Πρόταση – «βόμβα» ετοιμάζει ο Θεοδωράκης

«Το τρένο έχει μπει στις ράγες», λένε στη Σεβαστουπόλεως αναφερόμενοι στην Επιτροπή Διαλόγου για την ενοποίηση των κομμάτων και κινήσεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος ήταν επιφυλακτικός στην αρχή, έχει πειστεί ότι μόνο εάν ενωθούν όλες οι δυνάμεις μπορεί να σταματήσει η πανσπερμία του χώρου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο παραπάνω συμπέρασμα, εξάλλου, κατέληξαν και από τη Χαριλάου Τρικούπη ακούγοντας τη Δευτέρα το βράδυ τον επικεφαλής του Ποταμιού να δηλώνει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «θα διεκδικήσω την ηγεσία του νέου σχήματος».

Τι συνέβη και ο Στ. Θεοδωράκης πήρε αυτή την απόφαση, καθώς πολλοί από τους βουλευτές του, αλλά και προβεβλημένα στελέχη δεν βλέπουν με καλό μάτι τόσο τον διάλογο, όσο και το ενδεχόμενο της ενοποίησης των κομμάτων; Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι δημοσκοπικές επιδόσεις του Ποταμιού έχουν απογοητεύσει τον Στ. Θεοδωράκη. Ειδικά σε μία εποχή που έχει ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ παράλληλα τρέχει η καμπάνια του κόμματος για την περιστολή δαπανών του κράτους, ώστε να υπάρξει και περικοπή φόρων, ενώ οι προτάσεις από τη Σεβαστουπόλεως, για όλα τα καυτά ζητήματα, είναι συνεχείς.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως για να αλλάξουν τα μυαλά του Στ. Θεοδωράκη σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι παρεμβάσεις του Κώστα Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι οπαδός της ενοποίησης των κομμάτων και της διαμόρφωσης ενός νέου μεταρρυθμιστικού πόλου. Οι επαφές των δύο, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης, είναι συχνές.

Τι θα προτείνει
Βέβαια, ο Στ. Θεοδωράκης αλλά και πολλοί εκ των στελεχών του Ποταμιού αντιμετωπίζουν με καχυποψία τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ορισμένοι κάνουν λόγο για «τοξικούς υπουργούς του παρελθόντος».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μάλιστα στην τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την πρώτη εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το εγχείρημα: «Ο διάλογος στο κέντρο μπορεί να αποδώσει, αλλά υπό ποιον όρο; Να μπει νέος κόσμος, να μπουν νέοι πολιτικοί, νέοι άνθρωποι. Μιλάμε για ένα νέο μεταρρυθμιστικό Κίνημα. Να αποφασίσουμε λοιπόν για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και μετά να πάμε σε μια εκλογή από τη βάση και η βάση θα κρίνει ποιος είναι αρχηγός».

Έτσι, αναμένοντας και την έκθεση της Επιτροπής Διαλόγου, ο Θεοδωράκης θα καταθέσει μία πρόταση στη Φ. Γεννηματά, η οποία σίγουρα θα προκαλέσει αναταράξεις. Θα ζητήσει από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν και οι δύο σε αυτοδιάλυση των δύο κομμάτων, όπως και της ΔΗΜ.ΑΡ., κι εν συνεχεία να προχωρήσουν στη σύσταση νέου φορέα, ώστε να προκύψει κάτι εντελώς καινούργιο στον χώρο του Κέντρου και να είναι ικανό να προσελκύσει νέα στελέχη και επομένως νέους ψηφοφόρους.

Βάσει των ίδιων πηγών, στις σκέψεις του κ. Θεοδωράκη είναι να προτείνει η 30μελής επιτροπή διαλόγου να μετεξελιχθεί σε ένα 150μελές όργανο προσωπικοτήτων. Αυτό θα αναλάβει τη διοργάνωση ενός ιδρυτικού συνεδρίου του νέου κόμματος στα τέλη του φθινοπώρου, ενώ συμφωνεί με την πρόταση της κας Γεννηματά ο επικεφαλής του νέου σχήματος να εκλεγεί από τη βάση.

Τη ριζοσπαστική πρόταση Θεοδωράκη μάλλον θα πρέπει να θεωρείται απίθανο να τη δεχθούν η Φ. Γεννηματά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Αντίθετα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί τα κόμματα που θα μετάσχουν στο νέο σχήμα να διατηρήσουν την αυτονομία τους και να συνενωθούν σε μια συμπαράταξη, η οποία θα έχει ως επικεφαλής όποιον εκλεγεί από τη βάση. Δέχεται, όμως, η συμπαράταξη αυτή να έχει ένα εντελώς νέο όνομα (υπονοώντας την προοπτική να μετεξελιχθεί μακροπρόθεσμα και σε ενιαίο κόμμα), ενώ ως πρώτο βήμα προτείνει τη συνένωση των Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, κάτι που επίσης δεν φαίνεται να επιθυμεί ο κ. Θεοδωράκης.

Το πόρισμα
Όλα, πάντως, θα έχουν ξεκαθαρίσει, όπως λένε οι γνωρίζοντες, εντός του καλοκαιριού. Κι αυτό διότι μέχρι τις 10 Ιουλίου η Επιτροπή Διαλόγου θα έχει συντάξει το πόρισμά της και εν συνεχεία οι πρωταγωνιστές είτε θα συμφωνήσουν και θα πρέπει να αναζητήσουν τον βηματισμό τους, είτε θα διαφωνήσουν και θα συνεχίσει ο καθένας τη δική του πορεία.

Ακόμη και στην Επιτροπή Διαλόγου οι απόψεις είναι διχασμένες. Έτσι, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή εκτιμούν ότι η άρνηση του κ. Θεοδωράκη να αποδεχθεί τη λύση της συμπαράταξης είναι μια υπεκφυγή και ότι ο πραγματικός του στόχος είναι η ένταξη του κόμματός του στη Ν.Δ. Κάτι που βέβαια απέκλεισε κατηγορηματικά ο ίδιος τη Δευτέρα το βράδυ. Στο Ποτάμι πάλι υποστηρίζουν ότι θα ήταν αυτοκτονικό για το κόμμα τους εάν υποχωρούσαν από πάγιες θέσεις τους, τις οποίες αρνείται να αποδεχθεί το ΠΑΣΟΚ. Φέρνουν ως ενδεικτικά παραδείγματα την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, τον διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας, αλλά και τον τρόπο που θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

«Όσο η κα Γεννηματά χαϊδεύει αυτιά, όπως έκανε με τους συνδικαλιστές στις συγκοινωνίες, τόσο απομακρύνεται η ελπίδα ότι θα βρούμε κοινό βηματισμό», λένε, ενώ από το ΠΑΣΟΚ απαντούν ότι θα πρέπει και ο κ. Θεοδωράκης να συνειδητοποιήσει ότι δεν βοηθάει να επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι «στεγάζει πρώην πασόκους», καθώς τα στελέχη που φωτογραφίζει ανήκαν μέχρι πρότινος στο ίδιο κόμμα με την κα Γεννηματά.

Αισιόδοξες φωνές
Στην επιτροπή υπάρχουν πάντως και αισιόδοξες φωνές. Πρόκειται για στελέχη που ήδη αναζητούν συμβιβαστικές λύσεις και μία από αυτές που ακούγονται είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα του κ. Θεοδωράκη για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αλλά αφότου προηγουμένως διαπιστωθεί ότι θα έχει επιτυχή απήχηση στους πολίτες η συμπαράταξη που προτείνει η κα Γεννηματά.

Υπάρχει ωστόσο σε όλα αυτά και μια κρίσιμη παράμετρος που, ενώ απασχολεί τους πάντες, όλοι αποφεύγουν να την αναδείξουν. Δηλαδή, το ενδεχόμενο εάν γίνουν εκλογές από τη βάση, αρχηγός του νέου σχήματος να μην εκλεγεί ούτε η κα Γεννηματά, ούτε ο κ. Θεοδωράκης, αλλά κάποιο τρίτο πρόσωπο, καθώς δεν αποκλείεται να θέσουν υποψηφιότητα οι κ.κ. Θεοχαρόπουλος, Ανδρουλάκης, ή και κάποιοι άλλοι.

Μάλιστα, επισημαίνουν πως σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο Κώστας Σημίτης, όχι ως επικεφαλής του νέου σχήματος, αλλά ως ο άνθρωπος που θα νουθετήσει τους δύο αρχηγούς και στο κρίσιμο σημείο να αμβλύνει τις διαφορές τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα