Περισσότερες από 400 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου διατέθηκαν σε όλο τον κόσμο

Έχει εγκριθεί σε 71 χώρες με συνολικό πληθυσμό 4 δισεκατομμυρίων

Περισσότερες από 400 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων Sputnik-V και Sputnik Light κατά του κορωνοϊού έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που κοινοποίησαν στο Twitter οι παρασκευαστές του εμβολίου.

Σύμφωνα με μελέτη του ιταλικού Ινστιτούτου Σπαλανζάνι, το ρωσικό Sputnik-V προσφέρει διπλάσια εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του στελέχους Όμικρον σε σχέση με το εμβόλιο της Pfizer.

Τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με τα αποτελέσματα εργαστηριακής μελέτης του Ερευνητικού Κέντρου Γκαμαλέγια όπου αναπτύχθηκε το Sputnik.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση των ερευνητών του κέντρου, η υψηλή εξουδετερωτική δράση του εμβολίου Sputnik-V έναντι της Όμικρον  ενισχύεται περαιτέρω με αναμνηστική δόση Sputnik Light.

Όπως υποστήριξε ο Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, επικεφαλής του κέντρου Γκαμαλέγια, «αν πάρουμε τον ορό από άτομα που εμβολιάστηκαν από το Sputnik Light, τότε μέσα σε τρεις μήνες το 100% των ανθρώπων είχαν αναπτύξει αντισώματα εξουδετέρωσης του ιού».

Το Sputnik-V έχει εγκριθεί για χρήση σε 71 χώρες με συνολικό πληθυσμό που υπερβαίνει τα 4 δισεκατομμύρια κατοίκους, ενώ το Sputnik-Light σε περισσότερες από 30 χώρες.

Η έγκρισή του εκκρεμεί στην ΕΕ εδώ και μήνες λόγω αδυναμίας των παρασκευαστών να υποβάλλουν όλα τα απαιτούμενα δεδομένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / TASS

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα