Προκαλεί η… κουτσουλιά της Γερμανίας

Οι Γερμανοί δεν γιορτάζουν την επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά ο αρχηγός του ακροδεξιού AfD προκαλεί χαρακτηρίζοντας «αμφιλεγόμενη» την 8η Μαΐου 1945

Έστω και συγκρατημένα λόγω των υγειονομικών συστάσεων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι Ευρωπαίοι τίμησαν χθες Παρασκευή την 75η επέτειο του τερματισμού του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στους συμβολισμούς της ημέρας η ομιλία της βασίλισσας Ελισάβετ, που απευθύνθηκε στους Βρετανούς ακριβώς την ίδια ώρα που ο άνακτας πατέρας της Γεώργιος Στ΄  μίλησε στο ραδιόφωνο το 1945, αλλά και ακόμη ένας που ενώ είχε προγραμματιστεί δεν έγινε ποτέ!

Ο λόγος για τον ξεχωριστό εορτασμό που είχε αποφασιστεί να λάβει χώρα στο Βερολίνο, αλλά η πανδημία δεν το επέτρεψε. Αντί της επίσημης τελετής στην οποία είχαν προσκληθεί 1.600 καλεσμένοι, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ-Σταϊνμάιερ, μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία δεν γιορτάζει την επέτειο της άνευ όρων συνθηκολόγησης των ναζί στους Συμμάχους. Στα 75 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει έχει συμβεί μόλις μία φορά (το 1995), αλλά φέτος οι ακυρωθείσες εκδηλώσεις θα εξέπεμπαν το μήνυμα της απελευθέρωσης από τον εθνικοσοσιαλισμό και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι μόνοι Γερμανοί που χαίρονται που τελικά η επέτειος της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν θα γιορταστεί είναι τα στελέχη και οι οπαδοί του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που μετρά ήδη τρία χρόνια κοινοβουλευτικής ζωής.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, επικεφαλής του AfD, κατέκρινε τις εκδηλώσεις για την «πλήρη ήττα» –όπως τη χαρακτήρισε– «της Γερμανίας», ισχυριζόμενος ότι η ιστορική εξέλιξη οδήγησε στην απώλεια της αυτονομίας της χώρας του «να διαμορφώνει το μέλλον της». Για το AfD η 8η Μαΐου 1945 είναι «αμφιλεγόμενη», διότι σημαίνει επίσης την απώλεια εδαφών στην ανατολική Ευρώπη και τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Γερμανών αμάχων από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων.

Η προκλητικότητα του Γκάουλαντ δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που έχει χαρακτηρίσει τη ναζιστική περίοδο (1933-1945) απλώς «μια κουτσουλιά» στη «μεγάλη Ιστορία» της Γερμανίας, ενώ τον Σεπτέμβρη του 2019 έκανε γελώντας θρασύτατα τον γνωστό ναζιστικό χαιρετισμό μέσα στην Ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα