Παίζει…μπάλα σε όλα τα γήπεδα

Ανοίγει τη βεντάλια των διπλωματικών επαφών η Ελλάδα με ολοένα και περισσότερες συμφωνίες με χώρες από την Αραβική χερσόνησο

Ο διπλωματικός μαραθώνιος της Ελλάδας δεν φαίνεται να έχει τελειωμό λίγα 24ωρα μετά την υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Η χώρα πλέον νιώθει περισσότερος ασφαλής μετά τις δύο στρατιωτικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, αλλά και την επέκταση της συνεργασίας με την Αίγυπτο. Όπως επίσης και με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τις χώρες του Κόλπου», αναφέρουν πηγές του Μαξίμου. Ήδη στην Αθήνα δεν έκρυβαν τα χαμόγελά τους, όχι τόσο για την εξέλιξη της τριμερούς με Αίγυπτο και Κύπρο, αλλά περισσότερο που ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι καταδίκασε την Τουρκία για την παραβατικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι όπως έλεγαν στο Μαξίμου, «η Αθήνα με τη στάση της έβαλε φρένο στις επιδιώξεις της Τουρκίας για να βρει κοινό πεδίο με την Αίγυπτο». Την ίδια ημέρα υπήρξε μία νέα καταδίκη από την Ε.Ε., που δεν επηρέασε τον Ερντογάν, ούτε του έβαλε μυαλό, αλλά προκάλεσε ιδιαίτερη ενόχληση στην Άγκυρα εάν κρίνουμε από τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τουρκικού Τύπου.

Τώρα πλέον η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της σε δύο μέτωπα. Το ένα είναι η Λιβύη και το άλλο το πώς θα αντιμετωπιστεί ευρωπαϊκά η ενεργειακή κρίση. Προχθές στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συντάχθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Μάριο Ντράγκι, στη Σύνοδο Κορυφής τής Ε.Ε., καταθέτοντας κοινή πρόταση για αγορά φυσικού αερίου από την Κομισιόν, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη τιμή και να αντιμετωπιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο η ενεργειακή κρίση.

Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη (25-26 Μαρτίου) ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ, για να μετάσχει σε οικονομικό-επενδυτικό φόρουμ και για επαφές με τους κυβερνώντες τη μεγαλύτερη χώρα της Αραβικής χερσονήσου. Οι σχέσεις της χώρα μας με τη Σαουδική Αραβία είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, ενώ την Τετάρτη ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη και στο Ομάν με στόχο την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, όπου υπέγραψε συμφωνία απαλλαγής θεωρήσεων για κατόχους διπλωματικών, υπηρεσιακών και ειδικών διαβατηρίων και του μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του πρέσβη Αλ Αζρί για την επανεκλογή του στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Όρια της Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας.

Το διήμερο 28-29 Οκτωβρίου θα βρίσκεται η Μέρκελ στην Αθήνα

 

Περιμένει τη Μέρκελ

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στο τελευταίο της ταξίδι στην Αθήνα, ως καγκελάριος, καθώς μέχρι τα Χριστούγεννα θα παραδώσει τα κλειδιά της καγκελαρίας στον Όλαφ Σολτς μετά τη συμφωνία των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων να συγκροτήσουν νέα κυβέρνηση.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα έρθει στην Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου, με αφορμή την αποχαιρετιστήρια περιοδεία σε πρωτεύουσες, όπου βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της. Η απερχόμενη καγκελάριος κατά την πολύχρονη θητεία της στην καγκελαρία γνώρισε πέντε εκλεγμένους πρωθυπουργούς (Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς, Τσίπρας, Μητσοτάκης) και μόνο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είχε τις πιο θερμές σχέσεις παρά το γεγονός ότι προέρχονταν από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες και η σχέση τους ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες. Τουναντίον τις χειρότερες σχέσεις τις είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και με τον Αντώνη Σαμαρά, από τους οποίους ζήτησε απίθανα πράγματα, όπως να δεσμεύσουν τη δημόσια περιουσία για 100 χρόνια. Και οι δύο αρνήθηκαν. Τελικά, αυτό που ήθελε η Μέρκελ το πέτυχε επί πρωθυπουργίας Τσίπρα. Η κα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Αθήνα μετά από πρόσκληση που της απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία και έγινε αποδεκτή.

Για τη Λιβύη

Μετά τη φιλοξενία της Άνγκελας Μέρκελ, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου για να συμμετάσχει στη σύνοδο που έχει συγκαλέσει ο Εμανουέλ Μακρόν με κύριο θέμα τη Λιβύη και τις εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα. Να θυμίσουμε ότι στις τελευταίες συσκέψεις η Γερμανία είχε αποκλείσει την Ελλάδα, η οποία εκπροσωπείτο από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι. Τώρα που η Μέρκελ αποσύρεται και ο Μακρόν ανέλαβε την πρωτοβουλία, η Ελλάδα θα βρίσκεται στο τραπέζι της σύσκεψης.

Στη Λιβύη βρέθηκε προχθές Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας, προσκεκλημένος από τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα ελ Μάνγκους, και συμμετείχε στην Υπουργική Σύνοδο, «Πρωτοβουλία για Σταθερότητα στη Λιβύη». Η εν λόγω Σύνοδος είναι λιβυκή πρωτοβουλία και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, κυρίως, γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν στη Διαδικασία του Βερολίνου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Η σύσκεψη επικεντρώθηκε σε δύο βασικούς τομείς: στην ασφάλεια και στην οικονομία/ανάπτυξη.

Από το υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν πως επιδίωξη της Ελλάδας είναι να βρίσκεται παντού και με ενεργό ρόλο. Επίσης η Αθήνα φιλοδοξεί να γίνει η γέφυρα που θα συνδέσει τις αραβικές χώρες με την Ευρώπη, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο σε μία περιοχή, όπως η Μέση Ανατολή, που αλλάζει προσφέροντας νέες ευκαιρίες. Εξάλλου, μετά το «οχυρωματικό τόξο» με τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, η Αθήνα επιθυμεί να παίξει μπάλα σε ολοένα και περισσότερα μέρη του πλανήτη, έως και την Ινδία, με την οποία το επόμενο διάστημα αναμένονται να υπογραφούν συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας.

Στο μεταξύ ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας στις αντιδράσεις και τον εκνευρισμό της Άγκυρας μετά τις συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αλλά και τη διεύρυνση της συνεργασίας με την Αίγυπτο, τόνισε με έμφαση: «Ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά μέσα τουλάχιστον στο πλαίσιο των αρχών του Δικαίου, της καλής γειτονίας, της συνεννόησης μεταξύ των εθνών και των χωρών. Οι τουρκικές αντιδράσεις εξηγούνται μόνο, το έχω ξαναπεί, αν η Τουρκία προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο κράτος. Υπό οποιαδήποτε άλλη έννοια είναι παντελώς ακατανόητες».
Επανέλαβε επίσης πως οι συμφωνίες και οι κατανοήσεις της Ελλάδας δεν στρέφονται κατά κάποιου άλλου κράτους και βεβαίως δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας. Ανέφερε πως η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη να αποτελέσει μέρος αυτών των κατανοήσεων με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα αντιληφθεί πως ο κανόνας είναι το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, θα παραιτηθεί από το casus belli εναντίον της Ελλάδας και επίσης θα συνυπογράψει τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, δηλαδή της UNCLOS.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα