«Πράσινες» επικοινωνιακές μπανανόφλουδες

Μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να έλειπε για δουλειές στο εξωτερικό, είχε φροντίσει όμως στο εσωτερικό της χώρας το κόμμα να δουλεύει ρολόι και τα στελέχη να έχουν καθημερινή δράση για να περάσουν το μήνυμα ενός καλοστημένου μηχανισμού. Μόνο που η επικαιρότητα δεν επέτρεψε στην Ιπποκράτους να χαμογελάσει!

Γερό χαστούκι είναι για τον Ευάγγελο Βενιζέλο η αποκάλυψη ότι το επίσημο έγγραφο που συνόδευε τη λίστα Λαγκάρντ όριζε πως αυτή θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς. Μπορεί επίσημα το ΠΑΣΟΚ να διαμηνύει πως για όλα φταίει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και το ΣΔΟΕ που δεν ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας, αλλά στην Ιπποκράτους γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εντυπώσεις διατυπώθηκαν και ότι καλούνται για ακόμα μια φορά να συρθούν πίσω από την επικαιρότητα.

Από την Ιπποκράτους ξεκαθαρίζουν πως ο Ευ. Βενιζέλος δεν είχε… ιδέα! Και μάλιστα τα βάζουν με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θέλει να τον βάλει στο κάδρο των ενόχων. «Το διαβιβαστικό έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών του Σεπτεμβρίου 2010 που συνόδευε το cd της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ και παραλήφθηκε προσωπικά από τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ανεξάρτητα από τη νομική του σημασία, δεν είχε τεθεί υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και του επόμενου υπουργού που ενημερώθηκε από τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ.
»Η απελπισμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέξει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στην υπόθεση της λίστας βασίστηκε σε πανηγυρικώς αποδεδειγμένα αλλεπάλληλα ψεύδη και εγκληματικά οργανωμένες κινήσεις παρασκηνίου. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμη δεν συνετίστηκαν οι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνεται σε διαρροές της Ιπποκράτους.

Έδωσαν… λαβή στη Ζωή!

Το χειρότερο ίσως είναι πως η εξέλιξη αυτή όπλισε εκ νέου τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία πλέον μιλά για συγκάλυψη και επέστρεψε επιθετικά κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο.
Επί της ουσίας τα έγγραφα που έφτασαν στην Προανακριτική επιτροπή αποδεικνύουν πως το cd με τη λίστα Λαγκάρντ είχε έλθει επισήμως στην Ελλάδα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή, στη βάση της επιχειρηματολογίας του περί άγνοιάς του για τα τεκταινόμενα περί λίστας, άφηνε υπόνοιες κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου: «Όλα αυτά που συνδέονται με τη διερευνώμενη πράξη της νόθευσης εγγράφου από τον πρώην υπουργό και το επικουρικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος έχουν τελεστεί –εάν έχουν τελεστεί– πριν αναλάβω εγώ υπουργός».
Στη συνέχεια είχε εντάξει τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη στην αντίπαλη πλευρά, επικαλούμενος τη σχετική τους αλληλογραφία μέσω e-mail. «Ένας πρώην υπουργός (σ.σ.: ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος) ανταλλάσσει μηνύματα με έναν νυν ειδικό γραμματέα (σ.σ.: εννοεί τον κ. Διώτη) ερήμην του εν ενεργεία υπουργού, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί ούτε από τον πρώην υπουργό ούτε από τον εν ενεργεία ειδικό γραμματέα ότι πρόκειται να γίνει συνάντηση με τον διοικητή της ΕΥΠ και όλα αυτά πίσω από την πλάτη μου και ερήμην μου, τρεις-τέσσερις εβδομάδες μετά την ανάληψη καθηκόντων μου», δήλωσε.
«Έρχεται ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο οποίος είναι πρώην εισαγγελέας, με τεράστια προανακριτική εμπειρία και λέει: “Αυτό μου το έστειλε ο Παπακωνσταντίνου ατύπως”, λέγοντάς μου ότι είναι προϊόν συνεργασίας των δύο μυστικών υπηρεσιών. Είναι προϊόν υποκλοπής από μια τράπεζα στην Ελβετία», είχε υποστηρίξει στις αρχές Απριλίου, στην Προανακριτική ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα…

Ο σχεδιασμός του Ευ. Βενιζέλου έχει τιναχθεί στον αέρα γιατί πλέον τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και το χειρότερο ο ίδιος άνοιξε ένα ακόμα από την Γερμανία που βρισκόταν το οποίο αναμένεται να το φέρει απέναντι σε πολλά κομματικά στελέχη. Συγκεκριμένα, με μια απίστευτη δήλωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβαλε την υπογραφή του στην ίδρυση της «Προοδευτικής Συμμαχίας», του αντίπαλου δέους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην δίνουν σημασία στον Γιώργο Παπανδρέου!
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο οποίος σημείωνε πως ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κατηγορεί τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες ότι με την κίνηση αυτή διασπούν την Σοσιαλιστική Διεθνή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε:
«Κανένα από τα κόμματα που μετέχει στην Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει διασπαστική διάθεση και όπως αντιλαμβάνεστε το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως εγγυητής της καλής σχέσης όλων των διεθνών προσπαθειών, από την άποψη αυτή και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.
»Δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στις στιγμιαίες εντάσεις και διαφωνίες. Σημασία έχει να είμαστε ενωμένοι και δικτυωμένοι οι Σοσιαλιστές, οι Δημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Προοδευτικοί σε όλο τον κόσμο. Γιατί οι συσχετισμοί διεθνώς και ιδίως στην Ευρώπη είναι, δυστυχώς, πολιτικά συντηρητικοί και οικονομικά νεοφιλελεύθεροι και έχουμε υποχρέωση να τους αλλάξουμε αν θέλουμε να προστατεύσουμε τους λαούς μας.
»Γιατί φυσικά η Ευρώπη είναι το καλύτερο γήπεδο που έχουμε, οτιδήποτε εκτός Ευρώπης θα ήταν καταστροφικό. Αλλά εδώ και πάρα πολύ καιρό, εδώ και 20 χρόνια, η Ευρώπη είναι ένα συντηρητικό και σκληρό γήπεδο, όπου κάποιοι αποφασίζουν, όπως είναι η Γερμανία και οι χώρες του τριπλού “Α” στην πιστοληπτική ικανότητα, οι χώρες οι οποίες είναι συνεπείς και βέβαια επιβάλλουν την άποψή τους στις “άσωτες” χώρες.
»Αλλά όλοι οι λαοί είναι ίσοι. Όλοι οι λαοί έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν δημοκρατικά και η θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι που πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Γιατί μόνο πάνω στη θεσμική ισοτιμία και τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου και το κοινωνικό κράτος, μπορούμε να οργανώσουμε το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Για την ιστορία, η ένωση αυτή δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ηγέτη του SPD, ως ανάχωμα στη Σοσιαλιστική Διεθνή του Γ. Παπανδρέου, την οποία ο Γκάμπριελ έχει αποκαλέσει «αναποτελεσματική και διεφθαρμένη». Την ίδια ώρα, ο Γ. Παπανδρέου με επιστολή του αναφέρεται στα όσα έχει καταφέρει η ένωση της οποίας ηγείται από την ίδρυσή της.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα