Παραίτηση Ανδρέα Λοβέρδου: Η περιχαράκωση του Ανδρουλάκη (και η μικροψυχία του…)

Με στόχο την κυριαρχία του στο κόμμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «έχτισε» την δική του ομάδα στην Χαριλάου Τρικούπη και στην Βουλή, απομόνωσε τον επί 23 χρόνια βουλευτή και υπουργό Ανδρ. Λοβέρδο και τον οδήγησε σε παραίτηση

Τελικά ο Ανδρέας Λοβέρδος αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ ή εξωθήθηκε; Σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε, καθώς η παραίτηση του πρώην υπουργού έμοιαζε ως δεδομένο στον «πράσινο» μικρόκοσμο.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε επί της ουσίας αποχωρήσει πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όταν απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής για πρώτη φορά από το 2000, όταν πρωτοεξελέγη με το ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα εκλέγονταν ακόμη και σε πολύ δύσκολες για το ΠΑΣΟΚ περιόδους, όπως τον Ιανουάριο του 2015, όταν το Κίνημα κατέγραψε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της ιστορίας του, 4,6%. Το 2023 που διαφοροποιήθηκε με το αφήγημα του Νίκου Ανδρουλάκη, ότι για να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να είναι πρωθυπουργοί ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, έγινε φανερό ότι η φιλοσοφία του νέου αρχηγού Νίκου δεν δεχόταν αντίθετες απόψεις πολιτικού περιεχόμενου… Τότε  η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήταν απίστευτα ακραία σε ένα από τα πιο παλιά του στελέχη, που αναδείκνυε το χάσμα φιλοσοφίας του προέδρου με τον κ. Λοβέρδο. Κατηγόρησαν τον βουλευτή ότι ταυτίζεται με την Νέα Δημοκρατία -που είχε διατυπώσει τον ίδιο ισχυρισμό- μέσω κύκλων του κομματικού μηχανισμού που πέταγε σπόντες ακόμη και για πιθανή διαγραφή του, με  αποτέλεσμα ο Ανδρέας Λοβέρδος να σηκώσει το γάντι και να πει δημόσια ότι «δεν είναι από αυτούς που διαγράφονται».

Συνεργάτες του πρώην υπουργού χρεώνουν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι όχι μόνο δεν στήριξαν τον κ. Λοβέρδο στη μάχη του Βόρειου Τομέα, αλλά έκαναν ότι μπορούσαν για να πριμοδοτήσουν την Μιλένα Αποστολάκη, την οποία έτσι κι αλλιώς ήδη είχαν συμπεριλάβει στην νέα ηγετική ομάδα.

Δηλαδή η κ. Αποστολάκη που εξελέγη βουλευτής για τελευταία φορά το 2012 υπερίσχυσε του επί 23 χρόνια βουλευτή(!!!), γιατί προφανώς την θυμόταν ο κόσμος και όχι γιατί ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ τη στήριξε έμπρακτα.

Το βέβαιο είναι, ότι η κ. Αποστολάκη επιλέχθηκε από την ηγεσία του Κινήματος μεταξύ των εννέα βουλευτών (τόσους ορίζει ο κανονισμός) του ΠΑΣΟΚ που θα μετάσχουν ενεργά στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις αποκρούοντας τα όσα θα πουν οι υπουργοί της κυβέρνησης. Στον Ανδρέα Λοβέρδο δεν ανατέθει καμία θέση -όπως παραδείγματος χάρη έγινε με τον Κώστα Σκανδαλίδηδείχνοντας του έτσι έμπρακτα ότι δεν υπολογίζουν σε οποιαδήποτε μορφής δραστηριότητα του.

Η σταγόνα

Όμως η σταγόνα που πιθανότατα ξεχείλισε το ποτήρι (και είναι κάτι που θα φανεί τα επόμενα 24ωρα) ήταν οι διαρροές από την Χαριλάου Τρικούπη, ότι το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει στον Ανδρέα Λοβέρδο να κατέλθει ως υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να πιεστεί άλλο ένας παλαιό στέλεχος, ο Γιάννης Σγουρός,για να αποσύρει την υποψηφιότητα του. Μάλιστα το σενάριο περιελάμβανε και ενός είδους δυαρχία Λοβέρδου-Σγουρού σε περίπτωση νίκης του εν λόγω συνδυασμού.

Κι όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι το παγωμένο κλίμα στις σχέσεις Ανδρουλάκη-Λοβέρδου φάνηκε από τις πρώτες ημέρες που εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης, τον Δεκέμβριο του 2021. Παρά το γεγονός ότι στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας ο 3ος Λοβέρδος στήριξε την υποψηφιότητα του πρώτου Ανδρουλάκη, έναντι του 2ου Γιώργου Παπανδρέου. Από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα δεν είχαν ποτέ μία τετ-α-τετ συνεργασία αποδεικνύοντας ότι αυτό που ενδιέφερε πρωτίστως τον κ. Ανδρουλάκη ήταν πως θα τον εξωθήσει σε αποχώρηση.

Οι σχέσεις του κ. Λοβέρδου με τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν κάκιστες και θα ήταν εξαιρετικά προβληματικές αν ήταν και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.Ακόμη και όσα διέρρεαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Λοβέρδο ουδέποτε το ΠΑΣΟΚ πήρε θέση. Όπως το ότι«ο Λοβέρδος ήταν κοντά στη Νέα Δημοκρατία». Ή ότι «αν εκλεγόταν αρχηγός ο Λοβέρδος θα προχωρούσε σε συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ.». Επίσης έλεγαν κι έγραφαν πως «ο κ. Λοβέρδος είχε καλύτερες σχέσεις με τον Κ. Μητσοτάκη και υπουργούς της κυβέρνησης παρά με τα στελέχη του κόμματός του».Πολύ εύκολα κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι όλα αυτά που διέρρεαν ΣΥΡΙΖΑικοι κύκλοι ήταν σε υπόγεια συνεννόηση με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη.

Το συμπέρασμα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να μην αξιοποιήσει έναν αντίπαλο του στην εκλογική διαδικασία ο οποίος έλαβε περίπου, 70.000  ψήφους είναι ευνόητο…

Το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του κ. Ανδρουλάκη επέλεξαν ένα δρόμο. Όσοι δεν θέλουν απλά αποχωρούν. Όπως έκανε ο κ. Λοβέρδος, έντιμα, ήσυχα και ξεκάθαρα.Θα κριθεί από την ιστορία. Και για τις κινήσεις του και την προσφορά εντός ΠΑΣΟΚ, και για τις επόμενες δράσεις του.

Όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η μικροψυχία που επέδειξε ένας αρχηγός κόμματος στην περίπτωση ενός προβεβλημένου βουλευτή και υπουργου με μεγάλη προσφορά στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξέχασε ακόμα και τη στάση του Λοβέρδου στην περίπτωση της σκευωρίας NOVARTIS όταν ο Ανδρέας αυτοβούλως παραιτήθηκε από την βουλευτική του ασυλία για να μην επιβαρυνθεί η παράταξη του, το οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο, σίγουρος ότι θα βγει από την δικαστική περιπέτεια πάνλευκος όπως και έγινε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα