔΗΜΑΡ).

Τι περιμένει τον νέο πρόεδρο
Όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, ο επόμενος, ο πέμπτος πρόεδρος του κόμματος θα αναγκαστεί να «κλείσει» το ΠΑΣΟΚ και να το μετασχηματίσει σε ένα άλλο κόμμα. Ήδη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με αυτό ως σημαία κάνει προεκλογική εκστρατεία και ακριβώς αυτό θα ζητήσει από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Και οι άλλοι δύο υποψήφιοι αυτό αναμένεται να πράξουν, γιατί και πρακτικά δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει να παλέψει και με τα οικονομικά του κόμματος, που είναι σε άθλια κατάσταση γιατί τα χρέη προς τις τράπεζες παρά την όποια περιστολή δαπανών ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα