Ώρα… μηδέν για την Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

Καθώς πέρασε από την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, εισέρχεται στην ελληνική Ολομέλεια και μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία προς κύρωση

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς έχοντας περάσει από την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας αναμένεται να μπει και στην ελληνική Ολομέλεια για να εγκριθεί. Πιθανά σενάρια θέτουν την Νέα Δημοκρατία να μην έχει ακόμα πει την τελευταία της λέξη καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως θα προχωρήσει σε πρόταση Δυσπιστίας.

Η συμφωνία των Πρεσπών ως σχέδιο νόμου με την ονομασία “Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών» δεν χρειάζεται να πάρει 151 ψήφους για να εγκριθεί από την Ολομέλεια.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η Συμφωνία των Πρεσπών να περάσει με 151 τουλάχιστον ψήφους.

Με βάση το σχέδιο, το οποίο μπορεί όμως να ανατραπεί από μια πιθανή πρόταση μομφής της ΝΔ οι συνεδριάσεις να γίνουν Τετάρτη και Πέμπτη, από τις 10 το πρωί και να διαρκούν όσο χρειαστεί, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν ζητήσει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, αλλά και η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά.

“Όπλο” της Νέας Δημοκρατίας η πρόταση Δυσπιστίας

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν όλα θα εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Γιατί οι βραδινές πληροφορίες θέλουν την ηγεσία της ΝΔ να μελετά προσεκτικά και να σκέφτεται σοβαρά να καταθέσει ψήφο δυσπιστίας. Αυτή ήταν η ερμηνεία χθες βράδυ της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η ΝΔ «θα κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών» και ότι «όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με την συνείδησή τους και υπόλογοι βέβαια στην Ιστορία, για τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουν».

Εφόσον το σενάριο επιβεβαιωθεί, η συζήτηση θα διακοπεί πάραυτα, και θα ξεκινήσει αμέσως, όπως επιτρέπει ο Κανονισμός της Βουλής, η συζήτηση της πρότασης Δυσπιστίας. Η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες και ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Για να ανατραπεί η κυβέρνηση χρειάζονται οπωσδήποτε 151 ψήφοι, που όπως διαφαίνεται δεν διαθέτει η αντιπολίτευση, αφού κανείς από τους 6 πρόθυμους δεν φαίνεται πιθανό να αλλάξει την στάση του και να υπερψηφίσει την πρότασή της. Έστω κι αν αυτήν την φορά την πρόταση θα υπερψηφίσει πιθανώς και ο Πάνος Καμμένος μαζί με τους 3 βουλευτές που ακόμα διαθέτει, δηλαδή την Μαρία Κόλλια- Τσαρούχα, τον Κωνσταντίνο Κατσίκη και τον νεοαποκτηθέντα από την Ένωση Κεντρώων Αριστείδη Φλώρο.

Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει ότι οι πιθανότητες να εγκριθεί η πρόταση δυσπιστίας είναι ελάχιστες, πλην όμως θα καταθέσει πιθανότατα την πρόταση και για να περάσει το μήνυμα ότι κάνει ο,τι  μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της συμφωνίας και για να εκθέσει τους  έξι πρόθυμους, που θα φέρουν την ευθύνη για την προώθησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η συζήτηση αναμένεται να κινηθεί σε πολύ υψηλούς τόνους με την Αντιπολίτευση και ειδικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι νομοθετεί σε αντίθεση με τη λαϊκή βούληση-όπως εκφράστηκε στο συλλαλητήριο και όπως προκύπτει και από τις έρευνες της κοινής γνώμης- και ότι αποδεχόμενη την μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, δίνει έδαφος ώστε να εκδηλωθούν στο μέλλον αλυτρωτικές βλέψεις από τους Σκοπιανούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης θα προσπαθεί για μια ακόμα φορά να ισορροπήσει ανάμεσα στην υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας και στην ταυτόχρονη υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα