Πονοκέφαλος τα ανοικτά μέτωπα

Το 2014 σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης θα είναι έτος απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο, όμως η πραγματικότητα δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος εισέρχονται σε μια χρονιά που θα είναι εκλογική και αναμένεται να διεξαχθούν πολλές συγκρούσεις, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός, επιμένει ότι έχει εξασφαλίσει η χώρα ένα μορατόριουμ λόγω της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. και κεντρική εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως τόσο η χώρα μας όσο και οι εταίροι της δεν θέλουν να διαφανεί αγεφύρωτο χάσμα στις μεταξύ τους συνομιλίες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν πίεση από την τρόικα που έρχεται στις 15 Ιανουαρίου, αλλά ο επιδιωκόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των συνομιλιών είναι περιορισμένος. Στόχος και των δύο πλευρών είναι να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, ώστε τότε να εγκριθεί η δόση των 4,9 δισ. ευρώ (η οποία κανονικά είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο) και να αναζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης λύση στο καυτό ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού του 2014.

Τα ανοικτά μέτωπα

Για να επιλυθεί το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού προϋποθέτει ότι κυβέρνηση και τρόικα θα έχουν κλείσει έως τα τέλη Ιανουαρίου τα ακόλουθα ανοιχτά μέτωπα:

* Δημοσιονομικό κενό του 2014: Οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν πρόσθετα μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 200-300 εκατ. ευρώ οφείλονται στις αλλαγές που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ).

* Νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017: Η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει στην τρόικα το προσχέδιο, αλλά η σχετική διαπραγμάτευση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

* Ασφαλιστικό και εργασιακά: Οι ομαδικές απολύσεις είναι το βασικό μενού, ενώ το εκρηκτικό μίγμα ενισχύουν η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% σε βάθος τριετίας και η κατάργηση πολλών φόρων και τελών υπέρ τρίτων.

* Νέο κύμα διαθεσιμότητας: Νέες εντάσεις αναμένονται στο δημόσιο τομέα, καθώς η παράταση που έλαβε από την τρόικα η χώρα λήγει και πρέπει άμεσα τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσει το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας.

* Πρωτογενές πλεόνασμα και χρέος: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο επεσήμανε πως είναι το θεμέλιο της ανεξαρτησίας της χώρας από εδώ και πέρα και βάση για την οικονομική ανεξαρτησία της. Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι το 2014, το ελληνικό χρέος θα ανακηρυχθεί και επίσημα βιώσιμο, χωρίς δηλαδή ανάγκη νέου δανεισμού και χωρίς νέα μνημόνια και αναμένει να τηρήσουν και οι δανειστές τις δεσμεύσεις τους. Η ελληνική πλευρά αναμένει ως πιο πιθανό σενάριο μια έμμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω της επιμήκυνσης λήξεων και της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, σε συνδυασμό ίσως με ένα προσωρινό «μορατόριουμ» που θα προβλέπει να παγώσει η καταβολή τόκων για ένα περιορισμένο διάστημα (π.χ. δύο έτη).

Αμφισβήτηση

Την ίδια ώρα την αισιοδοξία του πρωθυπουργού, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης δεν την ασπάζονται τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση του Associated Press, όπου αμφισβητώντας την αισιοδοξία του Πρωθυπουργού για αντιστροφή του κλίματος και θέτοντας τα τέσσερα πιο σημαντικά προβλήματα-προκλήσεις για τη χώρα.

Έτσι εκτιμούν ότι η ανεργία, γραφειοκρατία, το γιγάντιο χρέος της χώρας, αλλά και η πολιτική αστάθεια μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα πιο βαθιά στην κρίση.

 

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα