Politico: Η Κίνα έχει απλώσει τον «ιστό» της στη Διάσκεψη του Μονάχου

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, τα τηλέφωνα θα είναι συνδεδεμένα με κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών

Με την ελίτ των ξένων πρακτόρων ασφαλείας και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να προσέρχονται την Παρασκευή στη Γερμανία για την ετήσια συνάντησή τους, τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, το Politico αποκαλύπτει έναν απρόσκλητο επισκέπτη, ο οποίος θα καταγράφει εν αγνοία τους τις συνομιλίες τους.

Στη λίστα των ονομάτων που θα συμμετέχουν στη διάσκεψη περιλαμβάνονται αυτά της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν όπως και εκατοντάδων ακόμη αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και ξένους αξιωματούχους,

Τα ονόματα των συμμετεχόντων είναι γνωστά ωστόσο, αυτό για το οποίο πολλοί έχουν πλήρη μεσάνυχτα είναι ότι, στις εργασίες της διάσκεψης θα έχουν πρόσβαση οι Κινέζοι.

Οι συμμετέχοντες θα συνδέσουν τα κινητά τους τηλέφωνα με τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που περιβάλλει τον χώρο, όπως σχολιάζει το POLITICO.

Δεκάδες κεραίες ανάμεσα σε καμπαναριά με υλικό της Huawei

Η Διάσκεψη για την Ασφάλειά του Μονάχου θα πραγματοποιηθεί στο πεντάστερο ξενοδοχείο «Bayerischer Hof». Από την ταράτσα του ξενοδοχείου όπου βρίσκεται το μπαρ «Polar Bar», μπορεί κανείς να δει την απίστευτη θέα αλλά και δεκάδες κεραίες τηλεπικοινωνίας που υψώνονται ανάμεσα σε καμπαναριά εκκλησιών.

«Μερικές από αυτές τις κεραίες, σε απόσταση 300 μέτρων από το ξενοδοχείο, είναι εξοπλισμένες με υλικό που προμηθεύονται από τον αμφιλεγόμενο κινεζικό γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei», επισημαίνει ο αμερικανικός ιστότοπος επικαλούμενος συνομιλίες με αρκετούς ειδικούς για τον εξοπλισμό και πληροφορίες εμπειρογνωμόνων του κλάδου με γνώση των δικτύων της περιοχής.

Καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επικαλούνται την οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από το Πεκίνο, μία νέα έκθεση δείχνει ότι το γερμανικό εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα εκτινάχθηκε το 2022 καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου με τα κατασκοπευτικά μπαλόνια να αιωρούνται πάνω από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και άλλες χώρες.

«Η εξάρτηση από τα στοιχεία της Huawei στο δίκτυό μας 5G συνεχίζει να αποτελεί έναν ανυπολόγιστο κίνδυνο για την ασφάλεια», υποστήριξε στο POLITICO ο Μαξιμίλιαν Φούνκε Κάιζερ, βουλευτής των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP) στην ομοσπονδιακή βουλή ( Bundestag) και αξιωματούχος για την ψηφιακή πολιτική του κόμματος.

Πρόβλημα με την πολιτική ασφάλεια της Γερμανίας

«Η χρήση της τεχνολογίας Huawei στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Γερμανίας, έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της πολιτικής ασφάλειας της χώρας», τόνισε επίσης ο Φούνκε Κάιζερ χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή του προμηθευτή στα γερμανικά δίκτυα 4G και 5G ως «λάθος λόγω της εγγύτητας της κινεζικής εταιρείας με το κράτος».

Από την πλευρά του, ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας «Huawei» έχει αρνηθεί επανειλημμένως ότι αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι κίνδυνοι ασφαλείας που σχετίζονται με τον εξοπλισμό της Huawei ποικίλλουν και διαφέρουν ακόμη και μεταξύ στενών συμμάχων της Δύσης. Ορισμένες πρωτεύουσες υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, είναι η υπερβολική εξάρτηση από μια κινεζική εταιρεία εν μέσω μιας ασταθούς γεωπολιτικής κατάστασης – όπως η Ευρώπη βασιζόταν στο ρωσικό αέριο για τις ενεργειακές της ανάγκες.

Κίνδυνοι ασφαλείας

Άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι βαθύτερος και ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πρόσβαση της Huawei σε εξοπλισμό και δεδομένα στα ευρωπαϊκά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας – ειδικά σε τομείς κρίσιμης σημασίας και ευαίσθητων δεδομένων- για να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Δύσης.

Όταν ρωτήθηκε για την παρουσία της Huawei στο Μόναχο, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Γκάλαχερ, πρόεδρος της επίλεκτης επιτροπής της Βουλής των ΗΠΑ για την Κίνα, τόνισε ότι τα ευρήματα του POLITICO ήταν «ανησυχητικά» και «θα πρέπει να απασχολούν κάθε άτομο που θα παρευρεθεί στη διάσκεψη».

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μαρκ Γουάρνερ που θα συμμετέχει στη διάσκεψη, υποστήριξε ότι είναι «μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους συμμάχους για να προωθήσουμε ασφαλείς και ανταγωνιστικές εναλλακτικές λύσεις έναντι του εξοπλισμού της κινεζικής Huawei».

Ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο θεωρεί ότι, οι Αμερικανοί διπλωμάτες «πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους και να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις».

Στο μεταξύ, ένας διαδικτυακός χάρτης στον ιστότοπο του γερμανικού γραφείου τηλεπικοινωνιών, «Bundesnetzagentur, δείχνει 13 τοποθεσίες για κεραίες που περιβάλλουν το ξενοδοχείο στην καρδιά του Μονάχου «Hotel Bayerischer Hof». Το πρακτορείο παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με το ποιος από τους τρεις κύριους παρόχους της χώρας — Deutsche Telekom, Vodafone και Telefónica — χρησιμοποιεί ποιες τοποθεσίες.

Το POLITICO μοιράστηκε φωτογραφίες επτά κεραιών κοντά στο ξενοδοχείο με τέσσερις ειδικούς που ειδικεύονται στον εξοπλισμό τηλεπικοινωνιακών δικτύων ραδιοπρόσβασης (RAN).Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον δύο ήταν εξοπλισμένοι με εξοπλισμό του κινεζικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα