Όρμπαν: Με το Ολοκαύτωμα και τα «βαγόνια μεταναστών», παραλλήλισε την μεταρρύθμιση ασύλου της Ε.Ε

«O Καρλομάγνος, ο Ναπολέων, ο Χίτλερ… όλοι τους ονειρεύονταν την ευρωπαϊκή ενότητα»

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, επέκρινε με έναν τρόπο που δημιούργησε νέο σάλο τη μεταρρύθμιση για το άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος χορήγησης ασύλου, ο Όρμπαν διερωτήθηκε αν θα χρειαστεί να «αναγκαστούν με τη βία» οι αιτούντες που βρίσκονται στη Γερμανία να «μπουν σε βαγόνια» για την Ουγγαρία.

Η αναφορά αυτή του Ούγγρου πρωθυπουργού προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε έναν «επαίσχυντο παραλληλισμό με το Ολοκαύτωμα».

Μιλώντας ενάντια στην πρόσφατη συμφωνία, που προβλέπει την υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών στη φροντίδα των προσφύγων, ο εθνικιστής Ούγγρος ηγέτης κατήγγειλε σε ραδιοφωνική συνέντευξη «κανόνες που δίνουν στις Βρυξέλλες το δικαίωμα να υποδεικνύουν πώς θα κατανεμηθούν οι μετανάστες».

Όπως διερωτήθηκε σε συνέντευξη που παραχωρεί κάθε εβδομάδα σε ένα φιλοκυβερνητικό μέσο ενημέρωσης: «Θα πιάσουν μετανάστες στη Γερμανία που δεν θέλουν να έρθουν εδώ, θα τους μαζέψουν, θα τους μεταφέρουν με βαγόνια και θα τους ξεφορτώσουν σπίτι μας;». Και στη συνέχεια κατήγγειλε: «Οποιαδήποτε χώρα δεν επιτρέπει την είσοδο μεταναστών θα αναγκαστεί να το πράξει με τη βία».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε ήδη επικρίνει την περασμένη εβδομάδα τη συμφωνία της ΕΕ για το άσυλο ως «απαράδεκτη», κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για «κατάχρηση της εξουσίας τους».

Σύμφωνα με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, καθένα από τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δεχτεί έναν ορισμένο αριθμό αιτούντων άσυλο που φτάνουν σε μια χώρα της ΕΕ που υπόκειται σε μεταναστευτική πίεση (ανάλογα με τον πληθυσμό τους και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους), διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλει οικονομική συνεισφορά 20.000 ευρώ κατ’ άτομο.

Η συμφωνία απαιτούσε τη θετική ψήφο 15 από τα 27 κράτη-μέλη, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκή Ενωσης.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία καταψήφισαν τη συμφωνία.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανοίγει τον δρόμο για συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σκοπό την έγκριση της μεταρρύθμισης πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.

«Απλώς, δεν μπορεί να σταματήσει τους επαίσχυντους παραλληλισμούς του με το Ολοκαύτωμα», αντέδρασε η φιλελεύθερη ευρωβουλευτής, Καταλίν Τσεχ, στηλιτεύοντας τις δηλώσεις Όρμπαν.

Τον περασμένο μήνα ο Ούγγρος λαϊκιστής εθνικιστής πρωθυπουργός συνέκρινε το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με την επιδίωξη του Αδόλφου Χίτλερ να κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο.

«O Καρλομάγνος, ο Ναπολέων, ο Χίτλερ… όλοι τους ονειρεύονταν την ευρωπαϊκή ενότητα», είχε πει.

Η κατάσταση σήμερα δεν έχει διαφορά, κατά την άποψή του… «Η ύπαρξη ανεξάρτητων εθνών και η ιδέα της αυτοκρατορίας είναι παρούσες ταυτόχρονα. Εθνική κουλτούρα, ευρωπαϊκές αξίες. Εθνική κυριαρχία και -όπως το θέτουν στις Βρυξέλλες- μια ολοένα πιο πλήρης ένωση».

Υπό την ηγεσία του Όρμπαν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2010, η Ουγγαρία έχει κατασκευάσει φράχτες στα σύνορά της και έχει περιορίσει την κατάθεση αιτήσεων ασύλου σε πρεσβείες στο εξωτερικό, μια πολιτική για την οποία έχει καταδικαστεί πολλές φορές από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πέρυσι, μόνο 18 άτομα απέκτησαν καθεστώς πρόσφυγα στην Ουγγαρία, ένας χαμηλός αριθμός που δεν έχει αντίστοιχο σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα