Παγώνη: Αυξήθηκαν οι νοσηλείες φέτος λόγω γρίπης – Αύξηση στα κρούσματα στρεπτόκοκκου

Τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη, καταγράφουν ραγδαία αύξηση εξίσου - "Διαφωνούμε με τα απογευματινά χειρουργεία", δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

Πολύ επιβαρυμένη συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές είναι η φετινή εικόνα της γρίπης, τόνισε σε τηλεοπτικό σταθμό, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Ειδικότερα, η κ. Παγώνη μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, τόνισε παράλληλα ότι «σημειώθηκε και αύξηση των νοσηλειών», αποδίδοντάς το εν πολλοίς στα χαμηλά επίπεδα έγκαιρου εμβολιασμού.

Αντίθετα «τα περιστατικά Covid-19 και οι νοσηλείες μειώθηκαν» ενημέρωσε. Επιπλέον αναφέρθηκε και στα περιστατικά στρεπτόκοκκου που παρουσιάζουν αύξηση φέτος σε Ελλάδα και Ευρώπη αλλά και στα περιστατικά ιλαράς που παρουσιάζουν επίσης μεγάλη αύξηση στην Ευρώπη, «ευτυχώς όχι προς το παρόν στην Ελλάδα».

Περιγράφοντας την κλινική εικόνα της φετινής γρίπης είπε «είναι με υψηλούς πυρετούς, με μεγάλη κακουχία, με ανθρώπους οι οποίοι περιέγραφαν σε εμάς, ότι δεν μπορούσαν να σηκωθούν από το κρεβάτι. Αυτή την κλινική εικόνα της γρίπης δεν την έχουμε συναντήσει πάρα πολλές φορές. Τα περιστατικά που πέρασαν γρίπη πέρασαν πολύ δύσκολα. Μας περιγράφουν και από τα τηλέφωνα την κλινική τους κατάσταση και δίνουμε τις οδηγίες. Έχουμε νοσηλείες για γρίπη. Συγκριτικά φέτος με προηγούμενες χρονιές έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες για γρίπη».

Εξηγώντας γιατί η γρίπη είναι τόσο δυνατή φέτος είπε: «Το ανοσοποιητικό σου σύστημα δεν είναι πάντα το ίδιο. Μπορεί να είναι κάπως πιο εξαντλημένοι, μπορεί να μην έχουνε κάνει τους εμβολιασμούς, επισημαίνοντας ότι φέτος συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Έπρεπε να υπήρχε μια καμπάνια πολύ νωρίτερα από το Σεπτέμβρη μήνα, για να μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει ότι έπρεπε γρήγορα να πάει να κάνει το εμβόλιο, τέλος Οκτώβρη αρχές Νοέμβρη».

«Η γρίπη θα φτάσει μέχρι τέλος Φλεβάρη, αρχές Μάρτη και πριν πέντε χρόνια τόσο είχε κρατήσει. Το θέμα της Covid-19 έχει μειωθεί όσον αφορά τα περιστατικά και τις νοσηλείες, ενώ οι ιώσεις είναι σε έξαρση», ενημέρωσε.

Όπως ενημέρωσε, «ειδικά Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες είναι πάρα πολλά τα περιστατικά στρεπτόκοκκου, αλλά και εδώ στην Ελλάδα. Αυτό που μας λυπεί ήταν οι θάνατοι. Είχαμε θανάτους αρκετούς από στρεπτόκοκκο. Συγκριτικά πάντα με προηγούμενες χρονιές. Γιατί πρέπει να γίνονται αυτές οι συγκρίσεις».

Τα κρούσματα της ιλαράς στην Ευρώπη είναι πάρα πολλά, σημείωσε και ενημέρωσε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το δικαιολόγησε πως τα 2,5 χρόνια της πανδημίας ο κόσμος δεν έκανε τον εμβολιασμό στα παιδιά, δηλαδή τις δύο δόσεις, στον ενάμιση χρόνο και στα περίπου στα δυόμιση. Δυστυχώς οι περισσότεροι έκαναν τη μία δόση, οπότε δεν συμπλήρωσαν τον εμβολιασμό, δεν πήγαιναν λόγω του ότι ήταν κλειστά, φοβόντουσαν να πάνε στα νοσοκομεία». Ωστόσο διευκρίνισε πως ευτυχώς στην Ελλάδα προς το παρόν δεν έχουμε πολλά κρούσματα ιλαράς» και προέτρεψε τους γονείς να εμβολιάσουν με τις δύο δόσεις κατά της ιλαράς τα παιδιά τους γιατί οι επιπλοκές της ιλαράς είναι σοβαρές.

Για τα απογευματινά χειρουργεία έναντι πληρωμής στα δημόσια νοσοκομεία που θα μειώσει τον χρόνο αναμονής στις ατέλειωτες λίστες η κ. Παγώνη είπε:

«Ενημερωθήκαμε σχετικά από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και διαφωνούμε για τους εξής λόγους. Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία, τα χειρουργικά τραπέζια, οι χειρουργικές αίθουσες είναι αυτές που είναι και δεν μπορούν να αυξηθούν για να γίνουν απογευματινά χειρουργεία, γιατί πολλά πρωινά χειρουργεία φτάνουν μέχρι το βράδυ και δεύτερον δεν υπάρχει προσωπικό, νοσηλευτές, αναισθησιολόγοι οι οποίοι θα μπορούν να καλύψουν μέχρι το βράδυ τα απογευματινά χειρουργεία.

Δεν είναι δυνατόν ένας γιατρός να κάνει τα πρωινά χειρουργεία, ένας αναισθησιολόγος και μετά να συνεχίζει το βράδυ να κάνει και τα απογευματινά. Θα εξοντωθεί. Αυτή είναι η άποψή μας τα εξηγήσαμε στον υπουργό και μας είπε πως θα τα δει, θα αποφασίσει και θα μας ενημερώσει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα