Προοδευτική Διακυβέρνηση (με τα μάτια του Κυριάκου…)

Σαφέστατο μήνυμα προς τους πολιτικούς αντιπάλους να μην ορέγονται τον χώρο του κέντρου όπου κυριαρχεί ο Μητσοτάκης εδώ και μία τετραετία τουλάχιστον

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επισήμως δηλώνουν ότι δεν ασχολούνται με τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, όμως ανεπισήμως όχι μόνο ενδιαφέρονται, αλλά προσπαθούν να εξηγήσουν τι σημαίνει η συζήτηση που έχει ανοίξει υπό τον τίτλο «Προοδευτική Διακυβέρνηση». Μία φράση που την έριξε για πρώτη φορά στο τραπέζι ο Γιώργος Παπανδρέου, την αναπαρήγαγε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, για να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας, που την καρπώθηκε εκμεταλλευόμενος και την κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματός του και την έχει κάνει καραμέλα, αφού τη γαρνίρισε με διάφορους απίθανους χαρακτηρισμούς κατά του Μητσοτάκη.

Τώρα με τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, ο όρος «Προοδευτική Διακυβέρνηση» επανήλθε με τους υποψηφίους προέδρους να δίνουν τον δικό τους ορισμό και το δικό τους αφήγημα. Όμως πλέον στο παιχνίδι έχει εισέλθει και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έστειλε μηνύματα προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μην επιμείνει στην περαιτέρω διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας προς το κέντρο. Εξάλλου, όπως έχει χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός την κεντροδεξιά, «είναι λιγότερο ιδεολογική και περισσότερο πρακτική».

Ο επόμενος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να χαλάσει τα σχέδια που εξυφαίνουν τόσο από την Κουμουνδούρου, όσο και οι επίδοξοι πρόεδροι του ΚΙΝΑΛ υπό τον χαρακτηρισμό «Προοδευτική Διακυβέρνηση». Και δεν μιλάμε για το ενδεχόμενο μίας πιθανής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, αλλά για την εξήγηση του όρου «Προοδευτική Διακυβέρνηση». Άλλωστε, ένα από τα επίδικα ζητήματα στις εσωτερικές διεργασίες τού ΚΙΝΑΛ που βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές και την ανάδειξη νέου αρχηγού είναι η αποκρυστάλλωση του πολιτικού στίγματος και κατ’ επέκταση το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών ως τρίτου πόλου.

Και όπως τονίζουν οι πολιτικοί παρατηρητές αναλύοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, «φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος ο πρωθυπουργός να μην επιτρέψει να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή από τον χώρο του κέντρου, στον οποίο κυριαρχεί τουλάχιστον από το 2018». Και όπως εξηγούν, «αυτός ήταν ο στόχος του με το να τοποθετήσει τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Από τα εθνικά θέματα και την πανδημία, μέχρι το προσφυγικό και την οικονομία». Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε στο να επιβεβαιώσει το χάσμα που χωρίζει τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πήγε παραπέρα αμφισβητώντας τον αυτοπροσδιορισμό τού ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος που εντάσσεται σε μια ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Και το σημαντικότερο, ενέταξε τη Ν.Δ. στον προοδευτικό πόλο. Επί της ουσίας επεχείρησε να καταλάβει τον χώρο στον οποίο προσπαθεί να αναπτυχθεί το ΚΙΝΑΛ, ενώ ύψωσε υψηλά τείχη για να εμποδίσει τη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο, αν και όπως δείχνουν τα πράγματα στην Κουμουνδούρου προτιμούν να φάνε τις σάρκες τους παρά να αναζητήσουν πολιτικό οξυγόνο στον χώρο του κέντρου.

Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να χαρίσει το πολιτικό κέντρο σε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικό εύρημα

Η επίθεση του πρωθυπουργού προς τον ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε χαρακτηρίζοντας ως πολιτικό εύρημα την «προοδευτική διακυβέρνηση»: «Προοδευτικό είναι το gov.gr που εξυπηρετεί την πολίτη. Προοδευτικό είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, διπλασιασμένο που θα εισπράξουν σε λίγο οι πιο αδύναμοι. Προοδευτικό είναι να μειώνεις την ανεργία. Να δημιουργείς περισσότερες δουλειές. Προοδευτικό είναι να μειώνεις τελικά τις ανισότητες. Οι πράσινες πολιτικές είναι προοδευτικές, όχι η υπεράσπιση του λιγνίτη. Προοδευτικό είναι να μειώνεις τους φόρους, να προστατεύεις το εισόδημα από τις ανατιμήσεις, να φέρνεις ξένα κεφάλαια. Αυτά είναι προοδευτικές πολιτικές. Για να πάψουν, επιτέλους, σε αυτήν τη χώρα να χάνουν το νόημά τους οι λέξεις και, πάνω απ’ όλα, προοδευτικό είναι να υπερασπίζεσαι και να αναδεικνύεις περήφανα τη χώρα σου στον κόσμο. Αυτή είναι προοδευτική πολιτική και αυτή την ακολουθεί η δική μας Παράταξη, η Νέα Δημοκρατία».

Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός εισέβαλε όχι απλά ως σφήνα σε αυτό που θέλουν να περιγράψουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ως «προοδευτική διακυβέρνηση», αλλά ως ταύρος σε υαλοπωλείο, διεκδικώντας και ρόλο και χώρο και, το σημαντικότερο, ψηφοφόρους. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός επέλεξε να επιτεθεί μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους πολιτικού πολιτισμού, όπως τονίζουν πηγές του Μαξίμου. «Θα ήταν παρέμβαση στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος, με το να απαντήσει σε κάθε ένα ή και σε κάποιον υποψήφιο για το προοδευτική διακυβέρνηση δεν θα ήταν πολιτικά ορθό», μας έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού. Όμως στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς τη Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν θα δεχτεί να εντάξει ο μελλοντικός πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ το κυβερνών κόμμα ως συντήρηση.

Τα προνομιακά πεδία

Στην κατεύθυνση αυτή δεν έρχονται στο προσκήνιο μόνο τα δοκιμασμένα προεκλογικά αφηγήματα, όπως «αλλαγές παντού», «ανάπτυξη για όλους», «καλύτερη καθημερινότητα», αλλά επιπλέον προτάσσονται συγκεκριμένες ατζέντες, τις οποίες ο Μητσοτάκης θέλει να μετατρέψει σε δικά του προνομιακά πεδία. Είναι κεφάλαια στα οποία ο πρωθυπουργός επιδιώκει να βάλει την προσωπική σφραγίδα του και, όπως διαμηνύει στους στενούς συνεργάτες του, δεν προτίθεται να τα χαρίσει ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο Κίνημα Αλλαγής. Γι’ αυτό και το Μαξίμου επιθυμεί να αλλάξει την ατζέντα και να εμπλουτίσει τον δημόσιο διάλογο με πολιτικές που αφορούν πέντε μέτωπα: το κλίμα, τις ανισότητες, την οικονομική προοπτική (ήδη ο Μητσοτάκης προανήγγειλε διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2022 με το βλέμμα στους χαμηλόμισθους), τις καινοτομίες (ψηφιοποίηση της καθημερινότητας) και τη δημόσια υγεία (το «νέο ΕΣΥ» αποτελεί προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού).

 Αποτύπωμα ως μεταρρυθμιστής

Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να ανοίξει ζητήματα ανισοτήτων θέλοντας να αφήσει το αποτύπωμά του ως μεταρρυθμιστής. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δείχνει προς τα κοινωνικά εθνικά σχέδια δράσης, που είναι σκαριά, ή εφαρμόζονται ήδη σταδιακά, όσο και αν ορισμένα αφορούν πιο δύσκολα για τη δεξιά πτέρυγα θέματα, όπως οι πολιτικές για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Το στοίχημα για το Μαξίμου είναι να μην ξεφύγουν τυχόν εσωτερικές αντιδράσεις από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, που μπορεί να δώσουν τροφή στον ΣΥΡΙΖΑ για διάφορα σχόλια.

Με βάση, λοιπόν, όλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει πως στο Τακτικό Συνέδριο το πρώτο Σαββατοκύριακου του Δεκεμβρίου θα αναδειχθεί το πόσο προοδευτική παράταξη είναι η Νέα Δημοκρατία μέσα από τις ομιλίες των απλών συνέδρων, καθώς η εντολή που έχει δοθεί στον πρόεδρο του Συνεδρίου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είναι να ανέβουν στο βήμα της κεντρικής σάλας όσο το δυνατόν περισσότεροι σύνεδροι και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα