Πολύ μπλα-μπλα κι από ουσία τίποτα

Θετικά αντιμετώπισαν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη κι εκτιμούν πως οι διεργασίες για την Κεντροαριστερά θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, οι δύο προτάσεις της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη είναι σε διαφορετική κατεύθυνση. Οπότε όποια συζήτηση και εάν ανοίξει είναι αμφίβολο εάν θα έχει αποτέλεσμα. Η κα Γεννηματά πρότεινε ο διάλογος να γίνει σε επίπεδο κορυφής και να προχωρήσει με βάση μία προγραμματική συμφωνία και εν συνεχεία να αποφασίσει η βάση για τον επικεφαλής.

Αντίθετα ο Στ. Θεοδωράκης μίλησε για το Κοινοβούλιο του κέντρου και πρότεινε να ξεκινήσει ο διάλογος από τη βάση δίχως να εμπλακούν τα κόμματα. Και εάν καταλήξουν, τότε να γίνει το επόμενο βήμα. Στη Χαριλάου Τρικούπη αξιολογούν θετικά την πρόταση του Στ. Θεοδωράκη, αλλά και την παρουσία της Φ. Γεννηματά στο Συνέδριο του Ποταμιού. Εκτιμούν πως ξεκαθάρισαν για λογαριασμό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ένα πολιτικό πλαίσιο, χωρίς να θέτουν εμπόδια οργανωτικού τύπου. «Η πρόσκληση προς το Ποτάμι είναι ανοιχτή και διαρκής», λένε, σημειώνοντας άλλωστε ότι μπροστά στις εθνικές εξελίξεις μόνο όλες μαζί οι δυνάμεις του χώρου μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Το επόμενο διάστημα μάλιστα, αναμένεται να επιδιώξουν ένα ραντεβού με την ηγεσία του Ποταμιού, ενώ παράλληλα επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι θα ανοίξουν ειλικρινή συζήτηση με σεβασμό σε κάθε κίνηση που θα συμμετέχει, χωρίς καμία διάθεση ηγεμονισμού, αλλά και χωρίς να επιτρέψουν να γίνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη «ουρά» οποιασδήποτε πρωτοβουλίας.

Η Σεβαστουπόλεως
Ο επικεφαλής του Ποταμιού από την πλευρά του πρότεινε το «Κοινοβούλιο του Κέντρου», όπως θα προκύψει μέσα από μία μεγάλη συνάντηση όλων αυτών που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες. «Να ξεκινήσουν αυτοί και όχι οι ηγεσίες», είπε, υποστηρίζοντας ότι στο Κοινοβούλιο του Κέντρου μπορούν να μετέχουν στελέχη της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού, του Δικτύου, των Κινήσεων Πολιτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, των Μεταρρυθμιστών, της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, της Δράσης, του Κοινωνικού Συνδέσμου, της Κίνησης «Μπροστά», της Πρωτοβουλίας των 58, και μαζί τους να κινητοποιηθούν οι τοπικές πρωτοβουλίες ανά τη χώρα.

Το γάντι σήκωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, που έσπευσε να θυμίσει ότι η αρχή «από τα κάτω προς τα πάνω» διέπει την πρόταση Γεννηματά, η οποία και καταλήγει σε εκλογή ηγεσίας από τη βάση, στην οποία δεν ήταν αντίθετος ο Στ. Θεοδωράκης. Στο Ποτάμι, πάντως, επιμένουν να μιλούν για άνοιγμα στις γνήσιες δημοκρατικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, μέσα από τη δημιουργία του «Κοινοβουλίου του Κέντρου» που δεν θα είναι παρά μία ομάδα ανθρώπων από διαφορετικά σχήματα του χώρου, που διέπονται όμως από συγγενείς απόψεις. «Εμείς είμαστε οι γνήσιοι μεταρρυθμιστές και μπορούμε να βρούμε τη λύση», λένε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν καλούν τα κόμματα, αλλά ανθρώπους που πιστεύουν στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην χώρα. «Πρώτα πρέπει να ξέρουμε ποιοι μπορούν να πάνε τη χώρα μπροστά με γνώμονα τις μεταρρυθμίσεις», λένε, χωρίς να αποκλείουν πάντως τη συμμετοχή τους και σε άλλες διεργασίες στο μέλλον.

Θα πιέσει
Στο ΠΑΣΟΚ, πέραν της συνάντησης που προετοιμάζουν με την ηγεσία του Ποταμιού, θα συνεχίσουν την πίεση προς τη Σεβαστουπόλεως. Μάλιστα, στις ομιλίες της στην Κρήτη η Φ. Γεννηματά έκανε σαφείς αναφορές στη δημιουργία του 3ου πόλου. Κάποτε, είπε, «το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να εκπροσωπήσει το σύνολο της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, για αυτό και κυβέρνησε όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα, ο χώρος αυτός είναι δυστυχώς κατακερματισμένος και δεν μπορούμε να μένουμε θεατές».

Αναφερόμενη στην Κεντροαριστερά, η κα Γεννηματά μίλησε για ένα ζωτικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο, που πρέπει να παρουσιάζεται, «όχι ως ο φτωχός συγγενής των εξελίξεων, αλλά ως ο φορέας που μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε μια νέα εποχή για την πατρίδα και το λαό μας». Η κα Γεννηματά επανέλαβε την ανάγκη για μια Συνδιάσκεψη, που δεν θα επιτρέπει κανέναν αποκλεισμό, αλλά δεν θα επιτρέπει και την πλειοψηφία κανενός φορέα και συμπλήρωσε: «Όποιος θέλει να γίνει κολαούζος του ΣΥΡΙΖΑ ή της Ν.Δ., ας πάρει το καπελάκι του και ας πάει να πιάσει στασίδι».

Συνεχίζοντας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η χώρα χρειάζεται μια σειρά από τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με συζήτηση, διάλογο, συνεννόηση. Επίσης είπε ότι πρέπει να γίνει κριτική στα λάθη και να παρθούν σκληρά μέτρα για να μην επαναληφθούν. «Ας δώσουμε πραγματικό νόημα στο αίτημα για πολιτική ανανέωση. Να σταματήσουμε αυτή την κενή περιεχομένου συζήτηση για το ποιος εκφράζει το νέο και το παλιό, ποιος είναι ο καθαρός και ποιος είναι ο βρώμικος», ανέφερε.

Σε εγρήγορση
Παράλληλα, στη Χαριλάου Τρικούπη και τη Σεβαστουπόλεως άκουσαν με έκπληξη τον Τζιάνι Πιτέλα να λέει στον Αλέξη Τσίπρα ανοιχτά για το πώς πρέπει να συνεργαστούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις. Ο επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών-δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε δημόσια αυτό που ζητούν στο παρασκήνιο από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού ισχυροί ευρωπαϊκοί παράγοντες.

Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, όμως, τους έχουν καταστήσει σαφές (σε Σουλτς και Γιούνκερ) πως δεν έχει νόημα η διεύρυνση απλά της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Κι επισημαίνουν ότι και το καλοκαίρι του 2015 έτειναν χείρα βοηθείας προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εν συνεχεία προκήρυξε εκλογές. Και τώρα όλοι όσοι τοποθετούνται μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις οι πολίτες ζητούν κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας από όλα τα κόμματα που πιστεύουν στην Ευρώπη, εν τούτοις ανησυχούν ότι ο Τσίπρας θα προσπαθήσει εκ νέου να κερδίσει χρόνο οδηγώντας και πάλι τη χώρα στις κάλπες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα