Περιχαρακώνεται ο Ανδρουλάκης…

Φτιάχνει τη δική του ομάδα και γυρίζει την πλάτη σε ιστορικά στελέχη (Λοβέρδος, Καστανίδης προς το παρόν…) ||> Ουδέποτε οι πρώην αρχηγοί (Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Βενιζέλος, Γεννηματά) έθεσαν στο περιθώριο παλαιότερους

Τα απόνερα της αποχώρησης του Ανδρέα Λοβέρδου μετρούν στην Χαριλάου Τρικούπη. Διότι ναι μεν η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι αρραγής και πλήρως ελεγχόμενη από τον πρόεδρο του Κινήματος, αλλά υπάρχουν πολλά στελέχη που δεν συμφωνούν με την στρατηγική Ανδρουλάκη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στην Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να είχαν μία ψυχρή αντιμετώπιση στην αποχώρηση του Λοβέρδου και κύκλοι του Κινήματος επισήμως να ανέφεραν σε εννέα λέξεις ότι «καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές», όμως ήδη σκέφτονται τις επόμενες ημέρες. Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν θεωρούν απίθανο το επόμενο διάστημα να υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις- για τον ίδιο λόγο- φίλων και υποστηρικτών του Ανδρέα Λοβέρδου. Μάλιστα υπονοούσαν την Χαρά Κεφαλίδου και τον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο, οι οποίοι κι αυτοί απέτυχαν να επανεκλεγούν σε Δράμα κι Αιτωλοακαρνανία, αντίστοιχα.

Οι γνωρίζοντες την εσωκομματική γεωγραφία του ΠΑΣΟΚ δεν αιφνιδιάστηκαν από την αποχώρηση Λοβέρδου. «Ήταν η ιστορία ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου», μας έλεγε παλιά καραβάνα του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τις εξελίξεις. Και όπως μας εξηγούσε «τα χέρια του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ανοιχτά και τώρα θα κριθεί εάν όντως η ανανέωση που ισχυρίζεται πως προχωρά αποδώσει. Τώρα θα κριθεί, που υποτίθεται έχει απομακρυνθεί η παλιά φρουρά». Διότι πριν από την αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου, υπήρχε και η επιλογή του προέδρου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκη αφήνοντας επίσης εκτός κοινοβουλίου τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος επίσης είχε μεγάλη εμπειρία. Και σαν βουλευτής και σαν υπουργός. Αν σε αυτούς συμπεριληφθεί και ο Κώστας Σκανδαλίδης, τότε το ΠΑΣΟΚ κατέρχεται στο κοινοβούλιο με το πιο έμπειρο κοινοβουλευτικό τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς οι υπόλοιποι ξεκίνησαν να εκλέγονται μετά το 2015. Και βέβαια μία αποχώρηση δεν είναι για πανηγύρια, όπως επισήμανε και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, η Ζέφη Δημαδάμα, η οποία πολλάκις είχε βρεθεί απέναντι στην πολιτική φιλοσοφία Λοβέρδου.

Η μεγάλη απόσταση

Αναμφίβολα Ανδρουλάκης και Λοβέρδος είχαν μία μεγάλη απόσταση στην πολιτική τους φιλοσοφία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμούσε και φαίνεται να την επιτυγχάνει την ανανέωση, διατηρώντας στον αφρό μόνο τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον Βαγγέλη Αργύρη, αλλά και το Νίκο Σαλαγιάννη. Οι υπόλοιποι «δημογέροντες», όπως ο Κώστας Λαλιώτης, επισκέπτονται την Χαριλάου Τρικούπη, αλλά δεν είναι πουθενά. Λες και είναι φαντάσματα.

Στην μέχρι τώρα θητεία του ο Νίκος Ανδρουλάκης ουδέποτε είχε ζητήσει τη γνώμη και την πολιτική άποψη του Ανδρέα Λοβέρδου, όπως και του Χάρη Καστανίδη. Μόνο με τον Γιώργο Παπανδρέου έχει μυστικές τετ-α-τετ συναντήσεις. Και απλά ο πρώην πρωθυπουργός έχει ελευθερία κινήσεων, αλλά και ο ίδιος είναι εξόχως προσεκτικός. Στη σχέση του Ανδρουλάκη με τον Παπανδρέου ισχύει το «δεν με ενοχλείς, δεν σε ενοχλώ».

Η αιφνιδιαστική ωστόσο κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου να κόψει τους δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ, εκτός από το να επιβεβαιώνει τη ρήξη των σχέσεων μεταξύ της ηγεσίας και του πρώην υπουργού συνεχίζει να προκαλεί ερωτηματικά και αντιδράσεις για τη «ρότα» που ακολουθεί το κόμμα στη νέα πολιτική περίοδο. Μπορεί ο κ. Λοβέρδος να τηρεί σιγή ασυρμάτου όσον αφορά στα αίτια της αποχώρησης από το ΠΑΣΟΚ, όμως στελέχη του κόμματος σπεύδουν να επισημάνουν την ανάγκη αποτροπής νέου σκηνικού ρήξης στη νέα αφετηρία. Μάλιστα εκφράζουν την ανησυχία τους για ένα ντόμινο αποχωρήσεων από ανθρώπους που έχουν την ίδια «οπτική» με αυτή του πρώην υπουργού.

Σε κάθε περίπτωση η παραίτηση του κ. Λοβέρδου ακόμη και από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος φέρνει στην επιφάνεια ζητήματα που είχαν καταγραφεί πρόσφατα αλλά είχαν μπει προσωρινά κάτω από το χαλί λόγω των προεκλογικών συνθηκών. Η ρήξη βέβαια θεωρείτο προ των πυλών από την προεκλογική περίοδο, καθώς Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος είχαν «διαγράψει» κάθε γέφυρα επικοινωνίας. Όπως λένε συνεργάτες του κ. Λοβέρδου «γι’ αυτή την κατάσταση πάντως δεν ευθύνεται ο πρώην υπουργός».

Η επιστολή

Βέβαια στην όλη ιστορία υπάρχει κι ένα μυστήριο. Η επιστολή που απέστειλε ο κ. Λοβέρδος στον κ. Ανδρουλάκη και την χαρακτήρισε εμπιστευτική. Ούτε ο αποστολέας την έχει γνωστοποιήσει στον Τύπο, ούτε ο παραλήπτης. Τι υποστηρίζει συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Λοβέρδος; «Να τη δώσει, αν θέλει στη δημοσιότητα, ο ίδιος ο συγγραφέας», μας είπε με δηκτικό ύφος στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που ήταν απέναντι στον Ανδρέα Λοβέρδο όταν εκείνος διεκδικούσε την ηγεσία με το σύνθημα «πάντα ΠΑΣΟΚ». Θα σπάσει τη σιωπή του ο πρώην υπουργός, προκειμένου να περιγράψει με δημόσια παρέμβασή του τους λόγους που τον οδήγησαν οικειοθελώς εκτός ΠΑΣΟΚ; Μέχρι στιγμής απαντά σε ελάχιστες τηλεφωνικές κλήσεις και αποφεύγει κάθε σχόλιο που θα τροφοδοτούσε μια συζήτηση που ο ίδιος -λένε πολιτικοί του φίλοι- θεωρεί ανούσια και εν τέλει αποπροσανατολιστική από τα επίδικα σημεία.

Όμως το σωστό απέναντι και στην προσωπική πολιτική του διαδρομή και απέναντι στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ οφείλει να την δημοσιοποιήσει για να μάθουν οι ψηφοφόροι τις αιτίες, αλλά και την αφορμή που εξωθήθηκε ο κ. Λοβέρδος σε αποχώρηση.

Το επόμενο βήμα

Κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση του κ. Λοβέρδου έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι σύντομα θα μεταγραφεί στη Νέα Δημοκρατία. Όμως η πρότερη παραίτηση Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανοίξει τις διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Μάλιστα έκανε εντύπωση και η παρέμβαση του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ), ο οποίος προανήγγειλε ένα νέο κόμμα στο χώρο του κέντρου με άρθρο του στα «Νέα». Και μάλιστα το άρθρο συνέπεσε με την αποχώρηση Λοβέρδου. «Το κενό στο πολιτικό σύστημα του ενός κόμματος δεν μπορεί να παραμείνει, ούτε γίνεται η Ν.Δ. να κυβερνά χωρίς αντίπαλο. Με δεδομένο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται σε αργία, ένα νέο κόμμα του Κέντρου μπορεί και πρέπει να προκύψει από μεγάλες και ευρείες κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις, ως ιστορική και συστημική αναγκαιότητα. Είναι ζήτημα χρόνου», αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του. Βιάστηκε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και το προανήγγειλε; Λειτούργησε ως …λαγός; Γνωρίζει κάτι ο Ανδρέας Λοβέρδος; Ο χρόνος θα δείξει.

Όμως το σίγουρο είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης διοικεί το ΠΑΣΟΚ με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με τους προηγούμενους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, στην μετά Ανδρέα Παπανδρέου εποχή. Ούτε ο Κώστας Σημίτης, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έθεσαν στο περιθώριο όλους τους παλιότερους. Ούτε και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, η οποία πολλάκις είχε συγκρουστεί με τον Ανδρέα Λοβέρδο τον έθεσε στο περιθώριο αν και είχε πολλές ευκαιρίες. Απλά όλοι είχαν διαφορετική φιλοσοφία. Το ποιος θα δικαιωθεί θα το δείξει ο χρόνος. Κι όπως λέει και λαός μας «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα