Πού το πάει ο τέως;

Προκλητικός κι αμετανόητος, χωρίς καμία συναίσθηση της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, αδιαφορώντας πλήρως για τα λάθη που πραγματοποίησε ως μονάρχης και κυρίως αρνούμενος να δεχθεί ότι η θέση του είναι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ επιχειρεί να τονώσει το υπερεγώ του και –γιατί όχι;– να ανοίξει τον δρόμο για την κάθοδο στην πολιτική του δευτερότοκου γιου του, Νικόλαου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Η εμφάνισή του στις τηλεοπτικές «Ιστορίες» του ΣΚΑΙ μπορεί να ξένισε κάποιους, όχι όμως τους πιο… μυημένους που με προσοχή διάβασαν τους τρεις τόμους του πονήματος «Βασιλεύς Κωνσταντίνος: Χωρίς τίτλο», που κυκλοφόρησε πριν από περίπου έξι μήνες με μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα (σ.σ. «Το Βήμα»). Εβδομήντα πέντε ετών σήμερα ο βασιλεύς, τέως των Ελλήνων, είναι μία προσωπικότητα που εξακολουθεί να διχάζει –αν και έχουν παρέλθει τέσσερις δεκαετίες από το δημοψήφισμα με το οποίο η πατρίδα μας άλλαξε πολίτευμα–, με την τηλεοπτική επανεμφάνισή του σε μία περίοδο που ο πολιτικός, οικονομικός και κοινωνικός βίος της Ελλάδας έχει βαλτώσει να μην είναι τυχαία. «Δεν θα κουνήσω το δάχτυλό μου για να πάρω τη βασιλεία πίσω, θα το κάνουν οι Έλληνες, εγώ δεν θα το κάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γλύξμπουργκ. Μία φράση πίσω από την οποία κρύβεται ο μύχιος πόθος της επιστροφής, εξ ου και η ρήση ότι «δεν είμαι τέως ή πρώην αλλά ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα».

Περί παλινόρθωσης
Μάλιστα δεν έμεινε εκεί, αλλά ερωτηθείς από τον ΣΚΑΙ αν έχει λήξει το θέμα της παλινόρθωσης απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέλος και δεν υπάρχει αρχή. Εγώ βλέπω την όλη υπόθεση αυτή να εξελίσσεται στα χέρια του ελληνικού λαού. Αυτοί αποφασίζουν τι θέλουν, αυτοί αποφάσισαν δύο φορές αν θυμάμαι καλά, να επαναφέρουν τη βασιλεία αφού είχε φύγει. Τώρα, αν τη θέλουν, πάλι δικό τους δικαίωμα είναι».

Μία έρευνα στην ιστοσελίδα «royalchronicles» (σ.σ. απηχεί τις θέσεις του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ) αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πως δεν δείχνει να συνερίζεται και ιδιαίτερα ούτε τις δικαστικές αποφάσεις, ούτε καν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. «Τα ελληνικά Συντάγματα απαγόρευαν την ύπαρξη και χρήση τίτλων ευγενείας στη χώρα. Συνεπώς το βασιλικό αξίωμα δεν είχε την παραμικρή σχέση με αυτούς, αλλά υποδήλωνε τον ανώτατο άρχοντα της χώρας, όπως ακριβώς η ιδιότητα “Πρόεδρος της Δημοκρατίας” αναφέρεται στον ανώτατο άρχοντα υπό το καθεστώς της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Η αναφορά στα πρόσωπα αυτά, βασιλιάς, βασίλισσα, πρίγκιπας και πριγκίπισσα, δηλώνει την ιδιότητά τους και διατηρείται ισόβια, ακόμα και όταν παύεται το αξίωμα…» αναφέρει χαρακτηριστικά η φιλοβασιλική ιστοσελίδα.

Πολιτική εμπλοκή
Μπορεί ο ίδιος να απέρριψε τη συμμετοχή του σε κάποιο κόμμα ή την ανάληψη κάποιου άλλου ρόλου, απέφυγε όμως να απαντήσει με σαφήνεια για τυχόν πολιτικά σχέδια του γιου του, Νικόλαου, φουντώνοντας ακόμη περισσότερο τις φήμες που κυκλοφορούν εδώ και πάνω από έναν χρόνο. «Ούτε εγώ ούτε ο γιός μου θέλει να κατακτήσει την πολιτική. Δεν νομίζω ότι αρμόζει, δεν είμαστε πολιτικάντηδες, δεν ξέρουμε αυτή τη δουλειά. Έχω την εντύπωση ότι η Ελλάς έχει πάρα πολλούς πολιτικούς, μάλιστα θα έλεγα ότι σχεδόν έχουν μπουχτίσει από πολιτικούς, τι θέλουν άλλο παραπάνω, να κάνουν τι;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γλύξμπουργκ. Σε ερώτηση, ωστόσο, για το εάν υπάρχει πρόταση στον δευτερότοκο γιο του να ενταχθεί σε κάποιο κόμμα απάντησε: «Α, δεν ξέρω, μπορείτε να τον ρωτήσετε».

Σύμφωνα με τα σενάρια που ανά τακτά χρονικά διαστήματα φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ έχει ήδη συστήσει ένα ολιγομελές επιτελείο, αποτελούμενο κυρίως από τεχνοκράτες και πολιτικά πρόσωπα κοντά στη βασιλική οικογένεια, τέως της Ελλάδος, τα οποία επεξεργάζονται δεδομένα, σφυγμομετρούν την κοινή γνώμη και διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία τού υπό εκκόλαψη κόμματος. Τα ίδια σενάρια κάνουν λόγο για έναν πολιτικό σχηματισμό, το ιδεολογικό στίγμα του οποίου θα είναι η λεγόμενη «πατριωτική δεξιά», με «σεβασμό στον Κοινοβουλευτισμό και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας», ενώ αυτοί που τα διακινούν σημειώνουν με νόημα πως «τα αντιβασιλικά σύνδρομα στα οποία στηρίχτηκε το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης έχουν πια ατονήσει».

Στήριξη σε Τσίπρα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του στον σημερινό πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο υποστήριξε ότι «οι προσπάθειες που κάνει είτε καλές είτε όχι υπάρχουν, δουλεύει σκληρά ο άνθρωπος, δεν υπάρχει θέμα για να πετύχει αυτό που θέλει να πετύχει. Τώρα εάν τον αφήσει ο λαός να το κάνει είναι άλλη υπόθεση. Μπορεί και όμως να μην έχουμε εκλογές, οπότε θα έχει περισσότερο χρόνο μπροστά του». Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε, πάντως, η απάντησή του στο ερώτημα για το αν έχει αισθανθεί την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη για τις εξορίες κατά τη βασιλεία του πατέρα του. «Δεν αξίζει να ζητήσεις συγγνώμη για κάτι το οποίο δεν ξέρεις», τόνισε κυνικά ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, τέως της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα