«Πόλεμος» στους G20 για την εμπόλεμη Ουκρανία

Η μη σαφής και ξεκάθαρη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία λογίζεται από τους διεθνείς αναλυτές ως μία μεγάλη –έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο– νίκη της Μόσχας

Σε μάλλον εμπόλεμο κλίμα διεξήχθησαν οι συζητήσεις των εκπροσώπων των 20 πιο αναπτυγμένων χωρών του πλανήτη όταν έφτασε η ώρα να ανοιχτεί το κεφάλαιο της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής που αφορούσε τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενάμισης χρόνος έχει συμπληρωθεί από την ρωσική εισβολή και στο μόνο που συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στο «κλαμπ» τωμ οικονομικά ισχυρών της γης είναι ότι διαφωνούν σε θέσεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση στα βορειοανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Μάλιστα στη Διακήρυξη της Συνόδου τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι οι G20 δεν αποτελούν πλατφόρμα που επιλύει γεωπολιτικά προβλήματα κι ότι τις διεθνείς κρίσεις αρμόδιος να διευθετήσει είναι ο ΟΗΕ.

Η μη σαφής και ξεκάθαρη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία λογίζεται από τους διεθνείς αναλυτές ως μία μεγάλη –έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο– νίκη της Μόσχας, ειδικά όταν στην κοινή «απαλή» δήλωση φιγουράρουν οι υπογραφές των ηγετών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας και του Καναδά, δηλαδή των χωρών που στηρίζουν οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά την Ουκρανία.

Η ρωσική ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής είναι… ζωγραφισμένη στις δηλώσεις της διαπραγματεύτριας της Ρωσίας στη G20, Σβετλάνα Λούκας, η οποία είπε ότι η κοινή θέση των χωρών BRICS και των εταίρων τους «δούλεψε» και πως «όλα αποτυπώθηκαν με ισορροπημένο τρόπο»

Ακριβώς τα αντίθετα συναισθήματα επικρατούν στο Κίεβο, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Όλεγκ Νικολένκο, να λέει αφενός ότι η χώρα του «είναι ευγνώμων στους εταίρους που προσπάθησαν να συμπεριλάβουν ισχυρή διατύπωση στο κείμενο» αλλά να υπογραμμίζει ότι σε ό,τι αφορά την ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας «η Ομάδα των G20 δεν έχει τίποτα για το οποίο να είναι περήφανη».

Η εξέλιξη δεν ήταν έκπληξη. Την είχε μαντέψει μερικά 24ωρα πριν από την «μάζωξη» στο Νέο Δελχί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος είπε με νόημα πως «αν και είμαστε πράγματι μια παγκόσμια οικογένεια, μοιάζουμε σήμερα με μια οικογένεια μάλλον δυσλειτουργική» εξηγώντας ότι «οι διαφορές αυξάνονται, οι εντάσεις εκρήγνυνται και η εμπιστοσύνη διαβρώνεται». Κι αν όλες αυτές οι παράμετροι μπουν στο ίδιο «καζάνι» αυτό που σύμφωνα με τον γ.γ. του ΟΗΕ προκύπτει είναι ο κατακερματισμός και η αντιπαράθεση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα