ΠΑΣΟΚ: Κόμμα μοντέλο το κάνανε…

Σε ένα διήμερο «στημένο» συνέδριο η Φώφη Γεννηματά θα προσπαθήσει να κλείσει την κερκόπορτα στους αμφισβητίες της και να μην κινδυνεύσει με αποπομπή από το Κίνημα Αλλαγής

«Με το ΠΑΣΟΚ δεν πλήττει κανείς». Αυτή η ατάκα παλιού στελέχους της «πράσινης κοινωνίας» αποτυπώνει το διήμερο που μας περιμένει στο ΣΕΦ, όπου σήμερα κι αύριο θα διεξαχθεί ένα συνέδριο, που περισσότερο μοιάζει με παράσταση που θα ζήλευαν και οι συντελεστές του περίφημου ιταλικού τσίρκου Medrano.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ένα στημένο συνέδριο με προκαθορισμένο αποτέλεσμα. Μόνο που οι εξελίξεις δεν φαίνεται να δικαιώνουν τη Φώφη Γεννηματά και τον «θίασό της». Ένα συνέδριο, που γίνεται με διαδικασίες fast track και θα διαρκέσει όσο μία σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής τις παλιές καλές εποχές του ΠΑΣΟΚ.

Η κίνηση του Παύλου Γερουλάνου να ανακοινώσει ότι προωθεί ψήφισμα ζητώντας εκλογή συνέδρων από τη βάση και διεξαγωγή του συνεδρίου στις αρχές του 2020, κάνοντας παράλληλα λόγο για «συνέδριο-παρωδία», αποτελεί επί της ουσίας πράξη ευθείας αμφισβήτησης της Φώφης Γεννηματά. Πράξη η οποία προϊδεάζει μία μάχη μεταξύ των δύο πλευρών στην αρένα του ΣΕΦ. Ειδικά εάν σήμερα ο κ. Γερουλάνος παρουσιάζει πολλαπλάσιες υπογραφές από τα εναπομείναντα μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Επιμένει στο στημένο συνέδριο η Φώφη Γεννηματά

Το βέβαιο είναι ότι το σώμα του Συνεδρίου, οι σύνεδροι δηλαδή, είναι ελεγχόμενοι σε μεγάλο βαθμό, και θεωρητικά η κα Γεννηματά θα περάσει αυτά που θέλει: Να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε κόμμα-σφραγίδα, ώστε να κλείσει την κερκόπορτα για να τους αμφισβητίες και να μην κινδυνεύσει με αποπομπή από το Κίνημα Αλλαγής.

Όμως, ακόμη κι εάν περάσει όλα όσα έχει προγραμματίσει στο συνέδριο-εξόδιο ακολουθία του ΠΑΣΟΚ, το κλίμα έντασης θα παραμείνει. Ήδη ο Παύλος Γερουλάνος, όπως λένε οι συνομιλητές του, είναι αποφασισμένος να φθάσει έως το τέλος. Δεν βάζουν όμως το χέρι τους στη φωτιά εάν τελικά θέσει θέμα ηγεσίας στο ΣΕΦ. Θα σηκώσει το γάντι, ή θα συνεχίσει τον ανταρτοπόλεμο ελπίζοντας σε νέες συμμαχίες το επόμενο διάστημα;

Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν μπορούν να προβλέψουν ποια θα είναι η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη

Τι θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης; Θα συνεχίσει την τακτική να αναμένει ότι η κα Γεννηματά θα καταρρεύσει ως ώριμο φρούτο, οπότε το κόμμα θα περάσει στα χέρια του; Η αλήθεια είναι ότι όλες αυτές τις ημέρες ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος βρισκόταν στη Ρουάντα σε αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τη Χαριλάου Τρικούπη. Κι αυτό διότι κυκλοφορεί η πληροφορία ότι θα ανέβει στο βήμα, θα καταγγείλει τις διαδικασίες κι εν συνεχεία θα αποχωρήσει μαζί με τους συνέδρους που είναι της επιρροής του. Διότι ναι μεν ο «θίασος της Φώφης» μαγείρεψε και τους συνέδρους, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει πολλούς υποστηρικτές στο ΣΕΦ, παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Ξεκαλάκης (ο απερχόμενος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και πολιτικός του φίλος) δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο «συνέδριο του ΑΦΜ», όπως το χαρακτήρισε.

Τι θα κάνει ο Νίκος Παπανδρέου; Θα επιμείνει στην άποψη, που διέρρευσε τις προηγούμενες ημέρες, περί προσφυγής στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ως παράνομες τις διαδικασίες;

Πώς θα αντιδράσει ο Σταμάτης Μαλέλης με την Κίνηση 81, στην οποία μεταξύ άλλων μετέχουν και ιστορικά στελέχη της εποχής Ανδρέα Παπανδρέου, όπως ο μόνιμος αντιπρόεδρος της Βουλής επί ημερών ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Κρητικός;

 «Θα απαντηθεί η πρόκληση»

Από την πλευρά της ηγετικής ομάδας της Χαριλάου Τρικούπη το μόνο που λεγόταν τις προηγούμενες ημέρες ήταν ότι «αν υπάρξει πρόκληση, θα απαντηθεί», αποτυπώνοντας την πρόθεση της κας Γεννηματά να μην αφήσει περιθώρια σε οποιονδήποτε «τροφοδοτεί την εσωστρέφεια». Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η ηγεσία διαθέτει αυτήν τη στιγμή την κομματική πλειοψηφία, ώστε να προχωρήσει το εγχείρημα πλήρους αυτονομίας του ενιαίου φορέα τουλάχιστον μέχρι το 2021.

Την μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε κλειστό κλαμπ καταγγέλλει ο Παύλος Γερουλάνος

Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση της ηγεσίας με τον Παύλο Γερουλάνο καλά κρατεί, με όλα τα δεδομένα να προϊδεάζουν για μετωπική σύγκρουση μεταξύ του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και της κας Γεννηματά. Ο κ. Γερουλάνος σε νέα παρέμβασή του (ΣΚΑΪ) επανέλαβε ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ βλέπει την παράταξη «σαν κλειστό κλαμπ», προσθέτοντας ότι δρα σαν να φοβάται τις ανοικτές διαδικασίες. Από την πλευρά τους, πηγές από τη Χαρ. Τρικούπη έχουν επανειλημμένα καταλογίσει στον πρόσφατα υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων ότι ήταν «μονίμως απών» στις δύσκολες στιγμές της παράταξης, ενώ σαφή ενόχληση έχουν προκαλέσει και πρόσφατες κινήσεις του, όπως η παρουσία του ως ομιλητή σε εκδήλωση της κίνησης «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά, αλλά και η απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Ο ίδιος ο κ. Γερουλάνος το τελευταίο διάστημα σε κάθε ευκαιρία «πυροβολούσε» την κα Γεννηματά. «Παγκοσμίως, ο κόσμος κουράστηκε να βλέπει κόμματα-κλειστά κλαμπ, τα οποία παίρνουν τις αποφάσεις μόνα τους και τις επιβάλλουν στην κοινωνία. Ε, δεν μπορείς να μαζεύεις 1.000 ανθρώπους και να τους λες ότι το μόνο που θέλεις να κάνουν είναι επιμήκυνση της θητείας της προέδρου και κατάργηση των οργάνων. Όποιος ζητάει δημοκρατία σε κλειστά κόμματα είναι το κακό παιδί», είπε σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη σημαία του ΚΙΝΑΛ.

Ο Παύλος Γερουλάνος, παρά την αστική του ευγένεια, δεν επέδειξε το ίδιο τακτ και στις δηλώσεις του: «Η πραγματικότητα είναι ότι έχει λήξει η θητεία της κας Γεννηματά και ζητά τη νομιμοποίηση της παράτασης της θητείας της. Έρχεται, λοιπόν, τώρα και λέει ότι παρόλο που αυτή η απόφαση πάρθηκε από τη βάση εγώ θέλω να επιλέξω κάποιους ανθρώπους που θα αποφασίσουν την παράταση».

Για να καταλήξει: «Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει το συνέδριο θα είναι και αυτό που θα καθορίσει το τι είναι πλέον το ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα κόμμα-κλειστό κλαμπ χωρίς όργανα, μιας σφραγίδας και ενός προέδρου, ή είναι ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία; Αυτό θα το ξέρουμε την Κυριακή. Το μήνυμα που θα βγει την Κυριακή για το ΠΑΣΟΚ θα είναι, ή ότι είναι ακόμα ανοιχτό και θέλει να εκπροσωπήσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ή ότι κλείσαμε».

Καταγγέλλει καμαρίλα ο Ξεκαλάκης

«Δυστυχώς όμως για τον χώρο και τη χώρα, η απελθούσα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και το τυχοδιωκτικό περιβάλλον που την πλαισιώνει και τη συνεπικουρεί έχουν διαφορετικές στοχεύσεις και σκοπιμότητες. Προτιμούν ένα μικρό, περιχαρακωμένο και ελεγχόμενο κόμμα, προκειμένου να διατηρήσουν τα σκήπτρα της μικροεξουσίας τους». Αυτή η παράγραφος από την επιστολή του απερχόμενου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανου Ξεκαλάκη, δείχνει και το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και την εσωκομματική αντιπολίτευση. Ένα χάσμα, που πολύ δύσκολα θα μπορέσει στο μέλλον να καλυφθεί.

Στην επιστολή του ο κ. Ξεκαλάκης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ένα “συνέδριο”, από το Σάββατο στις 17:00 έως την Κυριακή στις 18:00. Πρόκειται για διάρκεια χρόνου μικρότερη και από τις εργασίες μιας συνόδου κεντρικής επιτροπής! Στην πραγματικότητα, με την ψήφιση του νέου καταστατικού, το ΠΑΣΟΚ “πεθαίνει” πολιτικά και απλά “βαλσαμώνεται” προς χάριν ύπαρξης ενός ενεργού Α.Φ.Μ. Γι’ αυτό και το “συνέδριο” αυτό θα μείνει στην ιστορία ως “ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΑΦΜ”. Τη μάχη θα τη δώσω στο πεδίο της πολιτικής, της ηθικής και των αξιών, κι όχι σ’ αυτό της ίντριγκας, του παρασκηνίου, της διαπλοκής και της καμαρίλας».

Κι εντάξει ο Ξεκαλάκης έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της κας Γεννηματά από το 2017, όταν αποπέμφθηκε, δίχως να αντικατασταθεί από γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Όμως ημέρα με την ημέρα αυξάνονται και οι διαφωνούντες. Όπως για παράδειγμα ο πρώην βουλευτής Εύβοιας, Συμεών Κεδίκογλου (πρώτος ξάδερφος του Σίμου Κεδίκογλου της Ν.Δ.), ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφει την αντίθεσή του με τον «θίασο» της Γεννηματά. Γράφει, λοιπόν, ο κ. Κεδίκογλου: «Το επικείμενο συνέδριο δεν εμπεριέχει τίποτα. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε σε μισή μέρα και τους συνέδρους διορισμένους. Θα έπρεπε πιο σωστά να ονομάσουμε αλλιώς αυτή τη σύναξη για να μη χάνουν και το νόημά τους οι λέξεις. Λογικό και το περιορισμένο ενδιαφέρον αφού αντιμετωπίζεται διεκπεραιωτικά, “έπρεπε να γίνει”, με στόχευση εντός των τειχών, κι όχι με στόχευση την κοινωνία, όπως κάθε συνέδριο οφείλει να έχει».

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, αναμένεται να επιβεβαιωθεί η ατάκα πως «με το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται ποτέ να πλήξεις». Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει από Δευτέρα. Θα πραγματοποιήσει τις απειλές της η κα Γεννηματά, ότι μετά το συνέδριο δεν πρόκειται να ανεχθεί νέα κύματα γκρίνιας, μιζέρια και υπονόμευσης των στόχων; Ή με ψαλιδισμένα τα φτερά θα αναζητήσει μία συναινετική συγκατοίκηση;

Απόντες θα είναι από το συνέδριο-εξπρές του ΠΑΣΟΚ, οι πρώην πρόεδροι Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου

Συνέδριο δίχως τους πρώην προέδρους;

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ χωρίς πρώην προέδρους στέκει; αναρωτιούνται πολλοί εκ των οπαδών του πάλαι πότε κραταιού κόμματος. Κι όμως, είναι πολύ πιθανό να το δούμε κι αυτό. Το βέβαιο είναι ότι θα απουσιάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην επιστολή που του απέστειλε η κα Γεννηματά απάντησε με το «ευχαριστώ, καλή σας επιτυχία“, ενώ στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στο Action 24, όταν ρωτήθηκε, επεσήμανε ότι δεν επιθυμεί να αναμειγνύεται «σε διαδικασίες που δεν ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες που έχει η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως λένε οι συνεργάτες του, είχε ήδη προγραμματίσει δύο ταξίδια. Ένα στην Ινδία, από όπου επέστρεψε την Τετάρτη, και μία συνάντηση το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη πρώην υπουργών Εξωτερικών. Πάντως, οι συνεργάτες του υπογράμμιζαν ότι ενδεχόμενη απουσία του «δεν θα έχει επ’ ουδενί πολιτικό πρόσημο». Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί κι έχει σε δράση το δικό του κόμμα, το ΚΙΔΗΣΟ.

Οπότε η μοναδική ελπίδα για την ηγετική ομάδα είναι να παραβρεθεί ο Κώστας Σημίτης, με τον οποίο συναντήθηκε την Τρίτη η κα Γεννηματά. Στη Χαριλάου Τρικούπη ελπίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα μποϋκοτάρει το συνέδριο και μιλούσαν ότι η συζήτηση με την κα Γεννηματά έγινε σε καλό κλίμα.

 

Πολλά τα ευτράπελα και οι συγκρούσεις στα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ

Τα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ πάντα έκρυβαν εκπλήξεις και προκαλούσαν το ενδιαφέρον ακόμη και των αντιπάλων. Συνήθως συνέβαιναν πολλά ευτράπελα, ενώ το συνέδριο του Ιουνίου του 1996, το πρώτο χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, έκανε τεράστια τηλεθέαση.

Το πρώτο συνέδριο έγινε το 1984 με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Η έκπληξη ήταν η παρουσία του Γιασέρ Αραφάτ και της χήρας τού Αλιέντε.

Το δεύτερο συνέδριο το 1990 διεξήχθη υπό το βάρος της παραπομπής του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο μέσα σε κλίμα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών των στελεχών. Έχει μείνει στην ιστορία ως το «συνέδριο της νοθείας», που οδήγησε μετέπειτα στην κρίση του Πεντελικού. Στο Συνέδριο αυτό θεσμοθετήθηκε η θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Τότε είχε πει ο Λαλιώτης την περίφημη φράση «δεν θα γίνουμε πατροκτόνοι», αναφερόμενος στον Ανδρέα.

Η φράση του Ανδρέα το 1994 ότι “το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται” λέγεται ότι ήταν έμπνευσης του Κώστα Σκανδαλίδη

Το 3ο συνέδριο του Απριλίου του 1994 έμεινε στην ιστορία από τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «Το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται, δεν χαρίζεται και δεν τεμαχίζεται σε τιμάρια», για την οποία ο αστικός μύθος αναφέρει ότι την εμπνεύστηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο Κώστας Σημίτης ήταν ο μεγάλος νικητής του ηλεκτρισμένου συνεδρίου του Ιουνίου του 1996, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου

Τον Ιούνιο του 1996, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, έγινε το πιο ηλεκτρισμένο συνέδριο (4ο) του ΠΑΣΟΚ. Η ατμόσφαιρα θύμιζε γήπεδο και την πρώτη ημέρα φαινόταν ότι θα βγει νικητής ο Τσοχατζόπουλος. Όμως τελικά, χάρη στον δαιμόνιο Θόδωρο Τσουκάτο, ο Σημίτης κέρδισε και το συνέδριο. Την παράσταση είχε κλέψει ο τότε υποστηρικτής του Τσοχατζόπουλου, ο βουλευτής Τρικάλων Χρήστος Μαγκούφης, ο οποίος είχε αποκαλέσει «πολιτικό νάνο» τον Σημίτη.

Το 5ο συνέδριο του 1999 στιγματίστηκε από το σύνθημα “Κόμμα-κράτος-Θόδωρος Τσουκάτος”

Τον Μάρτιο του 1999 έγινε το 5ο συνέδριο σε εποχή παντοκρατορίας του Σημίτη. Η ατάκα του συνεδρίου ειπώθηκε και πάλι από έναν πολιτικό φίλο του Τσοχατζόπουλου, τον Μανώλη Δασκαλάκη, ο οποίος αποχωρώντας είπε το σύνθημα: «Κόμμα και κράτος, Θεόδωρος Τσουκάτος».

Τον Οκτώβριο του 2001 έγινε το 6ο συνέδριο, όπου το πιο σημαντικό ήταν η εκλογή του Λαλιώτη στη θέση του γραμματέα για να κάνει πράξει το περιβόητο hard rock. Δύο χρόνια αργότερα ο Σημίτης έδιωξε τον Λαλιώτη και τη θέση του πήρε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ίσως το κορυφαίο κομματικό στιγμιότυπο του Γιώργου Παπανδρέου. Ήταν το 2005, όταν μετά την λήξη του συνεδρίου πήρε σκούπα για να καθαρίσει το χώρο που διεξήχθη η κορυφαία κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ

Τον Μάρτιο του 2005 έγινε υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου το πιο νερόβραστο συνέδριο (7ο) του ΠΑΣΟΚ. Εάν δεν υπήρχε το στιγμιότυπο με τον Παπανδρέου να παίρνει τη σκούπα και να καθαρίζει με άλλους εθελοντές το κλειστό του Περιστερίου, δεν θα το θυμόταν κανείς.

Τον Μάρτιο του 2008 στο 8ο συνέδριο έγινε προσπάθεια να κατευναστούν τα πάθη της σύγκρουσης ΠαπανδρέουΒενιζέλου. Στα αξιοσημείωτα η παρουσία του Τσίπρα ως εκπροσώπου του Συνασπισμού.

Τον Μάρτιο του 2013 διεξήχθη άλλο ένα ανούσιο συνέδριο (9ο), αυτήν τη φορά υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στα αξιοσημείωτα η εκλογή τού τότε 34χρονου Νίκου Ανδρουλάκη ως γραμματέα του κόμματος και η αποθέωση που γνώρισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τέλος, τον Ιούνιο του 2015 στο 10ο συνέδριο εξελέγη η Φώφη Γεννηματά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα