Προς… μονιμοποίηση η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να ανακοινώνει τα χαρμόσυνα νέα στη ΔΕΘ λογαριάζοντας προφανώς ότι ο «ξενοδόχος» των Βρυξελλών –βλ. Κομισιόν– θα συναινέσει στη φοροελάφρυνση

Ένα αναγκαστικό δημοσιονομικό εργαλείο που «εφευρέθηκε» στα πρώτα χρόνια των μνημονίων και μας… συντροφεύει επί μία δεκαετία, εξαιτίας της αποτελεσματικότητάς του να γεμίζει τα κρατικά ταμεία με περισσότερα από 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, μοιάζει να βαίνει προς οριστική κατάργηση.

Ο λόγος για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που ενώ αρχικά έχει «παγώσει» η επιβολή της στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για το τρέχον έτος, έχει ήδη ανακοινωθεί η αναστολή της και για το 2022 και πλέον το ορατό ενδεχόμενο είναι να μην ισχύσει ξανά.

Όλες οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να ανακοινώνει τα χαρμόσυνα νέα στη ΔΕΘ λογαριάζοντας προφανώς ότι ο «ξενοδόχος» των Βρυξελλών –βλ. Κομισιόν– θα συναινέσει στη φοροελάφρυνση. Αυτό είναι το ένα… σαμαράκι που πρέπει να πηδήξει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης διότι υπάρχει και το δεύτερο που βάζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ειδικότερα, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι λειτουργοί της Θέμιδας προειδοποιούν ότι «ο περιορισμός της υποχρέωσης “εισφοράς αλληλεγγύης” μόνο στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους, πέρα από το γεγονός ότι επιβαρύνει τους φορολογικά συνεπέστερους πολίτες, δημιουργεί πρόβλημα ασυμβατότητας με το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος που ορίζει “οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους”».

Σε Μαξίμου και πλατεία Συντάγματος διακηρύσσεται η πρόθεση να ελαφρυνθεί ο ιδιωτικός τομέας που κατά τεκμήριο είδε τα εισοδήματά του να ψαλιδίζονται λόγω κορωνοϊού, εξ ου και ο διαχωρισμός από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους που η πανδημία δεν τους στοίχησε εισοδηματικά.

Θυμίζεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στους φορολογούμενους με συνολικό ετήσιο εισόδημα (άθροισμα φορολογούμενων και απαλλασσόμενων εισοδημάτων από διάφορες πηγές) που ξεπερνά τις €12.000 και υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα