Όταν η Τουλουπάκη έβαλε τα κλάματα…

Η υπόθεση Φλώρου, της Energa Hellas Power, που είχε αποφυλακιστεί με πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις, είχε ανατεθεί στην εισαγγελέα Διαφθοράς, που με κλάματα και «συγγνώμες» προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα ψέματά της…

Η «Α» σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή έχει δεκάδες φορές ασχοληθεί με τα κατορθώματα της πρώην(;) –το ερωτηματικό μπήκε γιατί μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν έχει υπογραφεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα και έχει πάρει αρ. ΦΕΚ η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου– εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη,  αλλά όπως φαίνεται θα υποχρεωθούμε να ασχολούμεθα και για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα. Αιτία; Τα κατορθώματα της κας Φρόσως –υποκοριστικό του ονόματός της– που συνεχώς και αδιαλείπτως αποκαλύπτονται μέσα από έγγραφα χιλιάδων σελίδων…

Μελετώντας τα έγγραφα από τις καταθέσεις των μαρτύρων στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ιδιαίτερη εντύπωση μας δημιούργησε ένα τμήμα της κατάθεσης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην έρευνα για τη Novartis, Γιάννη Αγγελή.

Συγκεκριμένα, στα πρακτικά της Προανακριτικής Επιτροπής στις 10/12/2019 και στη σελίδα 110 αναφέρονται τα εξής:

«Μια άλλη περίπτωση είναι εκείνη με τις παράνομες αποφυλακίσεις, γνωστό και με ένα άλλο όνομα που τώρα δεν θυμάμαι. Εν πάση περιπτώσει, αν έχει διαβάσει κάποιος την αναφορά μου –η υπόθεση Φλώρου–, είχε ανατεθεί η έρευνα και μας έφεραν ένα πόρισμα, κάναμε μια σύσκεψη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κα Τουλουπάκη και οι αντεισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση. Εγώ δεν την ήξερα την ουσία της υπόθεσης, αλλά την ήξερε πάρα πολύ καλά η κυρία εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τους λέει: «Αυτό το έψαξες, το άλλο το έψαξες». Το μόνο που θυμάμαι από το ψάξιμο ήταν –λέει– αυτή η δικαστίνα που ήταν μπλεγμένη μέσα, που τα έχει με τον τάδε κ.λπ. «Τα έψαξες»; Όχι –λέει– δεν τα έψαξα. Της βρήκε δέκα πράγματα και της είπε παρ’ την πίσω και ψάξ’ την. Την πήρε πράγματι πίσω. Γράφω και την ημερομηνία πότε ήταν. Με παίρνει την επομένη μέρα –νομίζω ότι ήταν 18 Δεκεμβρίου– και μου λέει: «Ξέρετε, δεν μπορώ να την ψάξω, γιατί έχω δώσει την παραγγελία στον ανακριτή». Της λέω: «Να την ανακαλέσεις από τον ανακριτή». Όμως, κατάλαβα ότι μου λέει ψέματα. Πάω, ψάχνω τα αρχεία. Καμμία παραγγελία δεν υπήρχε στον ανακριτή.

Επί τόπου την καλώ στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ήταν παρούσα και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Της λέω: «Γιατί μας λες ψέματα;». Μας λέει: «Συγγνώμη, έκανα λάθος» και το ένα και το άλλο και βάζει τα κλάματα. Όποτε την ζορίζαμε, έβαζε τα κλάματα η κ. Τουλουπάκη, γιατί την είχαμε πιάσει πολλές φορές να μας λέει ψέματα.

Λέω τότε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: «Έχεις καταλάβει ότι θα μας στείλει στη φυλακή αυτή;» Και μου λέει: «Κάνε υπομονή, θα τη διώξουμε». Ήταν ακόμα Δεκέμβριος 2018. Κατ’ επανάληψη είχα πει στην κ. εισαγγελέα εάν έχει καταλάβει ότι θα μας στείλει φυλακή.

Σε κάποια φάση περίπου τέλος Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου –γράφω την ακριβή ημερομηνία στην κατάθεσή μου– μου λέει: «Εγώ θα μπω φυλακή; Εσύ θα πας φυλακή. Εσύ είσαι ο επόπτης». Της βάζω τις φωνές. Κατάλαβε τότε τι μου έχει πει και μου λέει: «Για αστείο το είπα». Κατάλαβα βέβαια ότι δεν ήταν αστείο. Υπέβαλα την παραίτησή μου.

Να σας πω ότι όταν υπέβαλα την παραίτησή μου, η κ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκανε το παν να με πείσει να την ανακαλέσω. Περίμενε δέκα μέρες. Μάλιστα υπάρχει επίσημο έγγραφο, απάντηση προς την Βουλή –το αναφέρω στις εξηγήσεις μου– ότι ύστερα από την προσπάθεια που κάναμε να μεταγνώσει ο κ. Αγγελής, δεν μετέγνωσε και κάναμε δεκτή την παραίτησή του.

Τι σημαίνει αυτό; Εάν εγώ είχα κάνει λάθη μέχρι τότε, θα προσπαθούσε να με πείσει να μεταγνώσω; Σαφώς όχι. Συμφωνούσε απόλυτα με ό,τι κάνω. Είχε ενημέρωση, ενέκρινε τις ενέργειές μου. Την απάντηση αυτή την έδωσε η κ. εισαγγελέας γραπτώς. Πήγε στον Υπουργό Δικαιοσύνης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Καλογήρου, την διαβίβασε στην Βουλή σε ερώτηση του –αν θυμάμαι καλά– κ. Παπαθεοδώρου περίπου μέσα Ιανουαρίου 2019».

Γ. Αγγελής σε Ξ. Δημητρίου: «Έχεις καταλάβει ότι θα μας στείλει φυλακή αυτή;»

Το παραπάνω απόσπασμα από την κατάθεση του Γιάννη Αγγελή δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, κυρίως για όσα γνωρίζει στην υπόθεση Φλώρου. Υπενθυμίζουμε ότι ο επιχειρηματίας και εγκέφαλος της ENERGA HELLAS POWER, έχει διωχθεί για υπεξαίρεση 151 εκατ. ευρώ, από τις εταιρείες ΔΕΣΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ. Αθωώθηκε, αλλά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Χαλντούπης, έχει ασκήσει αναίρεση της σχετικής απόφασης.

Κατά το χρονικό διάστημα της έγκλεισής του, είχε καταφέρει να αποφυλακιστεί, επικαλούμενος αναπηρία άνω του 67%, σύμφωνα με –πλαστές, όπως αποδείχθηκε– ιατρικές βεβαιώσεις.

Το σκέλος της εμπλοκής κρατικών λειτουργών στη «βιομηχανία»  πλαστών ιατρικών πιστοποιητικών –μιλάμε για «βιομηχανία», γιατί η πατέντα είχε χρησιμοποιηθεί και από άλλους ποινικούς παραβάτες– είχε ανατεθεί στην εισαγγελέα Διαφθοράς, και γι’ αυτόν τον λόγο είχε κληθεί –σύμφωνα με την κατάθεση Αγγελή– ενώπιόν του, παρουσία της εισαγγελέως ΑΠ Ξένης Δημητρίου να δώσει εξηγήσεις. Όπως συνάγεται από το σχετικό εδάφιο, η κα Τουλουπάκη υπέπεσε σε αντιφάσεις, και όταν αποκαλύφθηκαν οι πλημμέλειές της ξέσπασε σε κλάματα…

Οι παραλείψεις και γενικότερα οι ενέργειές της «έβγαλαν από τα ρούχα του» τον Γιάννη Αγγελή, ο οποίος απευθυνόμενος στην Ξένη Δημητρίου τη ρωτά: «Έχεις καταλάβει ότι θα μας στείλει φυλακή αυτή;», για να πάρει την απάντηση: «Κάνε υπομονή, θα τη διώξω». Και ως εισαγγελέας στην υπηρεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά με την αδράνειά της υποχρέωσε την σε παραίτηση τον Γιάννη Αγγελή και όχι την Ελένη Τουλουπάκη.

Μεγάλα ερωτηματικά για την υπόθεση Φλώρου

Ερωτηματικά, και μάλιστα μεγάλα, δημιουργεί η στάση της κας Τουλουπάκη στην υπόθεση Φλώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, η ΣΥΡΙΖΑϊκή πλευρά της Δικαιοσύνης ήταν ως επί το πλείστον αρνητική για τον Αρ. Φλώρο. Αυτό αναδεικνύεται και από την παρατεθείσα ανωτέρω κατάθεση του Γιάννη Αγγελή. Κατά συνέπεια, δεν ήταν μόνο κάποιοι ΣΥΡΙΖΑίοι που ήθελαν τον Φλώρο εκτός φυλακής. Το ενδιαφέρον υπήρχε και από την «απέναντι» παράταξη, τη ΝΔ. Και όπως ήταν φυσικό, η κα Τουλουπάκη, που σταθερά ισορροπούσε και στις δύο πολιτικές βάρκες, έδειξε με τις παραλείψεις της μια ευνοϊκή διάθεση υπέρ του διωκόμενου επιχειρηματία, προσδοκώντας ενδεχομένως σε μια ευνοϊκή αντιμετώπιση αν ποτέ άλλαζαν –κάτι που ήταν φανερό– οι πολιτικές ισορροπίες. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις την υπόθεση Novartis, μπορούμε χωρίς κίνδυνο να εκτεθούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι μόνο αγνωμοσύνη δεν επέδειξαν προς το πρόσωπο της εισαγγελέως οι γνωστοί-άγνωστοι της ΝΔ. Το γεγονός και μόνο ότι διώκεται με τον μισό ποινικό κώδικα αλλά δεν τίθεται σε αργία, είναι αρκούντως κατατοπιστικό.

Η «Α» θα ψάξει το θέμα και ευελπιστεί ότι σύντομα θα έχει εντοπίσει τους εμπλεκόμενους και βεβαίως θα έχει απαντήσεις για τα ερωτηματικά που αφορούν τα «πώς», «πού» και «γιατί»…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα