Πονοκέφαλος για το Μαξίμου η πορεία του Πολυτεχνείου

Δεν έφερε αποτελέσματα το «μασάζ» σε Κουτσούμπα από απεσταλμένους του πρωθυπουργού

Μπορεί να υπολείπεται μία εβδομάδα, αλλά ο εορτασμός του Πολυτεχνείου ήδη προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Και αυτό διότι πέραν διαφόρων ανύπαρκτων κινήσεων-που αυτοαποκαλούνται κόμματα- της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αυτό που ανησυχεί περισσότερο το Μαξίμου είναι το τι θα κάνει το ΚΚΕ.

Αυτή την εποχή το μόνο που δεν θέλουν να σκέφτονται στην κυβέρνηση είναι μία σύγκρουση διαδηλωτών με την αστυνομία στους δρόμους της Αθήνας ανήμερα την 17η Νοεμβρίου. Ειδικά από τη στιγμή που ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει εορτασμός του Πολυτεχνείου και η πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, όπως ματαιώθηκαν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου.

Όμως την ίδια ώρα οι διοργανωτές φέρονται αποφασισμένοι να πραγματοποιηθεί η πορεία, όπως ανελλιπώς συμβαίνει από το 1974 και μετά, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα κόμματα της αριστεράς, παρότι δεν έχουν λάβει ακόμα οριστικές αποφάσεις, αναμένοντας και την εξέλιξη της πανδημίας. Ήδη ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, απηύθυνε πρόσκληση για συμμετοχή στις εκδηλώσεις-και όχι μόνο για την πορεία. «47 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, ο αγώνας για Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία συνεχίζεται», αναφέρει με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ του Συλλόγου, σε ομόφωνη απόφασή του.

Στο Μαξίμου σκέφτονται ότι εάν επιτραπεί η πορεία του Πολυτεχνείου εν μέσω lock down θα έχουν προβλήματα με την δεξιά πτέρυγα, καθώς είναι λογικό να υπάρξουν αντιδράσεις. Διότι δικαιολογημένα θα αναρωτηθούν πως είναι δυνατόν να απαγορεύονται οι παρελάσεις και ο συνωστισμός στις εκκλησίες και να επιτρέπεται η πορεία του Πολυτεχνείου.

Πιθανή συμμετοχή του ΚΚΕ στην πορεία του Πολυτεχνείου να δημιουργήσει προβλήματα

Οι απεσταλμένοι

Έτσι αυτή τη στιγμή η λύση που προκρίνεται είναι να κληθούν τα κόμματα να πάρουν θέση. Μάλιστα ήδη απεσταλμένοι του πρωθυπουργού ζήτησαν από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ να βάλει πλάτη. Δηλαδή το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και το ΠΑΜΕ να μην προσφέρουν στήριξη στους διοργανωτές που θέλουν να πραγματοποιηθεί η πορεία. Προς το παρών οι απεσταλμένοι δεν έφεραν αποτελέσματα, καθώς ο Περισσός απάντησε ότι θα μετάσχει στην πορεία με όλους τους υγειονομικούς κανόνες, κατά τα πρότυπα της Πρωτομαγιάς. «Η κυβέρνηση ούτε να το σκέφτεται να πάρει μέτρα απαγόρευσης», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Περισσός μέσω του Ριζοσπάστη.

Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλει πρωτοβουλίες διαλόγου, αφήνοντας να εννοηθεί πως το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει επισήμως τουλάχιστον σε τυχόν πορεία, ακολουθώντας προφανώς μια στάση αντίστοιχη του εορτασμού της Πρωτομαγιάς στη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας. Όμως στο Μαξίμου φοβούνται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υποδαυλίσει την όλη κατάσταση, ειδικά εάν το ΚΚΙΕ αποφασίσει να κατέβει στους δρόμους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα