Παραλίες «φιλέτα» πωλούνται όσο όσο

Σε άλλους προκαλεί οργή, σε άλλους θυμό και άλλοι θεωρούν πώς είναι μια λογική συνέπεια και αναγκαίο κακό, των όσων συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Όπως και να ‘χει, είναι θλιβερό να βλέπουμε τον εθνικό μας πλούτο να βγαίνει προς πώληση μαζί νησιά και πολλά κρατικά ακίνητα γιατί κάποιοι «τα φάγανε».

Ρεπορτάζ φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της σκληρής ελληνικής πραγματικότητας για τις παραλίες που έχουν βγει ήδη στο σφυρί προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα.

Οι δανειστές σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» επέβαλαν νομοθεσία, την οποία η χώρα μας εφάρμοσε με το άρθρο 14 Ν. 3986/2011,(πρόκειται για τον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου), σύμφωνα με το οποίο, με την πώληση παράκτιου ακινήτου ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να εξασφαλίσει και δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας για 50 χρόνια. Συνεπώς με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται το Σύνταγμα που απαγορεύει την πώληση του αιγιαλού και ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των παράκτιων περιοχών.

Σύμφωνα με το μνημόνιο έως τον Ιούνιο το Ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να μεταφέρει στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) 1.000 ακίνητα ιδιοκτησίας του. Έτσι και έγινε. Η μεταβίβασε ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις 3  Ιουνίου με το τελευταίο πακέτο ακινήτων, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, τα ξενοδοχεία «Ξενία», μέχρι μια ιδιοκτησία 1.000 τ.μ. στο Μανχάταν!

Επειδή η διαδικασία έγινε σε γρήγορους ρυθμούς και υπό μεγάλη πίεση έγιναν και κάποια λάθη εκ παραδρομής. Στη λίστα με τα «προ πώληση» ακίνητα βρέθηκαν και 176 στρέμματα της παραλιακής ζώνης από τον Άγιο Κοσμά έως τη Γλυφάδα, και 383 στρέμματα στο Μαύρο Λιθάρι Σουνίου, όμως το λάθος διαγνώστηκε εγκαίρως μετά την επίσημη ανακοίνωση και διορθώθηκε.

Το ΤΑΙΠΕΔ, διευκρίνισε ότι οι αξιοποιήσεις των δημόσιων εκτάσεων γίνονται με αυστηρή διαδικασία που ορίζει ο νόμος. Πρώτα απ’ όλα, συντάσσεται περιβαλλοντική μελέτη, η οποία μόλις ολοκληρωθεί τίθεται σε δημόσια διαβούλευση σε περιφέρειες, δήμους, τοπική κοινωνία κ.λπ. Ύστερα, η μελέτη αυτή μαζί με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης αποστέλλονται στην ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, που ετοιμάζει τον φάκελο, ο οποίος στη συνέχεια υποβάλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να γνωμοδοτήσει ως προς την πληρότητα της περιβαλλοντικής μελέτης και τη νομιμότητα της προτεινόμενης ανάπτυξης. Αν είναι θετική η γνωμοδότηση του ΣτΕ, τότε εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα και η πώληση ολοκληρώνεται.

Ποιες παραλίες βρίσκονται όμως στη λίστα με τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί; Ανάμεσα στα 1.000 ακινήτων που πουλάει το Ελληνικό Δημόσιο είναι και:

  • Η παραλία Σαρακηνοί, στην παραλία Σίμου στην Ελαφόνησο, (175 στρέμματα)
  • Η παραλία Πούντα Ζέζα στο Λαύριο, (185 στρέμματα)
  • Η παραλία Σχοινιάς του Δήμου Μαραθώνα, στη θέση Ριzάρι ή Φυταριά, (26,4 στρέμματα)
  • Το Πόρτο Κουφό και το Καλαμίτσι στη Σιθωνία Χαλκιδικής, (22,6 και 15,1 στρέμματα αντίστοιχα)
  • Οι Άγιοι Ανάργυροι στην Ερμιόνη Αργολίδας, (135,6 στρέμματα)
  • Η Νέα Φώκαια στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, (28 στρέμματα)

Σίγουρα, είναι θλιβερό όταν ο τουρισμός, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας και το κράτος να φτάνει στο σημείο να αναγκάζεται να ξεπουλάει ό,τι έχει απομείνει «παρθένο» και ανεκμετάλλευτο έχει χαρίσει αυτός ο τόπος στους Έλληνες.

Οι πρώτες αντιδράσεις στην λίστα του ΤΑΙΠΕΔ

Από το τριήμερο του Αγίου πνεύματος, ξεκίνησε σύμφωνα με το apela.gr, επίσημα ο αγώνας της Ελαφονήσου, όπου συμμετέχουν πολίτες και φοροίς. Η ανακοίνωσή τους αναφέρει τα εξής:

«Οι δημότες, φορείς και σύλλογοι της Ελαφονήσου, αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό το ξεπούλημα της δημόσιας έκτασης του Σίμου και του Σαρακήνικου (από το Σαρακηνοί και όχι Σαρακίνικου όπως ανορθόγραφα και ανιστόρητα γράφει το ΤΑΙΠΕΔ)  κάλεσαν τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους λάτρεις της Ελαφονήσου σε παράσταση διαμαρτυρίας».

Φορείς που συμμετείχαν και στήριξαν τη Διαμαρτυρία:
•  ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
•  ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
•  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
•  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
•  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ
•  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
•  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
•  Α.Π.Ο. ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ»
•  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ»
•  ΣΥΣΣΩΜΗ  Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
•  ΛΑΚΩΝΕΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΙ, ΑΘΗΝΑΙΟΙ  ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα