Πόλεμος στο Ισραήλ: Δυσκολεύουν τα πράγματα για τον Νετανιάχου

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Μετά από αυτά τα γεγονότα, οι πολίτες ασκούν σφοδρή κριτική στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, καταγγέλοντας ότι δεν μπόρεσε να τους προστατέψει, όπως ο ίδιος έλεγε.

Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί αποτυπώνουν την σταδιακή πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, σε τέτοιο σημείο που το ενδεχόμενο αντικατάστασης του μετά τον πόλεμο με την Χαμάς, μοιάζει να είναι πολύ κοντά.

Τι ανέφερε υπουργός του Νετανιάχου

Ένας από τους υπουργούς που βρίσκονται στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως τα στελέχη του Λικούντ (το κόμμα του Νετανιάχου) συζητούν πίσω από κλειστές πόρτες το ενδεχόμενο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να μην μπορέσει να παραμείνει στο αξίωμα μετά τον πόλεμο και η κυβέρνηση με τη σημερινή της σύνθεση να μην μπορέσει να επιβιώσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπόλοιποι υπουργοί φοβούνται να υποστηρίξουν τη θέση τους δημόσια, καθώς φοβούνται τη δημόσια οργή, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Λικούντ και των υποστηρικτών του Νετανιάχου.

Η ανάλυση του Χαράρι για την επίθεση της Χαμάς

Σε άρθρο – ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην Washington Post, ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι περιγράφει τους στόχους που κρύβονται πίσω από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Σε αυτό το πόνημα, αναφέρει ότι ένας από τους στόχους που ήθελε να πετύχει η Χαμάς ήταν να θέσει εμπόδια στο Ισραήλ και κατ’ επέκταση στο Νετανιάχου, να ολοκληρώσει το σχέδιο για τη συμφιλίωση με τον αραβικό κόσμο, για αυτό και χτύπησαν λίγο πριν υπογραφεί η συμφωνία.

Πέρα όμως από την αναβολή της υπογραφής, η Χαμάς πέτυχε να βγάλει νοκ άουτ τον Νετανιάχου, καθώς η επίθεση προκάλεσε την οργή των Ισραηλινών κατά του πρωθυπουργού. Ο λόγος είναι ότι οι εσφαλμένες πολιτικές που εφάρμοσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μείωσαν τις αντιστάσεις του κράτους σε σημείο που να το καταστήσει ευάλωτο στην επίθεση της οργάνωσης.

Έξαλλοι οι πολίτες με τον Νετανιάχου

Όλο και περισσότερο φουντώνει το κλίμα οργής εναντίον του εν μέσω και μίας ασύλληπτης εθνικής τραγωδίας, καθώς οι πολίτες τον κατηγορούν ότι άφησε τη χώρα απροστάτευτη και τη βύθισε σε έναν πόλεμο στη Γάζα που συγκλονίζει την περιοχή.

«Ακούς στον δρόμο ανθρώπους που ενώ είναι υποστηρικτές του Λικούντ [σ.σ. του κόμματος του Νετανιάχου] μιλούν γι’ αυτό με απερίφραστη εχθρότητα» επισήμαινε ο Αμοτς Αζα-Ελ, ερευνητής στο Shalom Hartman Institute της Ιερουσαλήμ. «Η οργή μόνο θα μεγαλώνει κι αυτή η ξεκάθαρη προσπάθεια του Νετανιάχου να διαφύγει των ευθυνών του εξαγριώνει ακόμα πιο πολύ τον κόσμο. Απλά δεν μπορεί να σύρει τον εαυτό του να πει: “Τα κάναμε θάλασσα”».

«Μόλις τελειώσει ο πόλεμος, θα κατέβουμε στους δρόμους για να απαιτήσουμε την παραίτηση του Μπίμπι [σ.σ. του Νετανιάχου]. Απήγαγαν τα παιδιά μας και είναι δική του ευθύνη» δήλωνε χαρακτηριστικά Ισραηλινός πολίτης. Οι πολίτες καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό ότι απέτυχε να τους προστατέψει, τόσο από την επίθεση της Χαμάς που άφησε περισσότερους από 1.400 πολίτες νεκρούς, όσο και από τη μαζική αρπαγή ομήρων.

Πολλοί πολίτες συμμετέχουν σε καθιστικές διαμαρτυρίες ζητώντας του να παραιτηθεί αφότου κάνει τα πάντα για να πετύχει την απελευθέρωση των εκατοντάδων ομήρων και δη μέσω ανταλλαγής με όλους τους Παλαιστινίους κρατούμενους (κάπου 6.000, όπως εκτιμάται) που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές. «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο άνθρωπος που έχει τρεις δίκες στην πλάτη του είναι επιφορτισμένος με τις υποθέσεις της χώρας. Η χώρα μας έχει απαχθεί από μια παράνομη κυβέρνηση» έλεγε ένας από τους συγκεντρωμένους.

«Θα έπρεπε να το έχει ήδη κάνει [σ.σ. να παραιτηθεί]. Λιποτάκτησε, εγκατέλειψε αυτή την χώρα» συμπλήρωνε ένας δεύτερος, ενώ άλλοι αξίωναν να δικαστεί ως εγκληματίας που έχει αίμα στα χέρια του. «Εγώ δίνω τη μάχη με τον δικό μου τρόπο. Οχι με οργή. Μέσα από διάλογο» τόνιζε νηφάλια ο Γιάκοβ Αργκαμανί, πατέρας της 26χρονης Νόα που απήχθη από τη Χαμάς στη διάρκεια του μακελειού στο μουσικό φεστιβάλ Supernova.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η οργή των πολιτών έχει ήδη αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις. Μία νέα έρευνα της εφημερίδας Maariv έδειξε ότι το 21% των Ισραηλινών θέλει ο Νετανιάχου να παραμείνει στην εξουσία και μετά τον πόλεμο.

Το 66% όμως δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι «κάποιος άλλος», ενώ το 13% ήταν αναποφάσιστο. Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το Λικούντ θα έχανε το ένα τρίτο των εδρών του στην Κνεσέτ, ενώ αυτές του κεντρώου κόμματος του αντιπάλου του Νετανιάχου, του Μπένι Γκαντς, θα αυξάνονταν κατά ένα τρίτο. Μάλιστα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης φέρονται να συγκεντρώνουν μεγάλη πλειοψηφία με 78 έδρες έναντι 42 του κυβερνητικού συνασπισμού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα