ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η πόλη-σύμβολο των διαπραγματεύσεων στη χώρα της μαριονέτας του Πούτιν

Ο ξεχωριστός ιστορικός συμβολισμός της πόλης Μπρεστ όπου συνεχίστηκαν οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Η αδελφή ψυχή της Ρωσίας –μαριονέττα της Μόσχας για πολλούς–, η Λευκορωσία του Αλεξάντρ Λουκασένκο, φαίνεται να διατηρεί γα την ώρα τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην απόπειρα να βρεθεί μία έξοδος διαφυγής από τις κλαγγές των όπλων και επιστροφής στον δρόμο της διπλωματίας.

Έχει μάλιστα ξεχωριστό συμβολισμό ότι η συνέχιση των συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας συμφωνήθηκε να συνεχιστούν στην πόλη Μπρεστ.

Η πόλη βρίσκεται στη δυτική Λευκορωσία κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και σε όσους θυμίζει κάτι το όνομά της είναι γιατί στην ίδια περιοχή που ονομαζόταν τότε Μπρεστ-Λιτόφσκ υπογράφηκε τον Μάρτιο του 1918 η Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ, με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία των Μπολσεβίκων και την Τετραπλή Συμμαχία που αποτελείτο από τη Γερμανία, την Αυστροουγγαρία, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη Βουλγαρία. Σημειωτέον ότι έναν μήνα νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 1918, είχε υπογραφεί στο Μπρεστ-Λιτοφσκ η ομώνυμη συνθήκη με την Ουκρανία.

Την ώρα, λοιπόν, που η Λευκορωσία προετοιμαζόταν να φιλοξενήσει τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών, τα φώτα τράβηξε πάνω του ο ηγέτης των Λευκορώσων. Αιτία τα όσα περίεργα συνέβησαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας, όπου ο Λουκασένκο εμφανίζεται να ενημερώνει τους επιτελείς τους δείχνοντάς τους έναν χάρτη που έμοιαζε να αποτυπώνει ένα σχέδιο εισβολής. Υποδεικνύει συγκεκριμένα στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας που καταστράφηκαν από πυραύλους προερχόμενους από τη Λευκορωσία, κατευθύνσεις ρωσικών επιθέσεων, μερικές από τις οποίες έγιναν πραγματικότητα τις πρώτες ημέρες της εισβολής, όπως οι δυνάμεις που εισέβαλαν στο Κίεβο από τον βορρά και προς τη Χερσώνα από την Κριμαία (σ.σ. το μόνο που δεν συμπίπτει προς ώρας είναι η Οδησσός και η Υπερδνειστερία), ενώ η Ουκρανία εμφανίζεται χωρισμένη σε 4 τομείς.

Αυτό που τρομάζει είναι ότι, σύμφωνα με τον χάρτη που έδειξε ο Λουκασένκο, ο σχεδιασμός μελλοντικών δυνητικών χτυπημάτων της Ρωσίας στην περιοχή μοιάζει να περιλαμβάνει και τη Μολδαβία.

Το περιστατικό πέρασε στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ ως μεγαλειώδης γκάφα του Λουκασένκο, που αποκάλυψε τα απώτερα σχέδια του Πούτιν. Άλλοι, πάλι, δεν βγάζουν από το μυαλό τους ότι ο Λουκασένκο λειτούργησε ως «λαγός» της Μόσχας, ώστε να μετρηθούν οι αντιδράσεις και οι αντοχές της Δύσης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα