Συλλήψεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα έρχονται…

Μπορεί στην Ελλάδα οι έρευνες σχετικά με την «εγκληματική οργάνωση» στο ποδόσφαιρο, για την κάρτα υγείας κλπ. να βρίσκονται σε εξέλιξη πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά στην Κύπρο το θέμα με τους στημένους αγώνες είναι πιο… φρέσκο και από αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν και οι πρώτες συλλήψεις.

Ο «ασκός του Αιόλου» έχει ανοίξει εδώ και περίπου 20 ημέρες από τις καταγγελίες του διεθνούς διαιτητή Μάριου Παναγή, ο οποίος ως συμπέρασμα στα όσα κατήγγειλε είχε σημειώσει πως για να «καθαρίσει η διαιτησία, πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που τη συνδέει με τον Γιώργο Κούμα». Όπου Γιώργος Κούμας είναι ο 1ος αναπληρωτής πρόεδρος της κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και ιθύνων νους για πολλές λειτουργίες στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, ας δούμε τι έγινε την εβδομάδα που πέρασε σε αυτή την πολύκροτη υπόθεση που συγκλονίζει το τελευταίο διάστημα την Κύπρο. Την Τετάρτη (7/1) η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του προέδρου του Συνδέσμου Διαιτητών Μιχάλη Αργυρού και του πρώην διαιτητή Μιχάλη Σπύρου, μετά από δικαστικά εντάλματα σε σχέση με τις καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή περί στημένων παιχνιδιών στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Το πράσινο φως για τις δύο συλλήψεις άναψε σε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία υπό τον γενικό και τον βοηθό γενικό εισαγγελέα Κώστας Κληρίδη και Ρίκκο Ερωτοκρίτου με τους ανακριτές, κατά την οποία εξετάστηκε το μαρτυρικό υλικό που κατάφερε να συγκεντρώσει η Αστυνομία.

Μάλιστα, στα γραφεία της Αστυνομίας βρέθηκε και ο αρχιδιαιτητής στην Κύπρο, Ολλανδός Χανς Ρέικβαρτ, ο οποίος, σύμφωνα με τον Παναγή, υπέκυψε κι αυτός στις πιέσεις άλλων.

Για τι κατηγορούνται οι Αργυρού και Σπύρου;

Για τον πρώτο υπάρχει μαρτυρία ότι προσπάθησε να επηρεάσει τον Παναγή να αλλοιώσει το αποτέλεσμα του αγώνα Παραλιμνίου-Άρη, τον Απρίλιο του 2012, υπέρ του Παραλιμνίου, ενώ για τον δεύτερο οι ανακριτές έχουν στα χέρια τους κατάθεση που υποστηρίζει ότι προσπάθησε να επηρεάσει διαιτητή σε τέσσερις περιπτώσεις ώστε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα ποδοσφαιρικού αγώνα.

Ωστόσο, οι συλλήψεις δεν προέκυψαν μόνο από τις καταγγελίες του διαιτητή Παναγή. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, το τελευταίο διάστημα είχαν προκύψει μαρτυρίες κυρίως από διαιτητές που κατήγγειλαν ότι συγκεκριμένα πρόσωπα προσπάθησαν να τους επηρεάσουν όταν είχαν οριστεί σε ορισμένους αγώνες. Οι μαρτυρίες αυτές αξιολογήθηκαν μέσα στην εβδομάδα κατά τη σύσκεψη στη Γενική Εισαγγελία και κρίθηκε σκόπιμο να ζητηθεί η έκδοση δύο ενταλμάτων σύλληψης υπόπτων.

Η νεότερη εξέλιξη επί του θέματος προέκυψε την Παρασκευή, αφού το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας διέταξε την τριήμερη κράτηση του προέδρου του Συνδέσμου Διαιτητών Μιχάλη Αργυρού, ενώ το ίδιο Δικαστήριο διέταξε την τετραήμερη κράτηση του Μιχάλη Σπύρου.

Εύνοια σε ομάδες που ανήκουν στη δεξιά

Έχει, όμως, μεγάλο ενδιαφέρον να σημειώσουμε τις λεπτομέρειες που αναφέρει ο ανακριτής για τους Αργυρού και Σπύρου. Όπως ανέφερε ο ανακριτής της υπόθεσης, υπάρχει γραπτή καταγγελία ότι ο Μιχάλης Σπύρου, κατά το 2010-2011 που διατελούσε μέλος της Eπιτροπής Dιαιτησίας της ΚΟΠ, σε 4 διαφορετικές περιπτώσεις προσπάθησε να πείσει διαιτητή να αλλοιώσει αποτέλεσμα υπέρ συγκεκριμένων ομάδων της αρεσκείας του, με αντάλλαγμα την ανέλιξή του και τη θετική αξιολόγησή του, παρά από τα όποια διαιτητικά λάθη.

Ο συγκεκριμένος διαιτητής από τη Λεμεσό, σε κατάθεσή του, ανέφερε ότι ο ύποπτος άρχισε να του τηλεφωνεί κατά το 2010, με σκοπό να βοηθά συγκεκριμένα παιχνίδια συγκεκριμένων ομάδων, «και του ζητούσε να βοηθά ομάδες που ανήκουν στη δεξιά παράταξη, δηλαδή στο κόμμα του ΔΗΣΥ».

Συνολικά ο διαιτητής αναφέρθηκε σε τέσσερα παιχνίδια για τα οποία δέχθηκε τηλεφωνήματα από τον 56χρονο και συγκεκριμένα για αγώνα της Γ΄ κατηγορίας μεταξύ Σπάρτακου Κιτίου και Διγενή Ορόκλινης, αγώνα Δ΄ κατηγορίας που διεξήχθη μεταξύ Κωνσταντίνου και Ευριπίδη Τραχωνίου εναντίον Φοίνικα Αγ. Μαρίνας Χρυσοχούς και δύο αγώνες U21 μεταξύ Άρη Λεμεσού – Ομόνοιας Λευκωσίας και Πάφου – Ομόνοιας Λευκωσίας.

Η Αστυνομία τόνισε ότι ο Σπύρου δεν έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει μαρτυρίες οποίες θα ληφθούν τις επόμενες μέρες. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 15 καταθέσεις και ερευνήθηκαν τα γραφεία της ΚΟΠ, ενώ αναμένεται να ληφθούν πέραν των 30 καταθέσεων από τις Επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, από προέδρους και παράγοντες των 8 ομάδων που εμπλέκονται, από 6 συγκεκριμένους διαιτητές και συμπληρωματική κατάθεση από τον διαιτητή που έχει κάνει την εν λόγω καταγγελία.

Επίσης, θα ληφθεί κατάθεση από τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής διαιτησίας της ΚΟΠ που θήτευσαν με τον ύποπτο, από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και από το οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον του.

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», ο Σπύρου είναι διέγερση για διάπραξη ποινικού αδικήματος, δεκασμός δημόσιου λειτουργού, κατάχρηση εξουσίας, δόλος και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος και συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά κατά παράβαση.

Σε όλη την υπόθεση ποια είναι η δυσκολία; Είναι άγνωστο κατά πόσο οι καταγγελίες του Παναγή μπορούν να αποδειχθούν χωρίς ενισχυτική μαρτυρία. Μπορεί όλοι να ομολογούν ότι υπήρχε η υποψία ότι στήνονταν παιχνίδια με τη συμμετοχή κάποιων διαιτητών (μικρή ομάδα), όμως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής εκείνες οι μαρτυρίες που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και οι προσπάθειες των ανακριτών θα συνεχιστούν.

Το σίγουρο είναι ότι το «πανηγύρι» στην Κύπρο μόλις άρχισε και η έρευνα θα φτάσει και στα πιο υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της ΚΟΠ.

Οι δικαστικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Στην Κύπρο, οι δικαστικές αρχές κινήθηκαν τάχιστα. Στην Ελλάδα φαίνεται πως πάμε με τον αραμπά. Τι να πρωτοθυμηθούμε;

Ας ξεκινήσουμε με τις διώξεις στελεχών της ΕΠΟ. Τελειωμό δεν έχουν. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

  • Η δίωξη για απιστία εις βάρος του Δημοσίου για τα έργα του Αγίου Κοσμά (Β. Γκαγκάτσης και Σία) που από το 2006 ακόμα ερευνάται…
  • Η δίωξη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΠΟ σε βάρος στελεχών της (Β. Γκαγκάτσης, Πασχάλης Παπαδόπουλος), που είχε ασκήσει η εισαγγελέας Πόπη Παναδρέου, και η οποία έχει καταχωνιαστεί σε κάποιο ανακριτικό γραφείο.
  • Η εισαγγελική πρόταση για τους «στημένους αγώνες» του 2011, ακόμα δεν έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο Εφετών.
  • Η έρευνα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδας, που με παράνομες αποφάσεις της ΕΠΟ πήγαν στην κυπριακή Media Goal του γνωστού από τις πρόσφατες αποκαλύψεις, και συλλήψεις στην Κύπρο, Γ. Κούμα, ακόμα δεν έχει περατωθεί.
  • Η εισαγγελική έρευνα για τις πλαστές ενημερότητες της ΕΠΟ, που διενεργεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Χάρης Λακαφώσης, παρά την ταχύτητα των ερευνών, λόγω του μεγάλου όγκου της δικογραφίας δεν έχει περατωθεί.

Το συμπέρασμα είναι ότι η κυπριακή Δικαιοσύνη μάς έβαλε τα γυαλιά, αλλά οι εμπλεκόμενοι όχι μόνο παραμένουν ελεύθεροι, αλλά συνεχίζουν το έργο τους υποβάλλοντας μάλιστα και υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΠΟ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα