Πώς λειτουργεί το νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας

Απρόθυμοι οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στα γραφεία

Η πανδημία έφερε πραγματική ανατροπή στην αγορά εργασίας, και κάποιες τάσεις φαίνεται ότι έχουν παγιωθεί, όπως αυτή της υβριδικής αγοράς εργασίας.

Μάλιστα, εταιρείες που εφαρμόζουν το μοντέλο της εκ περιτροπής εργασίας από το σπίτι και από το γραφείο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι Παρασκευές έχουν τελειώσει για τους χώρους δουλειάς και οι Δευτέρες μετά βίας κρατιούνται.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του του κολοσσού ακινήτων Vornado Realty Trust με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία χαρακτηρίζει και επισήμως πλέον τις Παρασκευές στο γραφείο «για πάντα νεκρές». Μιλώντας στη Wall Street Journal,  ο πρόεδρος της εταιρείας, Στίβεν Ροθ, πρόσθεσε ότι στόχος πλέον, προκειμένου να κρατήσει τους εργαζόμενους, είναι η πιο εύκολη πρόσβαση στα γραφεία, τις ημέρες που οι εργαζόμενοι επιλέγουν να μην εργαστούν από το σπίτι, αλλά και ένα καλύτερο δίκτυο ώστε να είναι πιο ομαλή η τηλεργασία.

Λιγότεροι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με ανάλυση από την Kastle Systems , η οποία παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας σε 2.600 κτίρια σε 138 πόλεις στις ΗΠΑ, τα επίπεδα πληρότητας γραφείων στις 10 κορυφαίες πόλεις της χώρας βρίσκονται στο 49,8%.

Στις μητροπολιτικές περιοχές της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο, αυτό το ποσοστό αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα, με ποσοστό πληρότητας 50% και 45% αντίστοιχα.

Η Kastle διαπιστώνει ότι τα γραφεία ήταν μακράν πιο πολυσύχναστα τις Τρίτες, ακολουθούμενα από την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Παρόλο που ο αριθμός των εργαζομένων στα γραφεία τους έχει μειωθεί για κάθε μέρα της εβδομάδας από τον Φεβρουάριο του 2020, τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον Μάιο του 2023 δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που μετακινούνται —ιδιαίτερα την Τρίτη και την Τετάρτη— έχει αυξηθεί έως και 10% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Τι λένε οι εργοδότες

Ενώ η Vornado ελπίζει να δελεάσει ξανά τα ταλέντα με εστιατόρια, βιβλιοθήκες, γήπεδα, γυμναστήρια και μπαρ, υπάρχουν κάποιοι άλλοι που έχουν υιοθετήσει μια πιο άμεση προσέγγιση.

Η Google , η οποία αρχικά προσέφερε μια πιο επιεική προσέγγιση για την επιστροφή στην εργασία με μια πολιτική κοινής χρήσης γραφείου, πρόσφατα έκανε all-in με την εντολή επιστροφής στο γραφείο. Η εταιρεία είπε στο προσωπικό νωρίτερα αυτό το μήνα ότι πρέπει να βρίσκονται στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Όπως γράφει το Fortune, η επικεφαλής προσωπικού της Google, Fiona Cicconi, είπε στο τεράστιο εργατικό δυναμικό της εταιρείας ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα επιτρέπεται πλέον μόνο «κατ’ εξαίρεση», με έναν εκπρόσωπο να λέει στο Fortune, «η υβριδική μας προσέγγιση έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει τα οφέλη της συναδελφικότητας με τα οφέλη της εργασίας από το σπίτι για ένα μέρος της εβδομάδας».

Το σκεπτικό για την επιστροφή στο γραφείο είναι σαφές—όχι μόνο δικαιολογεί τα δισεκατομμύρια που ξοδεύουν οι εταιρείες για χώρους γραφείων, αλλά μπορεί επίσης να είναι επωφελές για την καριέρα του ατόμου και να ενθαρρύνει την καλύτερη ομαδική εργασία.

Αυτόν τον μήνα, η Meta προσχώρησε σε εταιρείες όπως η Apple , η Disney και η Amazon ζητώντας από το προσωπικό να επιστρέφει στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα, αλλά υποσχέθηκε να «επεξεργάζεται συνεχώς το μοντέλο για να ενθαρρύνει τη συνεργασία, τις σχέσεις και την κουλτούρα που είναι απαραίτητη για τους εργαζόμενους».

Σύμφωνα με μια μελέτη της McKinsey & Company σε περισσότερους από 5.000 εργαζομένους το 2021, πάνω από το 60% των εργαζομένων στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα ήθελαν να εργάζονται τουλάχιστον τρεις ημέρες από το σπίτι – και πολλοί θα τα παρατούσαν αν δεν υπήρχε αυτή η επιλογή.

Οι εργαζόμενοι που αποφασίζουν να παραιτηθούν λόγω υβριδικών μοντέλων εργασίας είναι επίσης πιθανό να βρουν μια σειρά από πιθανούς εργοδότες που έχουν υιοθετήσει ένα πιο χαλαρό μοντέλο, με την πιο πρόσφατη έρευνα από το International Foundation of Employee Benefit Plans να διαπιστώνει ότι το 74% των εταιρειών έχουν τώρα ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας.

Πηγή: ΟΤ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα