Πλειοδοσία παροχών μέχρι να βγει η… κάλπη

Εξαγγελιών το ανάγνωσμα από την κυβέρνηση, μιας και βουλευτές και υπουργοί προτιμούν να είναι έτοιμοι για το αναπάντεχο έστω, και να δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα, από το να βρεθούν αντιμέτωποι με τις κάλπες χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία. Οι οποίες κάλπες προς ώρας με κάθετο τρόπο τοποθετούνται στο φθινόπωρο του 2019

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με την περικοπή των συντάξεων να έχει γίνει σημαία από αρκετούς βουλευτές οι οποίοι ζητούν επαναδιαπραγμάτευση του μέτρου, εφόσον η οικονομία πάει τόσο καλά, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπόσχονται και αυξήσεις μισθών και καλές ιδιωτικοποιήσεις και οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να υπάρξει στο ελάχιστο αναστροφή του αρνητικού κλίματος.

Τι και αν κάποιες από τις υποσχέσεις προκαλούν έντονη ανησυχία στους δανειστές, οι οποίοι βλέπουν πως η Ελλάδα καθυστερεί στις υποχρεώσεις της και φλερτάρει πια οριακά με την παράταση της αξιολόγησης και κατά συνέπεια των μνημονίων. Υπέρ πάντων οι υποσχέσεις είναι για εκείνους που επιχειρούν καθυστερημένα να αλλάξουν την ατζέντα. Είτε πρόκειται για τον εντός των συνόρων Νίκο Φίλη είτε για τον ευρωβουλευτή του κόμματος Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος μάλιστα ήταν ένα βήμα από το να ακυρώσει ο ίδιος το μέτρο για τις συντάξεις. Έως ότου ένα αόρατο χέρι τού… τράβηξε το αυτί και ο γνωστός δημοσιογράφος αναγκάστηκε να ανασκευάσει: «Δεν επιμένω ότι μπορούμε σώνει και καλά να κάνουμε κάτι για τις συντάξεις», δήλωσε σε συνέντευξή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιμένοντας, ωστόσο, ότι μετά το τέλος των Μνημονίων «λύνονται τα χέρια της κυβέρνησης».

Ειδικά, δε, για τη χορήγηση 13ης σύνταξης στην ερώτηση αν αποτελεί σχέδιο ή προσωπική του σκέψη, ο κ. Κούλογλου διευκρίνισε ότι «το έκανα ως παράδειγμα για το τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις μετά το τέλος των Μνημονίων».

Έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα της Πορτογαλίας, λέγοντας ότι «αυξάνουν 50 ευρώ τον μήνα τις συντάξεις» και «κανείς από την Κομισιόν δεν είπε κάτι, αφού η χώρα υπακούει στο δημοσιονομικό σύμφωνο».

Η βασική ποιοτική διαφορά είναι ότι μέχρι τώρα μας έλεγαν ως εκβιασμό ότι δεν θα δώσουμε τη δόση, υποστήριξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στην Ελλάδα είπε ότι «η αίσθησή μου είναι ότι θα παραμείνει. Εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ είναι πιο εύκολο να επαναδιαπραγματευτούμε τα μέτρα».

«Φρένο» από τον Σταθάκη

Στο θέμα, πάντως, παρενέβη ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο οποίος ερωτηθείς εάν τα υπονοούμενα ότι οι συμφωνίες με τους θεσμούς δεν θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του μνημονίου, είπε ότι αυτά αποσταθεροποιούν τις αγορές.

«Ακριβώς το αντίθετο είναι το μήνυμα διότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, εκ των πραγμάτων, έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιοπιστίας στην εφαρμογή του προγράμματος του ’15-’18 και γι’ αυτό ολοκληρώνεται το πρόγραμμα με επιτυχία. Άρα, μακριά από εμάς όλα αυτά. Ίσα-ίσα το αντίθετο, θα έλεγα ότι εφόσον το σενάριο για εμάς παραμένει ότι βγαίνει η οικονομία από τη βαθιά κρίση, ότι έχουμε πολύ ισχυρούς οικονομικούς δείκτες, θα ήταν αυτοκτονικό νομίζω για την κυβέρνηση να αφήσει να εννοηθεί ότι θα συμβεί οτιδήποτε από αυτά που υπονοήσατε. Το αντίθετο θα έλεγα. Πρέπει να παραμείνουμε έτσι, οι αγορές το έχουν εκτιμήσει και γι’ αυτό και τα επιτόκια στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αποκλιμακώνονται», δήλωσε χαρακτηριστικά κλείνοντας το μάτι στους συντρόφους του να κόψουν τα πολλά λόγια γιατί προκαλείται έντονη ανησυχία στις αγορές που σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην αξιολόγηση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

«Η επόμενη μέρα έχει χώρο και χρόνο και θέματα που πρέπει να συζητηθούν, υπό το βάρος, όμως, των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας. Δεν νομίζω να υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο ζήτημα, αναπτύσσεται ένας διάλογος για θέματα για τα οποία η Ελλάδα προχωράει, θέλει να κλείσει το πρόγραμμα, θα το κλείσει το πρόγραμμα στις 21 Ιουνίου. Υπάρχουν θέματα τα οποία αφορούν δεσμεύσεις για το 2019 και 2020, τα οποία όμως εκ των πραγμάτων αφορούν δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας. Νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή είναι μάλλον άγονη η συζήτηση για την επόμενη μέρα ως προς τα θέματα αυτά», πρόσθεσε.

 

ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ «ΚΑΛΕΣ» ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

 

Εξάντληση της τετραετίας η επικρατέστερη τάση

Η τάση που επικρατεί μέσα στο κόμμα αλλά και την κυβέρνηση είναι να εξαντληθεί η τετραετία, έστω και αν αυτό σημαίνει κάλπες με περικοπές στις συντάξεις. «Αν είναι να χάσουμε, να χάσουμε έχοντας φτάσει μέχρι το τέλος. Ίσως να μας δοθεί και η ευκαιρία να αλλάξουμε κάτι. Αλλιώς, θα μείνουμε με το παράσημο ότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια», σχολιάζει στην «Α» κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργός Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος σχολίασε ότι αν γίνουν νωρίτερα εκλογές «θα αφήσουμε στη μέση μια επώδυνη μεν προσπάθεια που αναλάβαμε με ρίσκο και συνέπειες, χωρίς να διεκδικήσουμε μέχρι τέλος την ευθύνη να διευρύνουμε το πλαίσιο των αναγκαίων αλλαγών στην ελληνική κοινωνία. Έχουμε βέβαια προ-ψηφίσει δύσκολα μέτρα και μαζί, μην το ξεχνάμε, αντίμετρα. Εκτιμώ ότι οι εκλογές δεν θα το αλλάξουν αυτό, ακόμα κι αν τις κερδίσουμε στη διάρκεια του 2018, παρά το ότι πρέπει να το αλλάξουμε μόλις μπορέσουμε».

«Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχουμε συνολικά ρισκάρει την τιτάνια προσπάθεια που κάναμε πριν την ολοκλήρωσή της, την ώρα που ωριμάζουν οι δυνατότητες να αποδώσουν τα όποια σημαντικά θετικά σημεία αυτής της προσπάθειας. Αντί για εκλογές λοιπόν, προτείνω… πείσμα και ψυχραιμία», κατέληξε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα