Προς «κούρεμα» τα κόκκινα δάνεια

Σε μία προσπάθεια να δώσουν μία κάποια «ανάσα» στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει ένα σχέδιο για «κούρεμα» των κόκκινων δανείων.

Βασική προϋπόθεση, βέβαια, για κάτι τέτοιο είναι οι οφειλέτες να αποδείξουν πως αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, λόγω της δραματικής μείωσης εισοδημάτων και εσόδων τα τελευταία χρόνια. Το σχέδιο αποκαλύπτει η εφημερίδα «Παραπολιτικά», σημειώνοντας πως η απόφαση για την κατάρτιση του σχεδίου αυτού ελήφθη μετά από αλλεπάλληλες μυστικές συσκέψεις, και αφού μπήκαν στο τραπέζι τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, μετά τη διασταύρωση των στοιχείων για τους πελάτες και τις δυνατότητές τους.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι σχετικές αποφάσεις θα αφορούν κυρίως σε δύο κατηγορίες: Στα νοικοκυριά που έχουν λάβει στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και στις μικρές επιχειρήσεις που, αν και είναι βιώσιμες, «πνίγονται» από τα χρέη των δανείων που είχαν λάβει παλιότερα.

Οι βασικές διατάξεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι οι εξής:
1. Ωφελημένοι από το «κούρεμα» των δανείων θα είναι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος, που θα κυμαίνεται μεταξύ 30.000 και 40.000 ευρώ.

2. Το όριο αυτό θα αυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

3. Το ποσοστό της ελάφρυνσης θα είναι ανάλογο με το ύψος του δανείου που έχει ληφθεί και σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τη στιγμή που άρχισε να εξυπηρετείται.

4. Η περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη θα συνυπολογίζεται για την υπαγωγή στη ρύθμιση.

5. Η υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή θα γίνεται εφόσον έχει εξαντληθεί η δυνατότητα έχει επιφέρει αποτέλεσμα η προσπάθεια ρύθμισης του δανείου με τον νόμο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή για την πρώτη κατοικία.

6. Για τις μικρές επιχειρήσεις θα υπολογίζονται ανάλογα κριτήρια, στα οποία θα εμπεριέχονται και τα κοινωνικά.

7. Σε περίπτωση που ένας δανειολήπτης έχει και στεγαστικό και επαγγελματικό δάνειο που δεν εξυπηρετεί, θα υπάρχει δυνατότητα ελάφρυνσης, αλλά θα εξετάζονται και τα επιμέρους στοιχεία βιωσιμότητας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα