Παρέμβαση Στουρνάρα: Το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει τελείως τα δεδομένα

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει τελείως τα δεδομένα στην ευρωζώνη και παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας στην οικονομία, ξεκινώντας παράλληλα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Αυτό υποστηρίζει, με δήλωσή του στην εφημερίδα “Τα Νέα”, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του, μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της ανανέωσης της θητείας του για έξι χρόνια.

Η κυβερνητική απόφαση συνέπεσε χρονικά με τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, το οποίο στοχεύει στην ανάταξη της οικονομίας από την υγειονομική καταιγίδα του κορονοϊού.

Η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα:

“Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφόσον τελικά υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Κορυφής, αλλάζει τελείως τα δεδομένα στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αφενός φέρνει πλησιέστερα την ευρωπαϊκή ενοποίηση, εμποδίζοντας τον οικονομικό κατακερματισμό της ευρωζώνης, ένα πάγιο αίτημα των φιλευρωπαϊστών και υποστηρικτών της μεγαλύτερης ομοσπονδοποίησης.

Αφετέρου, παρέχει στην Ελλάδα μία μεγάλη ευκαιρία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας στην οικονομία, αλλά και να ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, το οποίο θα αποτελέσει την πρόταση της χώρας για να απορροφηθούν τα προτεινόμενα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νέα κονδύλια.

Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος, με τα έμπειρα στελέχη και τη συσσωρευμένη πείρα που διαθέτει και μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων της, μπορεί να συνδράμει την πολιτεία, ώστε να υλοποιήσει το επόμενο μεγάλο βήμα.

Ηδη οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν πιο αισιόδοξα σενάρια για την ύφεση στην Ελλάδα, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος υιοθετεί πλέον ως βασικό σενάριο ρυθμό ανάπτυξης -6% φέτος και θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 5,5% για το 2021”.

Διαβάστε επίσης