ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Στους… πεσόντες του πολέμου και οι καλλιέργειες

Το Κίεβο έχει απολέσει το ένα τέταρτο των καλλιεργειών, λέει ο υφυπουργός Γεωργίας

Σε ένα πόλεμο δεν χάνονται μόνο ζωές που είναι και το τραγικότερο όλων. Ούτε καταστρέφονται μόνο οι κλασικές υποδομές (κτίρια, οδικό δίκτυο, γέφυρες κλπ) η ανοικοδόμηση των οποίων απαιτεί χρόνο και πολύ χρήμα.

Το παράδειγμα της εμπόλεμης εξαιτίας της ρωσικής εισβολής Ουκρανίας καταδεικνύει ότι στα θύματα του πολέμου κατατάσσεται και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής της χώρας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα λόγια του Ουκρανού υφυπουργού Γεωργίας, Τάρας Βισότσκι, ο οποίος εξήγησε ότι από τις 24 Φεβρουαρίου που τα στρατεύματα την «κόκκινης αρκούδας» εισέβαλαν στην Ουκρανία η χώρα έχασε το 25% της έκτασης των καλλιεργούμενων γαιών της.

Μιλώντας στην αρχή της εβδομάδας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο ο Βισότσκι είπε ειδικότερα ότι η αγροτοβιομηχανική παραγωγή επηρεάζεται τόσο από τις εχθροπραξίες, όσο και από τον αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγικών λιμανιών από το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, που μείωσε την παραγωγή σιτηρών προς εξαγωγή. Ως παράδειγμα ο ο υφυπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας ανάφερε την καλλιέργεια ειδών όπως το καλαμπόκι που αριθμούν σήμερα 46 εκατ. στρέμματα όταν έναν χρόνο πριν, το 2021, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αραβόσιτου ανέρχονταν σε 55 εκατ. στρέμματα. Δίχως να υπάρχουν ακριβή στοιχεία την ίδια τύχη φαίνεται να έχουν και οι καλλιέργειες σιταριού, προϊόν στην εξαγωγή του οποίου η Ουκρανία ως γνωστόν κάνει… πρωταθλητισμό.

Σύμφωνα πάντα με τον Τάρας Βισότσκι, ως αντιστάθμισμα αυτών των πολεμικών απωλειών οι Ουκρανοί αγρότες βασίζονται σε λιγότερο απαιτητικές καλλιέργειες, ιδίως σπόρων σόγιας, με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις του συγκεκριμένου προϊόντος να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκτάσεις πριν από τη ρωσική εισβολή.

Αν υπάρχει κάτι αισιόδοξο στις προβλέψεις του αρμόδιου ουκρανικού υπουργείου αυτό είναι ότι η σοδειά θα είναι επαρκής για τις εγχώριες ανάγκες. Αλλά κι αυτό «μαύρη αυτοεκπλήρωση» αποτελεί δεδομένου ότι η εκτιμώμενη επάρκεια σχετίζεται όχι με την ανάκαμψη του κλάδου αλλά με την πολεμική αριθμητική: αφού έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία τόσα εκατομμύρια «στόματα» μένουν πίσω πολύ λιγότερα για να τραφούν.

Δεν είναι πάντως μόνο η Ουκρανία που μετράει μειωμένη παραγωγή σιτηρών. Το κάνει και η γειτονική μας Ιταλία που μάχεται έναν άλλον εισβολέα, αυτόν της ξηρασίας. Την περασμένη Κυριακή ο ιταλικός γεωργικός όμιλος Coldiretti ανακοίνωσε ότι η παραγωγή σιταριού στην Ιταλία αναμένεται να είναι φέτος μειωμένη σε ποσοστό 15% εξαιτίας της ξηρασίας που έχει μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε ολόκληρη τη χώρα.

Παίρνει σειρά η Ιταλία λόγω ξηρασίας

Η… μετεωρολογική αλήθεια είναι ότι τον χειμώνα που πέρασε, το ύψος βροχής και η χιονοκάλυψη στην Ευρώπη έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Το φαινόμενο βίωσε η νότια Γαλλία, η βόρεια Ισπανία και η Πορτογαλία, αλλά και η βόρεια Ιταλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτοι μήνες του τρέχοντος έτους ήταν για την Ιταλία το πιο ξηρό διάστημα των τελευταίων 63 ετών.

Αποτέλεσμα ήταν να αδειάσουν οι ταμιευτήρες νερού, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια να παράγουν περιορισμένη ηλεκτρική ενέργεια, ενώ και οι καλλιέργειες έμειναν άνυδρες. Την ώρα, λοιπόν, που η ουκρανική παραγωγή σιταριού είτε καταστρέφεται, είτε καταλήγει στη Ρωσία, ή παραμένει στις ουκρανικές αποθήκες, η Ιταλία μπαίνει κι αυτή στον μεγάλο κατάλογο των χωρών που θα μεγαλώσει η εξάρτησή της από τις εισαγωγές σιταριού.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα