Όνειρα ολικής επαναφοράς…

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν αυτό το Σαββατοκύριακο όλα τα καυτά ζητήματα που αφορούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως επίσης και το μέλλον της Κεντροαριστεράς.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα γίνει μία συζήτηση για τα τρέχοντα και θα τονιστεί η αναγκαιότητα για εγρήγορση «διά παν ενδεχόμενο», όπως λένε χαρακτηριστικά. Επί της ουσίας είναι η πρώτη συνεδρίαση του συγκεκριμένου ενιαίου οργάνου, το οποίο, όπως αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, αποτελεί την ουσιαστική αποτύπωση της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ., Κινήσεων και, βεβαίως, κάθε ενδιαφερομένου να συμμετάσχει ουσιαστικά στην προσπάθεια για ενοποίηση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς. Ήδη προχθές διεξήχθη στο Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ η συνεδρίαση-προετοιμασία για την Κεντρική Επιτροπή. Σε αυτή συμμετείχαν και τα περιφερειακά όργανα, περιλαμβανομένων των γραμματέων των τοπικών επιτροπών. Σκοπός ήταν να φθάσει στην ηγεσία μια πραγματική εικόνα από την υπόλοιπη χώρα και να γίνει μια ουσιαστική συνολική εκτίμηση για την κατεύθυνση την οποία έχουν πάρει τα πράγματα στην επικράτεια.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι, παράλληλα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες (βλ. 13 προτάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια) που εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ενασχόληση με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και τις αδικίες που έχουν υποστεί λόγω κρίσης. Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προσθέτουν, είναι η μόνη προοδευτική λύση που έρχεται ως συνέχεια του μοναδικού, όπως λένε, νόμου που λειτούργησε ευεργετικά για τα δάνεια όσων έχουν ανάγκη (νόμος Κατσέλη, ο οποίος ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου). Επισημαίνουν ότι ο νόμος του ΠΑΣΟΚ προστατεύει την πρώτη κατοικία, σε αντίθεση με τον νόμο Σταθάκη, ο οποίος δίνει δυνατότητα πλειστηριασμού ακόμη και γι’ αυτήν, αλλά και με την πρόταση της Ν.Δ. που δεν περιλαμβάνει ρητή πρόβλεψη για προστασία του δανειολήπτη.

Ο Βενιζέλος και ο ΓΑΠ
Στη συνεδρίαση της Κ. Ε. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θεωρείται απίθανο να συζητηθεί η διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Όχι μόνο για την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να υπερψηφιστούν οι τροπολογίες Παππά, αλλά πολύ περισσότερο για την αντίδρασή του στο ενδεχόμενο επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου και του ΚΙΔΗΣΟ στην παρέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (βλ. ρεπορτάζ στη σελ. 11). Επ’ αυτού, μάλιστα, ήδη υπάρχουν διαρροές περί εισήγησης στη Φ. Γεννηματά να διαγράψει τον Ευ. Βενιζέλο αν αυτός συνεχίσει να διαφοροποιείται, αλλά επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγει να οξύνει κι άλλο το κλίμα. Απλώς υπενθύμισαν ότι θα μπορούσε να εκφράσει τη διαφωνία του νωρίτερα στο συντονιστικό όργανο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ενδεικτική της επιλογής του κ. Βενιζέλου, να μην κρύβει πλέον τις όποιες διαφωνίες του με το περιβάλλον της κας Γεννηματά, ήταν η απάντηση που έδωσε σε ερώτημα σχετικώς με την ενδεχόμενη επιστροφή του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ.

Η στρατηγική και τα κενά
Στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως ο διμέτωπος θα αποδώσει καρπούς, ενώ ποντάρουν και σε πιθανή συνεργασία με το ΚΙΔΗΣΟ και τον Γ. Παπανδρέου, καθώς το συγκεκριμένο όνομα προκαλεί ρίγη, όχι μόνο στην εναπομείνασα βάση, αλλά και σε αυτούς που έφυγαν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης εκτιμούν πως οι ψηφοφόροι που πίστεψαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύντομα θα τον εγκαταλείψουν και θα επιστρέψουν στο «σπίτι» τους.

Το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά δείχνει να εγκαταλείπει το μέτωπο του «ναι», παίρνει σαφείς αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου και με θέσεις περισσότερο «αριστερές» προσβλέπει στους αριστερούς ψηφοφόρους που έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιτελείς της κας Γεννηματά πιστεύουν ότι στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα κατορθώσει να λάβει ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό, ώστε να μεταμορφωθεί εκ νέου σε έναν κραταιό παίκτη του πολιτικού μας συστήματος, αναμένοντας τη σειρά του για επιστροφή στην εξουσία και στον πρωταθλητισμό. Αν πράγματι δικαιωθούν και οι ψηφοφόροι είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ, τότε η υιοθέτηση «αριστερής πολιτικής» είναι μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη για το ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύει ότι το Κίνημα έχει ακόμη το αισθητήριο της αυτοσυντήρησης. Είναι όμως έτσι; Αν δεν είναι και αποδειχτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα εκδοχή του παλαιού ΠΑΣΟΚ, τότε το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά θα συρθεί νομοτελειακά πίσω από το άρμα του Αλέξη Τσίπρα.

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός σε κάθε στάση αδειάζει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κάνει στροφή προς το κέντρο και τη δεξιά, με προφανή στόχο να αλώσει τον χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Μετά από το δημοψήφισμα πέταξε εκτός τους Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου και σία, τώρα άδειασε τους Φίλη και Δρίτσα, ενώ λίγο αργότερα δεν αποκλείεται να… κατεβάσει από το «όχημα» και τον Π. Σκουρλέτη.

Για να ευοδωθούν τα σχέδια της Χαριλάου Τρικούπη θα έπρεπε να είχαν μία εναλλακτική πρόταση εξουσίας και το σημαντικότερο η Φ. Γεννηματά να έπειθε περισσότερο από τον Αλ. Τσίπρα. Προς το παρόν, πάντως, μοιάζει απίθανο ο θυμωμένος με τον πρωθυπουργό πολίτης να εμπιστευτεί το ΠΑΣΟΚ της κας Γεννηματά.

Γι’ αυτόν ίσως τον λόγο και υπάρχει έντονη κινητικότητα μεταξύ βουλευτών και στελεχών του Κινήματος, οι οποίοι έχουν διαφορετική εκτίμηση για το μέλλον. Εξάλλου ας μη λησμονούμε ότι με προτροπή του Βασίλη Κεγκέρογλου ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε νέο άνοιγμα στο Ποτάμι, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχέδια του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο ευρωβουλευτής φαίνεται ότι ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματά του στο πολιτικό πεδίο και κυρίως στον χώρο της κεντροαριστεράς. Όπως έγινε γνωστό, ετοιμάζει γραφείο επί της οδού Ιπποκράτους, κάτι που στην ηγετική ομάδα του Κινήματος έχει προκαλέσει εντύπωση. Εξάλλου δεν ξεχνούν ότι ο διάλογος με το Ποτάμι ναυάγησε όταν έγινε γνωστό ότι ο ευρωβουλευτής θα έθετε υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου σχήματος, κάτι που ανάγκασε τους περί την κα Γεννηματά με πρώτο και καλύτερο τον Μ. Όθωνα να πυρπολήσουν τον διάλογο προκαλώντας το ναυάγιο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα