Πάει για πρόεδρος αλλά… αλλού κι αργότερα!

Τελικά, η απόφαση Τσίπρα να ανακοινώσει ως υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο ήταν όντως αιφνιδιαστική και ξάφνιασε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο; Οι περισσότεροι ισχυρίζονται πως ο Έλληνας επίτροπος δεν το περίμενε και κάποιοι εκ των άσπονδων φίλων του (λέγε με επιτελείο Σαμαρά) κάνουν λόγω για «κάζο Αβραμόπουλου». Οι πιο μυημένοι, όμως, τονίζουν πως ο Δ. Αβραμόπουλος σε λίγο καιρό θα είναι πρόεδρος. Όχι, φυσικά, της Δημοκρατίας, αλλά της Νέας Δημοκρατίας!

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ξεμπλέκοντας το κουβάρι των τελευταίων εξελίξεων, αυτές ουσιαστικά ξεκινούν από την απόφαση που εδώ και πολύ καιρό είχε λάβει ο Αλέξης Τσίπρας να προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας κάποιο στέλεχος της Κεντροδεξιάς. Αναμφίβολα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν στο μπλοκάκι του πρωθυπουργού. Εξάλλου, οι δυο τους είχαν πολύ καλή συνεργασία, και να τονιστεί ότι ο επίτροπος ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά αντιμετώπιζε με θεσμικό τρόπο τον Τσίπρα, σε αντίθεση με τον πρώην πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του. Αυτή η σχέση που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού έδωσε το έναυσμα στους δημοσιογράφους να υποθέσουν ότι ο Δ. Αβραμόπουλος θα ήταν η επιλογή του αρχηγού τού ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά όταν ο Δ. Αβραμόπουλος επιλέχθηκε για κοινοτικός επίτροπος. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που τόνιζαν πως με το να μετοικήσει ο Αβραμόπουλος στο προεδρικό μέγαρο θα μπορούσε ο Τσίπρας να έχει δικό του επίτροπο, και μάλιστα ως πιθανοί διάδοχοι στο κολέγιο των επιτρόπων φέρονταν οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Γιάννης Μηλιός.

Εάν όμως άλλαζε ο επίτροπος, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα έκανε ανασχηματισμό και η Ελλάδα με αριστερό Επίτροπο θα βρισκόταν με ένα δευτερεύουσας σημασίας χαρτοφυλάκιο, που δεν θα είχε καμία απολύτως σχέση με αυτό της μετανάστευσης. Τελικά, ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Δ. Αβραμόπουλο, προτίμησε το ισχυρό χαρτοφυλάκιο από το να στείλει έναν δικό του επίτροπο, ο οποίος δεν θα είχε την ίδια παρεμβατικότητα στις Βρυξέλλες.

Άνοιγμα στον μεσαίο χώρο
Η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου δεν έγινε διότι ο νέος Πρόεδρος πολύ δύσκολα θα πει «όχι» σε ό,τι θέλει η κυβέρνηση, αλλά το σημαντικότερο έχει να κάνει με το άνοιγμα που επιχειρεί ο Αλ. Τσίπρας προς τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, αυτόν δηλαδή που εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής από την ημέρα που ανέλαβε αρχηγός της Ν.Δ. μέχρι το 2009.

Πηγές από την Κουμουνδούρου ισχυρίζονται πως η βασική επιλογή Τσίπρα ήταν ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, όμως ο πρώην πρωθυπουργός απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. Αλλά πρότεινε τον Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος θεωρείται το δεξί του χέρι. Εξάλλου, όπως παραδέχθηκε και στις δηλώσεις του ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είμαι σε καθημερινή επικοινωνία με τον Κώστα Καραμανλή». Το σίγουρο είναι ότι το γεγονός ότι οι πολλοί από τους νεοδημοκράτες που έκαναν το άλμα στις εκλογές αφήνοντας το κόμμα τους, ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει για ποιον λόγο ο Τσίπρας θέλει να εμβολίσει τη Ν.Δ. Εξάλλου, όπως συνήθως κάνουν οι νεοεκλεγμένοι πρωθυπουργοί στην Ελλάδα, ο βασικός τους στόχος είναι να κινηθούν για να εξασφαλίζουν και τη δεύτερη τετραετία. Άλλο εάν τελικά δεν το καταφέρνουν.

Έτσι και ο Τσίπρας ελπίζει ότι με την επιλογή Παυλόπουλου θα δημιουργήσει νέους πονοκέφαλους στη Ν.Δ. και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο έτσι κι αλλιώς πιέζουν αφόρητα «καραμανλικοί» και «μητσοτακικοί» να εγκαταλείψει την ακραία τακτική του και τη στροφή προς τα δεξιά και να επιστρέψει στις αρχές που καθόρισε ο ιδρυτής της παράταξης, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η επόμενη μέρα
Με την εκλογή Παυλόπουλου, ο Αλ. Τσίπρας διατήρησε τις ισορροπίες στην Κομισιόν, κάτι πολύ σημαντικό, προκειμένου να έχει τη στήριξη του Γιουνκέρ στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, δημιουργεί προβλήματα στον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, τη Ν.Δ., και τον Σαμαρά. Και αυτό διότι θεωρείται βέβαιο πως οι «καραμανλικοί» σίγουρα θα είναι πιο ήπιοι στα αντιπολιτευτικά τους καθήκοντα και θα κρατούν αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή που επιθυμεί ο Αντ. Σαμαράς.

Όμως τα πράγματα για τη Ν.Δ. είναι αρκετά ρευστά από τη στιγμή που έχουν ενταθεί οι φωνές που ζητούν αλλαγή ηγεσίας και εκλογή νέου προέδρου του κόμματος, που όχι μόνο θα κάνει τη στροφή στις «καραμανλικές» ρίζες, αλλά θα είναι πιο κοντά στην ηλικία του Τσίπρα, που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στον πρωθυπουργό. Αυτή τη στιγμή στη Ν.Δ. ενδιαφέρον για την ηγεσία έχουν δείξει, δίχως να το λένε ξεκάθαρα, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ίσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως ουδείς από τους τέσσερις μπορεί να αντιμετωπίσει τον Σαμαρά με επιτυχία, καθώς δεν κάνουν κλικ στη βάση του κόμματος.

Ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι έχει ένα βαρύ όνομα, δεν θεωρείται ότι έχει τη στόφα του ηγέτη. Ταυτόχρονα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ισχύει το εξής: Ή θα τον λατρεύουν, ή θα τον μισούν. Και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η οικογένεια, που πλέον ποντάρει πολύ περισσότερα στον υιό της Ντόρας, Κώστα Μπακογιάννη, για τον οποίο λέγεται ότι τώρα κάνει το αγροτικό του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχοντας προηγουμένως περάσει για μία τετραετία ως δήμαρχος Καρπενησίου, με ομολογουμένως σημαντική επιτυχία. Όμως, μέχρι να ενηλικιωθεί πολιτικά ο Κώστας Μπακογιάννης, η Ν.Δ. συνεχίζοντας τη σκληρή γραμμή κινδυνεύει να απομονωθεί.

Οπότε, όλοι πλέον αναζητούν έναν «σωτήρα», έναν άνθρωπο, ο οποίος θα πιστεύει στη συναίνεση. Και ο μοναδικός που μπορεί να ενώσει όλες τις φυλές της Ν.Δ. είναι ο νυν Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. το έχει δείξει σε όλες τις δημόσιες θέσεις που έχει καταλάβει στο παρελθόν, ότι μπορεί να συνεργαστεί αρμονικά με τους αντιπάλους του, αλλά και να ασκήσει σκληρή αλλά εποικοδομητική κριτική. Και, το κυριότερο, να υποστηρίξει με πάθος τις αρχές του δίχως να ξεφεύγει από τα όρια της ευπρέπειας. Εξάλλου, είναι ο μοναδικός που μπορεί να εμπνεύσει τους νεοδημοκράτες και να σταματήσει την αιμορραγία των κεντρώων ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Ήδη τόσο οι «καραμανλικοί», όσο και οι «μητσοτακικοί» συγκλίνουν προς το πρόσωπο του Αβραμόπουλου, του μοναδικού στελέχους που μπορεί να εγγυηθεί στην πράξη την ενότητα του κόμματος. Γι’ αυτόν τον λόγο οι εξελίξεις αναμένονται πολύ ενδιαφέρουσες και, όπως είπαμε στην αρχή, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «έχασε» την Προεδρία της Δημοκρατίας, μία θέση με την οποία θα είχε τεθεί σε τιμητική αποστρατεία, αλλά «κερδίζει» την προεδρία της Ν.Δ., που θα τον φέρει εκ νέου στην πρώτη γραμμή της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα