«Πρώτα πρωτογενές πλεόνασμα, μετά διαπραγμάτευση»

Ανένδοτος παραμένει ο Γιάννης Στουρνάρας στο θέμα της μείωσης των φόρων και των επιβαρύνσεων γενικότερα, επαναλαμβάνοντας -και σήμερα, στον ΣΚΑΪ- ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να επέλθει χαλάρωση στο πρόγραμμα.

Όπως είπε, κάτι τέτοιο μπορεί να τεθεί επί τάπητος και σε διαπραγμάτευση με την τρόικα, μόνο εφόσον πρώτα η Ελλάδα επιτύχει τον κύριο στόχο της για φέτος, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Η μεγάλη διαπραγμάτευση θα γίνει αφού θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Και πρόσθεσε πως παρά τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου επταμήνου, ο ίδιος παραμένει σε εγρήγορση: «Ανησυχώ και δεν εφησυχάζω γιατί πρέπει να τηρήσουμε το πρόγραμμα. Αποκλείω, πάντως, την επιβολή νέων μέτρων. Η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο και τα στοιχεία αυτό δείχνουν. Ωστόσο, το επτάμηνο δεν είναι δωδεκάμηνο», σημείωσε ο Στουρνάρας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το χρηματοδοτικό κενό, το προσδιόρισε από το καλοκαίρι του 2014, στα 10,5 δισ. ευρώ. Όπως είπε, θα καλυφθεί είτε από τις αγορές είτε με τη λήψη νέου δανείου.

Για τη βιωσιμότητα του χρέους, υποστήριξε πως εξαρτάται «από το τι κληρονομήσαμε από το παρελθόν, από τα πρωτογενή πλεονάσματα και από το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ». Εκτίμησε, πάντως, ότι στα μέσα του επόμενου χρόνου θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Ερωτηθείς για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, τις χαρακτήρισε μη βιώσιμες εταιρείες και κατέστησε σαφές πως στοιχίζουν στον φορολογούμενο 150 εκατ .ευρώ σε ετήσια βάση. Εντούτοις, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την τρόικα που επιθυμεί την απόλυση των εργαζόμενων και μάλιστα δίχως αποζημίωση: «Η διαπραγμάτευση με την τρόικα που ζητά να κλείσουν οι εταιρείες και να μην αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι, θα είναι σκληρή προκειμένου να πειστεί ότι η λύση που προτείνει η ελληνική πλευρά (σ.σ. εκκαθάριση εν λειτουργία) θα δίνει μεγαλύτερη άξια στο δημόσιο, σε βάθος χρόνου».

Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης: «Οποιαδήποτε μείωση είναι θετική από τη μια πλευρά και βελτιώνει την ευημερία του κόσμου, από την άλλη, όμως, η κυβέρνηση χάνει έσοδα. Μην ξεχνάτε ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το επίδομα θέρμανσης. Σκοπεύουμε να ελαφρύνουμε φέτος τα κριτήρια, να δούμε τι δεν πήγε καλά πέρυσι μιας και δεν απορροφήθηκαν οι πόροι, ίσως δεν υπήρξε ενημέρωση».

Τέλος, σημείωσε πως τώρα καταρτίζεται το μεσοπρόθεσμο για το 2016 και 2017 λέγοντας πως πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα σε βάθος χρόνου, ενώ ισχυρίστηκε πως δεν θα υπάρξει νέος φόρος φέτος, παρά μόνο η αλλαγή του ΕΕΤΗΔΕ με τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα