Περιφέρεια Αττικής: Εκδηλώσεις μνήμης για την 108η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Γ. Πατούλης: «Τιμούμε την Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενότητας και φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αρμενίων»

Στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τη διοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας για την 108η Επέτειο της Γενοκτονίας Των Αρμενίων, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο «ΑΚΡΟΠΟΛ» παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, των Πολιτικών Κομμάτων, των Δικαστικών και Στρατιωτικών Αρχών, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της Αρμενικής Κοινότητας.

 

Τον εναρκτήριο λόγο εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, εκφώνησε ο κ. Αρμάν Κρικοριάν.
Την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, ενώ χαιρετισμούς εκτός από τον κ. Πατούλη απεύθυναν, εκ μέρους του Πρέσβη της Δημοκρατίας στην Ελλάδα η κ. Άννα Μκρτσιάν και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας κ. Γερβάντ Μανουκιάν.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών κ. Σωτήρης Ρούσσος.

 

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Αθλητισμού Χάρης Ρώμας, ο οποίος απήγγειλε το «Χορό» του Αρμένιου ποιητή Σιαμαντό.

Μετά τη λήξη της πολιτικής εκδήλωσης ακολούθησε η πορεία προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και οι τιμητικές καταθέσεις στεφάνων.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο κ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Οι δεσμοί φιλίας και η αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ Ελλήνων και των Αρμενίων είναι θεμελιωμένοι γερά μέσα στις σελίδες της ιστορίας. Ο πόνος του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, αλλά ταυτόχρονα και η ανεξάντλητη δύναμη για επιβίωση και προκοπή είναι κάποια από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν από κοινού τους δυο λαούς.

Σήμερα είναι μία μέρα μνήμης, μία ευκαιρία να αποτίνουμε φόρο τιμής στο ενάμιση εκατομμύριο Αρμενίων που έχασαν τη ζωή τους τόσο φρικτά στην πρώτη μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα, θύματα της βαρβαρότητας που λίγα χρόνια αργότερα θα βίωναν και οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν, οι δύο λαοί μας έδωσαν από κοινού ηρωικές μάχες και πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος, θύματα της κτηνώδους βίας των δραστών ενός ιστορικού εγκλήματος, που ακόμα και σήμερα παραμένει ατιμώρητο, αλλά και αιώνια ντροπή για αυτούς που το διέπραξαν.

Αποτελεί ελάχιστο καθήκον της διεθνούς κοινότητας η καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, προκειμένου να λάμψει επιτέλους η ιστορική αλήθεια, να έρθει στο φως κάθε πτυχή αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος, για να μην ξαναζήσουμε ποτέ μια τέτοια φρίκη.

Σήμερα, κοιτώντας μπροστά, αναζητούμε νέες δυνατότητες ενίσχυσης αυτών των δεσμών μέσα από συνεργασίες που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια μας και θα ενδυναμώσουν την σχέση μας.

Να είστε σίγουροι ότι Έλληνες και Αρμένιοι θα βαδίσουμε μαζί τον δρόμο προς το μέλλον, παλεύοντας για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας, βαδίζοντας στο μονοπάτι της μακραίωνης φιλίας μας».

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώνονται σήμερα με την Δοξολογία για τα θύματα της Γενοκτονίας, στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα