Παζλ για δύσκολους λύτες ο 3ος πόλος

Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου απέδειξαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. υπάρχει ένας χώρος κενός. Ένας χώρος πολυδιασπασμένος, οι δυνάμεις του οποίου εάν ενωθούν, τότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί ο λεγόμενος 3ος πόλος, που θα είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει στο εγχώριο πολιτικό τοπίο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Βέβαια εδώ και περίπου δύο χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες να βρουν κοινή συνισταμένη κόμματα και πολιτικές κινήσεις που κινούνται στο χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, αλλά όλες στέφθηκαν με ηχηρή αποτυχία, όπως φασαριόζικα ξεκίνησαν. Πριν ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική θητεία πήραν φωτιά οι συζητήσεις για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς στις οποίες πρωταγωνιστούν κυρίως στελέχη που ανήκουν ή προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ.

Στην πρόταση συμπόρευσης Δημοκρατικής Συμπαράταξης (βλ. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.) με το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά αρνητικά και παραπέμπει τις τελικές αποφάσεις σε συνέδριο. Την ίδια στιγμή βουλευτές και στελέχη του κόμματος θέτουν επί τάπητος το θέμα της συνεργασίας των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου. Ωστόσο στις συσκέψεις των συντονιστών με τους εθελοντές που πραγματοποιούνται πανελλαδικά η βάση του Ποταμιού προτιμά την αυτόνομη πορεία.

Η πρόταση Γεννηματά
Από τις ηγεσίες των κομμάτων, η Φώφη Γεννηματά έχει απευθύνει ανοιχτή και διαρκή πρόσκληση στα κόμματα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και του Προοδευτικού Κέντρου καθώς και στο Ποτάμι για συνεργασία. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και των συνεργαζόμενων κομμάτων είναι διαρκής αλλά όχι πιεστική, καθώς στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες στο Ποτάμι προκειμένου να ξεκινήσουν συζητήσεις για κοινή πορεία μεταξύ των δύο κομμάτων. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη διαμορφώνει τις άμυνες της απέναντι στην επίθεση φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ.

Η προσπάθεια όμως πολιτικής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην σοσιαλδημοκρατία και οι δεσμοί που αναπτύσσει με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, προκαλούν ισχυρές πιέσεις στην Φ. Γεννηματά και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη η οποία αναμένεται να κληθεί να απαντήσει σύντομα σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την πίεση των ευρωπαίων. Σε νέα δημόσια παρέμβασή της, η Φώφη Γεννηματά επιμένει να αποδυναμώνει σενάρια και εκτιμήσεις ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί υπό προϋποθέσεις και κάτω από συγκεκριμένες πολιτικές συνθήκες μπορεί να είναι ο χώρος που θα προσφέρει κοινοβουλευτικές εφεδρείες στον Αλέξη Τσίπρα.

«Όσοι προέβλεπαν την εξαΰλωση του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Η λεηλασία του πολιτικού μας χώρου έχει τελειώσει οριστικά”, ανέφερε η κ. Γεννηματά. Η πλευρά του Αλέξη Τσίπρα πάντως δείχνει να επιμένει, με το Νίκο Παππά να υποστηρίζει πως «η κ. Γεννηματά προσπαθεί να βάλει το δικό της στίγμα στην πορεία του ΠΑΣΟΚ και αν οριοθετηθεί από την ταύτιση με την ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά, τότε θα είναι ένα καλό σήμα».

Τα… παιδιά της ΔΗΜ.ΑΡ.
Τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ., Θόδωρος Μαργαρίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης αμέσως μετά τις εκλογές σε δημόσιες δηλώσεις τους έκαναν έκκληση στο Ποτάμι να εμπλακεί στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά και να αφήσει τη μοναχική πορεία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται στις δηλώσεις τους και οι βουλευτές του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, και Σπύρος Δανέλλης, οι οποίοι όμως ταυτόχρονα τόνισαν πως «δεν μας ενδιαφέρει η συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ του Λαλιώτη».

Στο παρασκήνιο υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των πρώην συντρόφων στη ΔΗΜ.Α.Ρ στους οποίους περιλαμβάνονται τα στελέχη του κόμματος Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος, που συμμετέχει στη Συμπαράταξη, και η Άννυ Ποδηματά. Από την πλευρά του Ποταμιού είναι ο Γρ. Ψαριανός, ο Σπ. Δανέλλης που προέρχεται από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, αλλά και ο Πέτρος Τατσόπουλος. Ο Δανέλλης σε δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των εκλογών σημείωσε: «Θέμα ηγεσίας δεν τίθεται, αλλά δεν αναδείξαμε τα πρόσωπα και την ομάδα που διέθετε το Ποτάμι», τασσόμενος υπέρ του διαλόγου με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο Πέτρος Τατσόπουλος τόνισε μέσω Facebook ότι «το Ποτάμι πρέπει να εγκαταλείψει τη διαδρομή του μοναχικού αδέκαστου και να συνενώσει τις δυνάμεις του με τις υπόλοιπες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις».

Η απάντηση Θεοδωράκη
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν συνομιλεί με τα παλιά κόμματα ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε επίσης με έμφαση ότι το Ποτάμι ή θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία ή θα διαλυθεί. Ο Στ. Θεοδωράκης έχει δρομολογήσει τη διοργάνωση συνεδρίου στις 4-6 Δεκεμβρίου, όπου θα μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να ζητήσει την επανεκλογή του στη θέση του επικεφαλής.

Συνεργάτες του Στ. Θεοδωράκη σημειώνουν ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία επίθεση φιλίας όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. «Την διεύρυνση του χώρου την έχουμε κάνει πράξη με την επιτροπή διαλόγου όπου συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο Θ. Βερέμης και ο Ν. Μουζέλης», αναφέρουν στελέχη του Ποταμιού. Σημειώνουν δε ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσουν με το ΠΑΣΟΚ του Λαλιώτη, τη Ν.Δ. της οικογενειοκρατίας, ούτε τους νεόκοπους κεντροαριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα περισσότερα μεσαία και μικρά στελέχη του Ποταμιού, τα οποία πήραν θέση σε συναντήσεις συντονιστών κι εθελοντών το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ελάχιστοι ψέλλισαν το ενδεχόμενο συμπόρευσης, όμως η μεγάλη πλειοψηφία απάντησε αρνητικά. «Εάν δεν τα καταφέρουμε καλύτερα να πάμε στο σπίτι μας» λένε αυτή την εποχή οι περισσότεροι εθελοντές του Ποταμιού. Βέβαια για το μέλλον ουδείς μπορεί να ξέρει τι ξημερώνει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα