Παγίδα Τσίπρα στον Ανδρουλάκη

Στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν ότι θα «εκθέσουν» τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ με διλήμματα κι ετοιμάζουν καμπάνια σταλινικής έμπνευσης εάν δεν ευοδωθούν τα σχέδιά τους

Τα πρώτα μηνύματα που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από το τετ-α-τετ που είχε με τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν ήταν αυτά που περίμενε. Οι δύο συνταξίδευσαν στο ίδιο αεροπλάνο προς Βρυξέλλες, αλλά προς απογοήτευση του κ. Τσίπρα, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αρκέστηκε σε μία τυπική χειραψία μεταξύ πολιτισμένων ανθρώπων, αποφεύγοντας να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καθίσουν μαζί και να έχουν μία πρώτη επαφή.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως εδώ και δύο εβδομάδες έχει γράψει η «Α», υπάρχει ανησυχία σχετικά με τον κόσμο που προσήλθε για να ψηφίσει στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Και η ανησυχία και τα ερωτηματικά υπάρχουν, καθώς πολλάκις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θεωρητικά ο μεγάλος παίκτης του χώρου της Κεντροαριστεράς έχει καλέσει τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους και να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά, αλλά η ανταπόκριση ήταν ανύπαρκτη. Ούτε καν 5.000 δεν μπορούν να μαζέψουν. Και την ίδια ώρα, βλέπουν  να τρέχουν να ψηφίσουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στις εσωκομματικές εκλογές του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος, το οποίο προ ολίγων 24ώρων για πρώτη φορά πέρασε το διψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις.

Οπότε στον ΣΥΡΙΖΑ, που στην ιδεοληψία έχουν εξασφαλισμένο το χρυσό μετάλλιο, αποφάσισαν να πιέσουν το ΚΙΝΑΛ και τον νέο αρχηγό σχετικά με τις εμμονές τους για τη δημιουργία αντι-Μητσοτακικού μετώπου. Κι εάν τους το αρνηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, τότε θα τον καταγγείλουν για στροφή στον συντηρητισμό. Παλιές σταλινικές μεθόδους, με τις οποίες ανδρώθηκε ο Θανάσης Καρτερός και με τις οποίες συμβουλεύει τον Αλέξη Τσίπρα. Την πενταετία 2010-2015 όλες αυτές οι μέθοδοι –με τις οποίες ο Λαβρέντι Μπέρια επί Στάλιν έστελνε στα γκούλαγκ αθώους ανθρώπους κατηγορώντας τους ως εχθρούς του κομμουνισμού– είχαν απήχηση στη δηλητηριασμένη ελληνική κοινωνία. Τώρα μόνος του τα λέει ο Τσίπρας, μόνος του τα ακούει.

Πάντως, για να ηρεμήσουν τα μικρομεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν πως αυξάνονται οι διαρροές από πρώην ΠΑΣΟΚους που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη νέα κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ, η ηγεσία της Κουμουνδούρου αποστέλλει μηνύματα ότι θα πιέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη ασφυκτικά για να πάρει σαφή θέση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Και οι δυστυχείς δεν σκέπτονται για ποιον λόγο να απαντήσει θετικά ο Ανδρουλάκης στο κάλεσμα του Τσίπρα, και γιατί να μην κρατήσει τη σκληρή ρητορική και τη σκληρή αντιπαράθεση  με την κυβέρνηση για τον εαυτό του. Αν το κάνει ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα έχει και τα αντίστοιχα οφέλη. Δεν υπάρχει λόγος να το κάνει έχοντας καπέλο τον Τσίπρα. Πάντως, όπως λένε πηγές της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλεί τον κ. Ανδρουλάκη να τοποθετείται έναντι όλων των πολιτικών που ασκεί η κυβέρνηση. Έτσι πιστεύουν ότι θα αποφύγουν ιδιαίτερα την αναμενόμενη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ, που μπορεί στο βάθος του χρόνου να δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εγκλωβισμένοι με τις δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ που αναμένουν με αγωνία τις δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να τις καταγγέλλουν. Άλλο εάν δεν τους βγαίνει τίποτα. Τώρα πλέον ήρθε κι ένα νέο πλήγμα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ότι δεν προκαλούν κανένα ενδιαφέρον για τους πολίτες οι δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και όσο και εάν χρεώνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο μια συντονισμένη προσπάθεια για να θολώσουν την απήχηση που έχουν οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα στην κοινωνία. Τώρα που είδαν την απήχηση, ένας Θεός ξέρει να τους απαντήσει. Το δε μεγαλύτερο παραμύθι πως «όσο η φθορά του πρωθυπουργού μεγαλώνει, οι κεντρώοι απογοητευμένοι ψηφοφόροι θα γυρίσουν την πλάτη στη Ν.Δ., συνεπώς δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που πρέπει να ανησυχεί από τις αλλαγές στο ΚΙΝΑΛ». Έλα όμως που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο κυρίαρχος στον χώρο του κέντρου, ενώ ο άλλος παίκτης είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και όχι ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα