Ποιος θα κάνει το κουμάντο στον 3o πόλο;

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τις πρώτες κινήσεις για τη συνένωση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, η οποία θα συστήσει τον λεγόμενο 3o πόλο και θα κινείται μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το χρονικό διάστημα είδαμε πολλές συναντήσεις και ακούσαμε αμέτρητες δηλώσεις για την αναγκαιότητα συμπόρευσης, αλλά μηδέν εις το πηλίκο.

Τελικά, τις πταίει, που ο χώρος της Κεντροαριστεράς οδηγείται κατακερματισμένος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου με ελάχιστες πιθανότητες να καταγράψει αξιόλογο ποσοστό; Οι περισσότεροι αναλυτές ισχυρίζονται πως οι προσωπικές επιδιώξεις αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πάντως, όλοι καταλήγουν πως τα αποτελέσματα των εκλογών ίσως δώσουν την ώθηση στο να ξεκινήσει μία πραγματική προσπάθεια για τη σύσταση του λεγόμενου 3ου πόλου. Κι αυτό διότι, με βάση τη δύναμη που θα καταγράψουν τα κόμματα, είναι πιθανό να αλλάξουν ηγεσίες, αλλά και στόχοι.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η μάχη για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο σε αυτό τον 3ο πόλο γίνεται μεταξύ του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και ίσως του νέου κόμματος του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός επιδιώκει το ολοκληρωτικό come back, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενδιαφέρεται να είναι αυτός ο επικεφαλής του εγχειρήματος. Αντίθετα, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη λεγόμενη Κεντροαριστερά, όμως η παρουσία του Σπύρου Λυκούδη και των Μεταρρυθμιστών στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού επί της ουσίας δείχνει το αντίθετο.

Έτσι, οι Βενιζέλος, Θεοδωράκης και Γ. Παπανδρέου δίνουν μάχη για την τρίτη θέση στην εκλογική κατάταξη των κομμάτων, που θα τους δώσει το εισιτήριο για να λάβουν την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αλλά και το πλεονέκτημα να αναλάβουν πρωτοβουλίες την επόμενη μέρα για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στο εγχείρημα. Παράλληλα, η ανάληψη της τρίτης εντολής δίνει τη δυνατότητα στο κόμμα να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ουσιαστικά, η πρωτιά στον αγώνα των κομμάτων της Κεντροαριστεράς δίνει εισιτήριο σε όποιο κόμμα την κατακτήσει, «να παίξει» στο γήπεδο σχηματισμού κυβέρνησης θέτοντας τους όρους του παιχνιδιού.

Η διαρροή ψηφοφόρων
Η Χαριλάου Τρικούπη θα ακολουθήσει τον δρόμο  της αντιπαράθεσης με το Ποτάμι και τη Ν.Δ., καθώς στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται η διαρροή ψηφοφόρων προς τον πρώην κυβερνητικό εταίρο και το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι θα δώσουν τη μάχη πόρτα-πόρτα μέχρι και την τελευταία ώρα, με στόχο να αναδείξει την πενία θέσεων και προτάσεων του Ποταμιού, αλλά και την ευθυγράμμιση της Ν.Δ. με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να σταματήσει και η διαρροή ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ. Στο ΠΑΣΟΚ φοβούνται το κλίμα πόλωσης που θα δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να συνθλίψει τα μικρότερα κόμματα, γι’ αυτό και προβάλλουν την ανάγκη να αναδειχτεί τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι πιο ευάλωτο στις πιέσεις του δικομματισμού θα είναι το Ποτάμι, που έχει λιγότερο στερεές βάσεις όσον αφορά τα οργανωμένα μέλη του, και λιγότερο το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου. Βασικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο είναι «Κρατάμε ψηλά την αλήθεια, την πατρίδα, τη σταθερότητα. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη». Οι οδηγίες της Χαριλάου Τρικούπη προς τα στελέχη ανά την επικράτεια είναι να μην μπουν σε αντιπαράθεση με στελέχη του κόμματος του Γ. Παπανδρέου, κρατώντας αποστάσεις από το νέο πολιτικό εγχείρημα μετά την πρώτη σκληρή απάντηση που έδωσε η Εύα Καϊλή, σημειώνοντας στην ανακοίνωσή της ότι ο πρώην πρωθυπουργός διασπά το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του.

«Το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου αλλά η ασφαλής έξοδος από την κρίση», σημειώνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στα γκάλοπ το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται μεταξύ 4 και 5% πριν από την εμφάνιση του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου.

Η τρίτη εντολή
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, με τον αέρα που του δίνουν τα τελευταία γκάλοπ, υποστηρίζει ότι το Ποτάμι είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Έχει ενσωματώσει στο Ποτάμι ένα σημαντικό τμήμα της ανανεωτικής αριστεράς, καθώς στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού θα συμμετέχουν οι πρώην βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ.  Σπύρος Λυκούδης στη Α΄ Αθηνών, Γρηγόρης Ψαριανός, στη Β΄ Αθηνών, Κατερίνα Μάρκου στη Β΄ Θεσσαλονίκης και Νίκη Φούντα στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ ήδη ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων της ανανεωτικής αριστεράς έχει επιλέξει το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Στο Ποτάμι εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελούν τμήμα του παλαιού κομματικό συστήματος. Όμως ανησυχούν για τις εσωκομματικές αντιδράσεις  στη συνεργασία με τον Σπύρο Λυκούδη, όπου ένα σημαντικό τμήμα των οργανώσεων αντιδρά στην υποψηφιότητα του πρώην γραμματέα της ΔΗΜ.ΑΡ. με τα ψηφοδέλτια  του Ποταμιού.

Από την άλλη πλευρά, ανησυχούν για την εμφάνιση του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου που απευθύνεται και σε ψηφοφόρους που προέρχονται από τον χώρο του Κέντρου παρά το βεβαρημένο παρελθόν της διακυβέρνησης της χώρας την κρίσιμη διετία 2009-2011.  Παράλληλα, αμφιβάλλουν για τη σταθερότητα ενός τμήματος ψηφοφόρων οι οποίοι ανήκουν στις παρυφές του Κέντρου και, αντιμετωπίζοντας τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα να πιεστούν και να καταλήξουν στην κάλπη της Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση, το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη έχει διεισδυτικότητα στις γυναίκες και στους νέους ψηφοφόρους.

Το νέο κόμμα
Τον ρόλο του ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων επιθυμεί να διαδραματίσει και το κόμμα του Γ. Παπανδρέου. Στόχος του νέου πολιτικού φορέα είναι να διεκδικήσει την τρίτη θέση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και ηγεμονική θέση στην Κεντροαριστερά. Η δημιουργία του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου προκαλεί ντόμινο αντιδράσεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Αρχικά αποτελεί ζαριά «όλα για όλα» για τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού μπορεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο του πολιτικού του αφανισμού εάν δεν πάει κάτι καλά και το κόμμα δεν εκλεγεί στη Βουλή. Από την άλλη, η εμφάνιση του νέου κόμματος απειλεί το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς αναμένεται να μαγνητίσει 1-1,5% των ψηφοφόρων του. Όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Ποτάμι φαίνεται ότι έχουν διαρροές ενός μικρού τμήματος ψηφοφόρων στο κόμμα του Γιώργου, που θα είναι καθοριστικές για τη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ή της τρίτης θέσης για το Ποτάμι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου τάραξε τα νερά του πολιτικού σκηνικού για μία ακόμη φορά, ενώ αναμένεται να μιλήσει για όλους και για όλα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα