Τα «γυρίζουν» για χάρη των αναποφάσιστων

Αν κι έμειναν δεκαπέντε ημέρες για να ανοίξουν οι κάλπες σε μία από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών, εν τούτοις το ποσοστό των αναποφάσιστων εξακολουθεί να παραμένει υψηλό. Κατά μέσο όρο σύμφωνα με τους δημοσκόπους αγγίζει το 15%, που λογικά είναι τεράστιο εάν αναλογιστούμε πως σε δύο Κυριακές από σήμερα θα κληθούμε να αποφασίσουμε ποιο κόμμα θέλουμε να αποτελέσει τον πυλώνα της νέας κυβέρνησης.

Τόσο η Ν.Δ., όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τρόπους για να πείσουν τους αναποφάσιστους, οι οποίοι σίγουρα θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Στις ευρωεκλογές οι αναποφάσιστοι έγειραν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ καθορίζοντας τη διαφορά με τη δεύτερη Ν.Δ. Τώρα επτά μήνες μετά τις ευρωεκλογές οι δύο κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ξεκίνησαν κι αντάλλαξαν σκληρά λόγια φαίνεται στο τελευταίο διάστημα ότι ρίχνουν νερό στο κρασί τους. Και αυτό διότι όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, αλλά και αυτές που θα δημοσιευθούν αύριο Κυριακή δείχνουν κάτι πολύ σημαντικό: Ότι οι τωρινοί αναποφάσιστοι ενδιαφέρονται πρωτίστως για να ακούσουν και να ενημερωθούν για θετικές ειδήσεις και δεν στέκονται στα τηλεοπτικά τσιτάτα και τις αλληλοκατηγορίες. Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει όλους όσοι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα επιλέξουν είναι το ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ και ποιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα.

Έτσι η ΝΔ μετά την ακατάσχετη κινδυνολογία των πρώτων ημερών για πιθανή χρεοκοπία της χώρας εάν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα αλλάζει στρατηγική και αντί για το Grexit, το Bank run και το πιστωτικό γεγονός προτάσσει αρχής γενομένης από σήμερα τις θέσεις της για την επόμενη ημέρα. Έτσι ο Σαμαράς μπορεί να είναι επιθετικός κατά του Τσίπρα, αλλά ταυτόχρονα σκοπεύει να αναλύσει ποιες μεταρρυθμίσεις θα προωθήσει, όπως και με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα και θα επιτευχθεί η ανάπτυξη που είναι το ζητούμενο για την ελληνική οικονομία. Εξάλλου δεν είναι λίγοι εντός της ΝΔ που νιώθουν άβολα με την κινδυνολογία των πρώτων ημερών της προεκλογικής περιόδου, ειδικά από τη στιγμή, που ο πρώην κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις απορρίπτουν το ενδεχόμενο μίας άτακτης χρεοκοπίας, όπως ισχυρίζονταν από την Συγγρού.

Ανάλογη εικόνα δείχνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τις πρώτες ημέρες της προεκλογικής περιόδου υπήρχαν πολλές φωνές που μιλούσαν για τσαμπουκάδες στην διαπραγμάτευση, ενώ και ο ίδιος ο Τσίπρας μιλούσε για ζουρνάδες και νταούλια που θα φοβίσουν τις αγορές. Φυσικά αυτή η ρητορική δεν έφερε αποτελέσματα. Το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, που πρόταξε το πώς θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, τώρα μιλάει για προστασία όσων έχουν πληγεί από την ανεργία και την ανέχεια. Επίσης οι σκληρές εκφράσεις του τύπου «δεν κάνουμε πίσω» έγιναν πως «θα τηρήσουμε τα όσα έχει συμφωνήσει η χώρα, αλλά με μία διαφορετική διαπραγμάτευση θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη». Επίσης από εκεί που οι περισσότεροι στην Κουμουνδούρου μιλούσαν πως θα αλλάξουν την Ευρώπη, τώρα λειάνουν τις γωνίες και ο ίδιος ο Τσίπρας με συνεχείς συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ επιχειρεί να… γοητεύσει την Ευρώπη.

Βέβαια δικαίως όλοι οι σκεπτόμενοι πολίτες αναρωτιούνται για ποιον λόγο οι δύο μονομάχοι επιχειρούν να πολώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το κλίμα, αλλά αντί των σκληρών εκφράσεων δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα προγράμματα τους. Η απάντηση είναι απλή: Διότι, όπως τονίζουν και οι δημοσκόποι, οι αναποφάσιστοι αυτής της εκλογικής αναμέτρησης έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις. Ειδικά σε ότι αφορά ένα μεγάλο ποσοστό που δηλώνει πως θα αποφασίσει τι θα πράξει σχεδόν πάνω από την κάλπη.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Metron Analysis η πλειοψηφία των αναποφάσιστων είναι μεταξύ 18-34 χρόνων, έχουν υψηλή μόρφωση κι αντιμετωπίζουν είτε οι ίδιοι, είτε στο οικογενειακό περιβάλλον τους το δράμα της ανεργίας. Επίσης το 79% των αναποφάσιστων είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ το 64% υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, που ταυτίζονται με τα όσα λέει η ΝΔ. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά θυμήθηκε και αυτός την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Επίσης ένα ποσοστό 31% είναι ενάντια στα Μνημόνια, κάτι για το οποίο συμφωνούν και τα δύο κόμματα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκου Μαραντζίδη, ο οποίος μίλησε για τις εκλογές στην Ελλάδα στον αυστριακό Τύπο, το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθοριστεί από το κρίσιμο ποσοστό των αναποφάσιστων. Σημείωσε επίσης ότι οι ψηφοφόροι κυρίως από τον κεντροδεξιό χώρο επιστρέφουν στη Νέα Δημοκρατία, επειδή αισθάνονται μια αυξανόμενη ανασφάλεια η οποία αρχίζει να υπερκαλύπτει την έως τώρα κυριαρχούσα δυσαρέσκεια, οργή ή και αγανάκτηση για την κυβέρνηση Σαμαρά και την πολιτική λιτότητας, και αυτοί είναι οι απαισιόδοξοι που φοβούνται μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μια ως εκ τούτου χειροτέρευση της κατάστασης. Παράλληλα, διαπιστώνει μια αύξηση του ποσοστού για τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι νέοι ψηφοφόροι θέλουν οπωσδήποτε μια αλλαγή πορείας στην Ελλάδα, βλέποντας μια οικονομική κατάρρευση έως και μια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, που προκάλεσε η διαχείριση της κρίσης, και αυτοί είναι οι αισιόδοξοι και πιστεύουν σθεναρά ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα είναι καλύτερα και δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα. Αυτό πάντως που είναι αξιοσημείωτο είναι πως η ΝΔ από την ημέρα που ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας μείωσε την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,5-2% και γι’ αυτό ελπίζει πλέον βάσιμα σε ανατροπή.

Το προφίλ
Οι αναποφάσιστοι, σύμφωνα με τους ειδικούς, επιλέγουν να δώσουν την ψήφο τους στο κόμμα που τους ικανοποιεί στην οικονομία, την καθημερινότητά τους και την εξωτερική πολιτική. Οι αναποφάσιστοι παρακολουθούν το πρόγραμμα των κομμάτων και δεν επηρεάζονται από «τηλεοπτικά τσιτάτα». Η πορεία της οικονομίας και ο τρόπος που επηρεάζει την καθημερινότητά τους προηγείται από όλα τα υπόλοιπα και ακριβώς εκεί θα ποντάρει η ΝΔ για να τους προσελκύσει.

Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, οι αναποφάσιστοι ζητούν να μάθουν αναλυτικά νούμερα για μείωση φορολογίας, μείωση στις τιμές των προϊόντων και ιδιαίτερα στην πρωτογενή παραγωγή, αριθμητικά δεδομένα για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και ασφάλεια καταθέσεων. Επιπροσθέτως, οι αναποφάσιστοι είναι ως επί το πλείστον ευρωπαϊστές, κάτι που κάνει τους επιτελείς της Συγγρού να επιχαίρουν ότι βρίσκονται πιο κοντά στις θέσεις της ΝΔ, η οποία πρεσβεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Διευκρινίσεις
Πάντως, οι δημοσκόποι εξακολουθούν να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί. Κι αυτό διότι, όπως επισήμανε προ ημερών και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, «η ταύτιση των πολιτών με το κόμμα που ψηφίζουν είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με το παρελθόν. Η κρίση διέρρηξε σε μεγάλο βαθμό κλασικές ιδεολογικές, πολιτικές ταυτότητες και γέννησε νέες διαιρετικές τομές (μνημόνιο – αντιμνημόνιο, εντός – εκτός Ευρωζώνης). Θυμηθείτε ότι το 2012 μέσα σε 40 ημέρες ο ένας στους τρεις Έλληνες άλλαξε την ψήφο του στις διπλές εκλογές Μαΐου-Ιουνίου, όχι σε δημοσκόπηση που είναι πολύ απλό να μεταβάλεις την απάντηση σου ή να μην απαντήσεις με ειλικρίνεια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα